App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies.
Läs mer här.

 

Rätt eller fel

Hej fick en utskällning idag av en annan mamma när vi var och badade på badhuset. Varför. Vi stod efter duschen i omklädningsrummet så sa jag till min dotter att gå och kissa efter en stund kommer hon tebax och tar på sig blöjan ir skåpet som han hade på väg till badhuset. Då kläcker en mor ur sig: Ursäkta men har hon blöja på sig och dessutom tar ni på en gammal blöja. Jag svara: 1 ja hon har blöja och hon väljer det själv. 2 ja tack för du va så observant ja den hade hon på sig hit så den är gammal men torr så varför kasta en torr blöja har vi aldrig gjort. Hon tyckte att det var synd om min flicka att hon behövde ha blöja och dessutom en gammal. Vad säger ni har vi alltid gjort fel? Är det fel att låta vår stora tös välja att ha blöja själv hon är inte riktigt torr enu utan har blöja på förskolan och när vi går ut och väljer SJÄLV.

2020-02-29
hanna199001
hanna199001

Oj olika åsikter här, och det är väl härligt 😜 det finns ingen lag som säger när man ska vara blöjfri, man känner sitt barn bäst och jag anser inte att det är något konstigt att en 3åring har blöja...vi här hemma har dock valt att vara konsekventa, när vi bestämde att köra på utan blöja med vår då 2,5åring så fanns blöjan inte längre som ett alternativ, och så har vi valt, alla gör olika och det är viktigt att respektera det. Men det jag tycker är helt fel är att lägga sig i, som utomstående och bara kläcks ur sig sådär på badhuset, till vilken mening lixom? Inte alls sjysst...

2020-03-07
Lily1988
Lily1988

Alla mammor vet bäst och alla mammor är mammor till sina egna barn och får bestämma bäst dom vill. Tur är väl de , annars hade vi alla varit likadana.
Nu tycker jag vi släpper detta och njuter av helgen istället!

2020-03-06
FamS9
FamS9
Bebis på 5 månader

Ger man sig in i leken så får man leken tåla, alla har som sagt sina olika åsikter och uttrycker sig på olika sätt. Tycker de känns lite tramsigt att lägga fokus på att märka ord och hur folk bygger upp sina meningar. Öppet forum här och alla får utrycka sig precis som dom vill

2020-03-06
FamS9
FamS9
Bebis på 5 månader

Nu hamnade vi off-topic och det var nog mitt fel, men ni som säger att man ska kunna ta att andra har olika åsikt bör nog kolla upp vad åsikt är för något. Hör ni skillnad på "Kålrot är äckligt" och "Jag tycker att kålrot är äckligt"? Gör er inte dumma, ni förstår mycket väl det problematiska i att säga att en treåring inte ska ha blöja, som att der finns en manual där det precis står vid vilken ålder barn ska och inte ska göra saker. Jag antar att en 1,5-åring SKA kunna gå, men lik förbannat kan nog inte alla det. Jag har en dotter som snart fyller 9 år som inte kan simma än, och ja, en nioåring kanske SKA kunna simma, men vad fan hjälper det att någon på nåt forum skulle säga det, hon kan ändock inte simma.

2020-03-06
MamsanMaria
MamsanMaria
Bebis på 15 månader

Orättvist påhopp”

2020-03-06
FamS9
FamS9
Bebis på 5 månader

När hon skriver en 3 åring ska inte ha blöja, så är det ju hennes åsikt , vem skriver hon annars för? Det är väl ganska så uppenbart att det är hennes åsikt och att det är så det funkar i hennes värld. Det finns ju inga lagar eller bestämmelser utan varje förälders mening är ju dens åsikt.

Jag vill egentligen inte ta någons parti men tycker inte det var ett rättvist påhopp.

Men sen måste jag hålla med många nedan som skriver att är barnet såpass förstående att dom vet när dom behöver kissa och de själv går iväg och hämtar en blöja och sätter på, så tycker jag oxå att toaletten borde vara ett klarare alternativ.

2020-03-06
FamS9
FamS9
Bebis på 5 månader

Som sagt, fråga inte om åsikter om ni inte kan ta dom. Treåringar ska inte ha blöja. Speciellt inte en som uppenbarligen klarar av gå till toaletten när den blir tillsagd. Lathet/bekvämlighet av både barnet och förälder. Vill man bara ha kommentarer som stöttar och håller med bör man inte skriva 🤷🏼‍♀️ Och till personen som säger att jag alltid är negativ i kommentarerna här😂 är inte negativ, är rak och ärlig med åsikterna jag har och står för dom, klarar man inte av det så är det inte mitt problem.

