App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies.
Läs mer här.

 

Föräldraledighet

Hej fina mammor och blivande. Jag försöker läsa överallt om föräldraledighet och har så svårt att veta hur jag ska planera den. Min sambo och jag är 22 år och vi har inkomster men min är inte den högsta. Jobbar heltid men inom kundstjänst därav dåligt betalt. Jag har bf 4 juni. Vill vara hemma med henne kanske 1 år och 3 mån. Vill ha full ersättning 7 dagar i veckan i början. Sen vill jag också kunna jobba lite extra helger. Kan man sen välja att dra ner på ersättningens 7 dagar till 5 dagar? Vill ha 360 dagar och min kille 120 dagar då han tjänar mer. Jag undrar om detta är möjligt? Fattar inte försäkringskassans förklaring eller planering. Får panik. Hoppas någon förstår och kan hjälpa mig. Kram!

2020-03-15
MichelleD
MichelleD
Bebis på 1 månader

SOm redan skrivits, det är bara första året som man kan låta bli att ta ut FP 5 dagar/vecka och inte sänka sin SGI.

Mest ekonomiskt är att den med högst SGI (Inkomst) tar ut flest högnivådagar/SGI-dagar eftersom dagarna är mest värda för den med högst inkomst.

Läs gärna på olika forum om hur andra gjort, det är många som inte tar ut "traditionellt" utan delar på många olika sätt.

Viktigast tycker jag är att båda är hemma heltid i början. Ni ska forma en helt ny familj och är 2 vuxna som ska lära sig det mest grundläggande såsom att byta blöja, lyssna efter barnets signaler, klä på och av, bada, mata eller assistera mamman med mat och dryck om amningen går bra osv.
Passa på att vara hemma heltid båda en längre tid, vi har tagit minst 3 månader:
först tar pappan sina 10 dagar = 2 veckor båda lediga
Sen tar du dina 5 veckors semester och pappan tar FL = 5 veckor till när båda är hemma heltid.
Sen avslutar ni med att pappan tar sina 5 veckor = 12 veckor helt lediga tillsammans.
Efter det kan man såklart vara mer lediga tillsammans om man klarar sig utan så stora inkomster.

Ni kan räkna på hur det blir ekonomiskt för er om pappan tar ledigt varje måndag och tar ut SGI-dagar lördag + söndag + måndag. Kanske kan det ekonomiska tillskottet göra att ni klarar er ifall du tar ut övriga veckan dvs tis+ons+tors+fre och pappan jobbar 4 dagar (80%) varje vecka?
Då får ni mer tid tillsammans att svetsa ihop er lilla familj.

Kämpa på och lycka till!

2020-03-16
solskensmamman
solskensmamman

Du kan planera varje dag hur du vill i stort sett det första året, så tex kan du ta ut tre dagar ena veckan och kanske fem dagar veckan efter osv. Så det är väldigt flexibelt innan barnet fyller ett :)

2020-03-15
FamiljenM
FamiljenM
Bebis på 3 månader

Det första året kan du välja själv hur många dagar i veckan du vill ta ut men efter att barnet fyllt 1 år så måste du ta ut minst 5 dagar i veckan annars förlorar du din ersättning av någon anledning. Det är en hel djungel det där 🙄 vet inte om jag besvarade hela din fråga men kanske gav någon klarhet? 🙈

2020-03-15
FamiljenM
FamiljenM
Bebis på 3 månader
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...