App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies.
Läs mer här.

 

Grsviditetsdiabetes/​typ 2/ätstörning/övervik​t

Hej. Jag känner mig oerhört nedstämd. Kämpat mot övervikt sen jag överkom min selektiva ätovilja/anorexi 2007 som senare istället vände till att jag åt för att lugna mig(tröståt) . Blev aldrig mätt. Sen dess har jag gått emellan de två tillstånden men mer straffat mig själv med kosten. 2016 kändes det som allt skulle vända när jag fick hjälp på bariatrisk klinik och riktigt bra hjälp. Förklaring till varför jag aldrig gick ned vad jag än gjorde och vad som behöver göras. Jag är mycket mage. Det är faktiskt mest mage och armar som växer på mig. Alla i min omgivning kommenterar hur jag kan vara så överviktig när jag är så aktiv som jag är 2017 föddes vårt första barn med planerat snitt pga sätesbjudning. Hade kostbehandlad graviditetsdiabetes och det gick rätt ok. Efteråt fick jag mycket buk som aldrig försvann utan det blev liksom en stor valk som fylls med vätska under dagarna. Nu är jag gravid i v 34 med barn nr 2 och har graviditetsdiabetes. Dock har gränsvärdena ändrats sen sist och jag ligger över på fastevärdet varje morgon. Det spelar ingen roll vad jag gör. Alla andra värden är bra varenda dag. Jag vet att det kan bli så men jag känner mig så oerhört misslyckad och pga min övervikt känns det som att jag bara är sämst. Var på extra tillväxtkontroll och drt beslutades att jag ska åka en timme till angränsande län för att träffa en diabetesläkare för att diskutera insulin. Det liksom sänkte mig. Jag vill såklart barnets bästa men jämmer mig så oerhört misslyckad och ville nog bara få ur mig det. Vad äter ni vanligen. En vanlig vecka. Äter nu grönsaker varje mål osv? Jag vill gärna höra allt ärligt. Alltså verkligen. Om ni fikar. Bulle.. En godis efter storhandling osv. I dagsläget får jag dåligt samvete för allt jag äter. Även grönsaker. Vågar knappt äta frukt eller dricka mjölk ens ibland pga sockret. Samtidigt blir jag rebell ibland och äter minsann en glass eller några godisar med min 3åring.

2020-03-24
Mitttimatssson
Mitttimatssson
Gravid i vecka 36

Tack snälla. Jag är ändå skapligt insatt i diabetes i sig då det ligger i släkten (dock är det typ 2 hos de som lever idag) sambon har det också ärftligt.
Dock rekommenderar de inte lchf till oss med (dessutom) stor risk för hjärtkärlsjukdom. Däremot lever jag redan lite där men inte så extremt. Äter inte så mycket kolhydrater och bakar mycket själv. Föredrar frön och grova mjölksorter mm. Men att helt gå över är inget alternativ idag.
Har såklart hjälp av dietist och läkare m.m och de har egentligen inget att invända angående min kost säger de utan vill inte att jag går upp i vikt. Vilket jag såklart inte vill heller. Hållt mig med 3 kg totalt unde hela graviditeten och är i v 35+6 så det är 5 v kvar nu. Men ska träffa en riktig diabetesläkare på tisdag och höra vad de säger.

Mitt stora problem är att Sockret beter sig så konstigt. Då jag har ett lite högt fastesocker.
Det ska med dagens mått mätt ligga på eller under 5.3 på fasta. De sista veckorna ligger det på 6.4-6.6 varje morgon och då äter jag inget mellan 18/19tiden till 07 ca.

Däremot har jag ätit godis och chips vid 2 tillfällen sent på kvällen och dagen efter har sockret legat på 5.4 och 5.6...villet förbryllar mig. Här finns det ingen diabetesläkare eller sköterska som jobbar med gravida som jag kan fråga och få riktiga svar av så jag måste åka till ett annat sjukhus för möte och höra om det blir insulin nu.

2020-03-29
Mitttimatssson
Mitttimatssson

Beklagar, Förstår din känsla... man får vara ledsen.!!
Det du kan trösta dig med är att du kommer bli av med ev. metforminet/insulinet efter din bebis kommit om det är graviditetsdiabetes. Och du kan verkligen påverka ditt socker med hjälp av kolhydratssnål kost. Lchf och GI, finns massa bra bloggar och Instagramkonton att följa för att få Kosttips.

Jag är själv gravid i v 35, och fick min Diabetes typ 1 bekräftad när jag var i v11. Det var som en käftsmäll, att gå från (vad jag trodde frisk) till att få en diagnos för resten av livet. Jag kände mig helt vilsen. Jag blev insatt på insulin direkt för att det är så viktigt att hålla nere sockret under graviditeten, annars tenderar bebis att bli för stor, och förlossningen bli ännu mer plågsam. Jag har fått lägga om min kost helt, bakar mycket själv, och fått upp ögonen för att det går att leva utan socker/vetemjöl. Jag äter Lchf-inspirerad mat och mycket fiberrika grönsaker. 🥦🧅🥕🥑 frukt är bra mellanmål, så som päron,citrusfrukter, hallon/blåbär, äpplen.
Undvik däremot banan,vindruvor,annans,mango, de höjer blodsockret något otroligt för en känslig diabetiker har jag märkt😝...

Det är såklart inte roligt att behöva ta sprutor och mäta socker hela tiden, men se det som att det är en begränsad period, för att du och din bebis ska må väl under graviditeten. Du får gärna höra av dig om du har några mer frågor om kostråd, vi sitter liksom i samma båt på den fronten.
Kämpa på🙏🏻

2020-03-24
Gardina
Gardina
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...