2020-03-06
Niam92
Niam92
Bebis på 5 månader

Niam skriver inte hennes åsikt utan ”en tre åring SKA inte ha blöja” och som mamsanMaria skrev, finns det lag på detta? Om barn ska eller inte ska ha blöja????? Va finns det??????? Om Niam hade skrivit ” jag tycker inte en tre åring ska använda blöja” aå hade det varit en åsikt som kvinnan bad om ;)

2020-03-06
Leab
Leab
Barn på 2 år och 6 månader

Måste även tillägg att Niam faktiskt skrev att de var fel av den andra mamman att lägga sig i, eftersom Hanna i fallet på badhuset inte bett om någons åsikt, men i detta forumets så har hon faktiskt bett om våra åsikter och där jag Niam all rätt att uttrycka sig!

2020-03-06
FamS9
FamS9
Bebis på 5 månader

Vi är alla vuxna människor här och när man skriver något så får man faktiskt vara beredd på kritik och hårda ord, framför allt när skribenten skriver ”rätt eller fel” då lämnar hon det öppet för alla att lämna åsikter.
Om då Niam har starka åsikter så låt henne utrycka dom, världen är fri. Be inte om folks åsikter om du inte är redo att få delade meningar.

2020-03-06
FamS9
FamS9
Bebis på 5 månader

Ellerhur Niam. Du är en sån där negativ människa måste jag säga i precis alla kommentarer jag läser som är dina. Hur uttråkad är du, att du måste ge vart enda en kritik.

2020-03-06
Leab
Leab
Barn på 2 år och 6 månader

Niam92: vad menar du med "en treåring ska inte ha blöja"? Säger vem? Du? Vilken paragraf i lagboken är det för jag måste helt ha missat det.

2020-03-06
MamsanMaria
MamsanMaria
Bebis på 15 månader

Jag jobbar på förskola och vet flera barn som velat ha blöja trots att de bara gick på toa/potta. Tror det handlar om en trygghet, och något som barnet är van vid. Tycker det är superbra att du lyssnar på din dotter som själv vill ha blöja, inte direkt så att hon kommer få några men av att hon valde att använda blöja som en trosa når hon var liten. Va stolt över din tjej som kan göra egna val och en dag kommer hon vara trygg i att lämna blöja och istället välja att ha trosor istället.

2020-03-06
JennyyAM
JennyyAM

Vad säger personal på förskolan? om hon går och kissar när du säger till henne så borde hon kanske inte ha blöja längre även om hon vill. klarar hon där emot inte vara utan blöja utan att det sker olyckor hela tiden så tycker jag ni gör helt rätt som låter hon ha blöja på sig. 3 år är inte så gammalt i mina ögon.
att någon främmande säger "men har hon blöja på sig" är väldigt fel. jag hade troligen svarat något spydigt tillbaka som typ VA har hon nej men gud det visste jag inte tack för du berättade det för mig jag är ju bara hennes mamma!!!

2020-03-03
Anna larsson
Anna larsson

Fel av henens att lägga sig i. Men en treåring ska inte ha blöja och att sätta på en använd är ohygieniskt.

2020-03-01
Niam92
Niam92
Bebis på 5 månader

Märker att du blev stött av mitt svar. Enda anledningen till varför jag svarade är för att du faktiskt frågade och då kan man inte räkna med 100% medhåll. Är man inte beredd på det så kanske man inte skall ta upp det.

Min 13 månaders är inte 100% torr. Han gör det mesta på toa, men när jag ej är uppmärksam kan det ske olyckor. Men min handikappade 3 åring är pålitligt torr både natt och dag. Trots att det kan tyckas en giltig ursäkt till att fortsätta med blöja. Skall man vänta på att någon skall bli mogen nog kan man vänta för evigt.

Ni gör vad ni vill. Att hon hoppade på er på badhuset är inte okej, men när man tar upp frågan för diskussion får man som sagt räkna med att de finns olika åsikter.

2020-03-01
Vickan93
Vickan93
Barn på 1 år och 8 månader

Kul att höra att din 13 månaders nu är torr.
Stoet grattis.
Men vissa barn är tyvärr sena i utvecklingen.
Och varken jag eller BVC tycker inte det är konstigt att hon inte är 100% torr.

2020-03-01
hanna199001
hanna199001

Tycker det är fel av henne att lägga sig i utan att blivit ombedd att göra det. Dock anser jag att det är fel att låta barn ha blöja hur länge som helst bara för de själva vill, om det inte finns någon bakomliggande problematik (då menas inte ovilja att gå på toa utan medicinskt). Att ta på en använd men torr blöja kan jag göra när jag babypottat, dock brukar jag alltid byta efter barnet badat då jag liknar de med trosor, vilket jag alltid byter efter dusch/bad.

Tycker det är skrämmande att barn har blöja så långt upp i åldrarna. Ser man statistiken så ökar åldern för att bli blöjfri lavinartat. Dåligt för miljö, hud och ekonomi. Att barnen inte är redo är bullshit (om de ej finns medicinsk bakomliggande orsak). Barn kan vara torra långt innan dom fyllt 1 år, dock ligger ansvaret på oss föräldrar och det är människan idag tyvärr alldeles för lata för.

