App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies.
Läs mer här.

 

Arbetslös och Gravid

Jag har nyligen fått veta att jag och min sambo väntar barn, jag är idag i v.17. Vi är extremt glada över detta och kommer absolut behålla barnet, men nu till dilemmat, Jag är arbetslös och får ingen a-kassa då jag studerar en icke-CSN berättigad kurs, jag har alltså ingen inkomst alls. Min sambo har fast jobb med bra lön och vi bor hemma på mina föräldrars gård i ett stort eget hus så vi ligger inte i kris, men jag känner mig extremt nervös inför månaderna som kommer innan bebis föds, jag får inga jobb i och med att jag väntar barn, inte ens korta sommaranställningar. Finns det någon som vart i samma situation som jag? Vad har ni gjort? Mvh Matilda

2020-02-26
KarlssonMatilda
KarlssonMatilda
Gravid i vecka 21

Dom kan inte sparka dig för att du är gravid. Vi har så sjukt mycket lagar och är skyddade av dessa lagar. :)

2020-03-01
BoondockSaints
BoondockSaints
Barn på 1 år och 6 månader

Du har ingen skyldighet att informera arbetsgivaren att du är gravid fören två månader innan du ska gå på föräldraledighet. När jag var gravid med min äldsta son var jag arbetslös och hade inte heller a-kassa. Min son är född i slutet av oktober och jag började jobba timmar i matbutik i maj och sommarjobbade hela sommaren. När sommaren var slut såg alla att jag var gravid och mitt kontakt hade löpt ut men de ville ändå ha kvar mej på timmar så jag jobbade fram till 3 dagar innan han föddes. Så jag kunde få föräldrapenning. Mellan mitt äldsta barn och mellanbarnet jobbade jag timmar lite här och var men fick inte jobb de senaste 5 månaderna. När han väl var född fick jag samma föräldrapenning som jag fått med barn 1. Sen började jag plugga när barn 2 var 6 månader. I dag har jag fast heltids jobb och lever som vilken annan Svensson familj som helst med 3 barn och trygg ekonomi.
Allt löser sej, känn ingen panik.

2020-03-01
green90
green90

Det låter helt galet att arbetsgivare svarat dig så?! För som tidigare sagt är det diskriminering och det är straffbart. Men vad för typ av tjänster det gäller? Är det ett arbete som ”kräver” att du är fullt frisk (tex att du ska arbete i en riskmiljö) eller ett projekt/visstidsjobb tror jag det går för en arbetsgivare att komma runt diskriminering, men en ”vanlig” tjänst, typ kontor/butik är det jätteolagligt att göra som de gjort. Det kan du dra vidare utan några större svårigheter (och tycker absolut du ska göra det).

2020-02-27
Mislan
Mislan
Barn på 1 år och 7 månader

Hej Matilda. Jag tror verkligen inte att dom får säga nej till dig bara för att du är gravid. Eller rättare sagt jag vet att det är diskriminering som inte är tillåtet.
Du behöver inte berätta att du är gravid på en intervju och de får inte heller fråga dig om du planerar att skaffa barn.

2020-02-27
Lina1n
Lina1n
Gravid i vecka 27

Hej,
Fick avbryta mina studier när jag fick veta att jag var gravid. Pluggade till bagare och det är redan innan ett tungt jobb.
Var då arbetslös från början av graviditeten och sökte som en tok (15 jobb om dagen) och gick på intervjuer, men som sagt de tar inte gärna in någon som är gravid. Även svårt att hitta jobb som inte är så fysiska.
Efter typ 3 månader lyckades jag få arbete som boendestödjare (har varit assistent tidigare). Var "bara" behovsanställning och inte speciellt bra lön, men det var nånting.
Jag förstår verkligen hur du känner och det är klart att man blir orolig som blivande mamma.
Men på ett eller annat sätt så kommer det att lösa sig. Det enda du kan göra är att fortsätta söka. Allt annat kan du inte styra över.

Kanske några tips.
*kämpa på och fortsätt söka.
*se till att anmäla dig på arbetsförmedlingen så du skyddar din SGI tills du blir mammaledig.
*Jag rensade hemma och sålde mycket kläder och prylar eller lämnade in tex silversmycken på pantbanken som jag ändå inte använde. Gav lite extraslantar.
*Du kan gå på föräldraledighet 60 dagar innan barnet föds.

Tänk på, allt löser sig

2020-02-27
Mikros
Mikros
Bebis på 6 månader

Ja okej, jag har fått flera mejl där det stått "Tack för intervjun, du är en stark kandidat och hade vart perfekt för jobbet men vi kommer att på grund av din graviditet gå vidare med en annan sökande"

Man ser inte på mig att jag är gravid än, jag är från börja lite mullig så det ser bara ut som jag gått upp 2 kg i vikt, ingen gravidmage, men jag vill ju inte ljuga för arbetstagare direkt och sedan berätta efter en månad att jag väntar barn och riskera att få sparken då.

2020-02-27
KarlssonMatilda
KarlssonMatilda
Gravid i vecka 21

Egentligen är det grund att anklaga diskriminering om du vet att du inte får jobbet då du är gravid. Om du kommer till en intervju (och vill jobba), ha löst sittande kläder så att det inte syns så uppenbart? Men som sagt, egentligen ska en arbetsgivare inte neka dig anställning utifrån graviditet.

2020-02-26
Mandamamman
Mandamamman
Bebis på 6 månader
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...