2020-03-01
Vickan93
Vickan93
Barn på 1 år och 8 månader

Vilka människor det finns, det där är ju inget man ens skulle reagerat på tycker jag. Min snart 3-åring vägrar toaletten och väljer alltid blöjan, tycker inte att det är synd om honom. Och att sätta på en ren men använd blöja är ju inget konstigt. Jag byter trosor en gång om dagen och åker jag till badhuset så tar jag inte med nya, varför skulle en använd men ren blöja vara värre än ett par trosor? För hon hade nog inte sagt något om ditt barn tagit på sig ett par använda trosor...

2020-03-01
emc85
emc85

Ont om bindor menar jag naturligtvis. 😂

2020-02-29
MamsanMaria
MamsanMaria
Bebis på 15 månader

Vilken fruktansvärt olämplig sak att som främling lägga sig i detta! Vad ville hon få ut av det? Att ha blöja innan man ens fyllt 3 är väl inte direkt extremt sent, och oavsett om din dotter är 3 eller 13 så vet man ju inte om det ligger nåt medicinskt bakom tex. Angående att ta på torr blöja igen, japp, så gör vi med. Och som svar på ErreGs fråga så yes, det har faktiskt hänt att jag flyttat över en ren binda till nya trosor efter dusch, om jag haft ont om trosor och inte kunnat ta mig till en affär. So shoot me.

2020-02-29
MamsanMaria
MamsanMaria
Bebis på 15 månader

Hon fyller snart 3år.

2020-02-29
hanna199001
hanna199001

Du skriver inte hur gammal din dotter är men min tanke är väl att det är mycket ett barn vill och inte vill SJÄLV. Det är väl vår uppgift som förälder att förstå vad som är bäst för våra barn? Hade dom själva fattat det så hade de väl gått på universitet direkt istället för förskola. Ja jag skulle tycka det är ohygieniskt att sätta på en gammal blöja, skulle du sätta på dig samma binda som du burit på vägen dit och speciellt efter en dusch? Man sätter väl inte på sig samma trosor efter en dusch eller gör du det? Flyttar du över en använd men ”ren” binda till nästa par trosor? Ekonomiskt? En blöja kostar ca 1.2-1,60kr styck, så snål kan väl ingen vara. Jag hade själv kanske inte lagt mig i men hade absolut tänkt ”stackars barn”...

2020-02-29
ErreG
ErreG

Och säger samma som andra redan påpekat, det finns en mängd olika anledningar till varför ett barn behöver blöja högre upp i åldrarna, och det ska man knappast behöva stå.och försvara sig inför.

2020-02-29
Evanima
Evanima

Är så lätt å döma andra. Vet inte hur gammalt barnet är men det kvittar egentligen jag tror att ni som föräldrar löser det, barnet i sig verkar ju okej med det. Hade nästan tyckt det var värre om det var ett fall där man tvingade på en blöja på ett barn som vägrade.. Angående att de var en redan använd blöja vet jag inte hur man som utomstående hinner reflektera över det, och är kluven till vad jag tycker jag hade kanske valt att byta till ny då jag gärna byter underkläder efter en dusch men ibland kan man ha glömt då tar jag hellre på mig de gamla tills jag kommer hem... Äckligt eller inte men ibland har nöden ingen lag. Men å andra sidan en blöja har man kanske i några timmar bara så de lär ju bytas rätt snart oavsett. Så onödig sak att som utomstående lägga sig i. Helt säker på att du vill dit barns bästa.

2020-02-29
Ostbåge91
Ostbåge91
Bebis på 2 månader

Svårt att säga vad som är rätt eller fel. Det har ju inte mamman på badhuset heller rätt i att avgöra tänker jag. Men hur gammal är din dotter då, eftersom hon reagerade så starkt? Hoppas verkligen inte din dotter kände sig utpekad eller bortgjord när hon uttryckte sig så plumpt inför henne!

2020-02-29
Evanima
Evanima

helt fel av henne att lägga sig i tycker jag. Sen att ta en gammal blöja som är torr är väl bara ekonomiskt. Så gör vi här hemma, eller har gjort.

Sen kan man ju faktiskt inte veta anledningen till att barnet har blöja men om din flicka vill ha det som en " säkerhet" så är det väl bra. Mina barn har själva fått välja och det har varit mest positivt bara.

Min kille han skämdes ju som en hund om han kissade på sig för ofta så då var det ju bättre att låta honom få ha en blöja som mestadels var torr.

2020-02-29
ma78
ma78
Barn på 2 år och 10 månader

Alltså det är ju upp till var å en, om du tycker det är
Okej så är de väl Okej för din del. Ingen ska ju behöva lägga in sig i vad man gör med sina egna barn.

2020-02-29
Leab
Leab
Barn på 2 år och 6 månader
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...