App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies.
Läs mer här.

 

Bebis slog ut en bit av framtanden, hjälp :(

Hej, Min snart nio månader gamla son stod och hängde över ett lågt bord igår, plötsligt vinglade han till och slog framtänderna takt i bordet, han blev väldigt ledsen men det gick över kort därefter. Inget blod kom men en mindre flisa längst ner på tanden gick av. Hans er inte svullen ut och äter och dricker som vanligt tycker jag. När jag tittade med ficklampa när han sov igår såg det dock ut som om det blivit små sprickor i båda framtänderna (syns bara i vissa ljus). Jag är så himla orolig att hans permanenta tänder skadats och att mjölktänderna som han just fått kommer att dö. Någon som varit med om detta eller som arbetar med tandvård för barn?

2020-02-20
BFmaj2019
BFmaj2019
Bebis på 13 månader

Hej. Jag jobbar som tandsköterska och som alla andra här skriver bör du vända dig till tandvården för att få skadan dokumenterad utifall att de skulle bli ett försäkrings ärende. Jag tror dock inte du behöver vara orolig alls för de permanenta tänderna. De är mer om mjölktänderna slås i underifrån så de åker upp som de finns risk att skada de permanenta tänderna.

2020-02-20
green90
green90

Vår son bet i vårat marmorbord när han var ca 9 månader, och då gick en flisa av i hans tand också. Vi ringde tandläkaren och de ville att vi skulle komma in så de fick kika.
De vill alltid att man ska komma in, även om de ”bara” slår i tänderna och man inget kan se med blotta ögat. Det är för att det ska stå med i journalen och så ska man även ringa sitt försäkringsbolag och anmäla att det har hänt, just för att OM det skadar de permanenta tänderna under så får du ut det på försäkringen om detta upptäcks och behöver göras något åt i vuxen ålder.
Jobbade på en tandklinik för några år sedan och där sa de samma sak :) så det är alltid bättre att ringa så de får ta en kik och ringa sitt försäkringsbolag, så har man gjort det man kan :)

2020-02-20
Marika A
Marika A
Barn på 1 år och 7 månader

Är säkert ingen fara, men ring tandläkaren och boka in någon form av akuttid eller se om de kan journalföra på något sätt. Sen anmäler du det till försäkringsbolaget. Skulle det visa sig att tänderna kanske gått sönder mer än du ser/framtida tänder påverkas måste du ha anmält skadetillfället. Då krävs även dokumentation från en tandläkare.

2020-02-20
Mislan
Mislan
Barn på 1 år och 11 månader

Min son har också slagit bort en liten liten flisa på tanden, men de har jämnat till sig, det var i kanten. Vet inte hur det hände dock. Men ett tips är att ringa tandläkaren och prata med dom även om de säkert inte är någon fara för framtida tänder kan det vara bra att dom dokumenterat det.

2020-02-20
Ostbåge91
Ostbåge91
Gravid i vecka 36

De hänt min 1.5 år pojke med för nån månad, men jag har inte tagit de så, inte tänkt nått vidare för jag vet att hänt mig med men de fixa det och de va inte problemet. Men på så små barn fixar dem inte tänder, men de gått kanske 3 månader nu, och det är ff inga konstigheter bara att jag stör mig på att en liten bit fattas 🤷‍♀️

2020-02-20
Leab
Leab
Barn på 2 år och 2 månader

Dom permanenta tänderna sitter så högt upp ännu så de behöver du inte vara orolig för.
Yngsta dottern var med om en olycka på fsk när hon var dryga 2 och slog i 2 tänder och snittade upp mungipan. Tänderna blev lösa och gråa (blåmärken) och dessa fastnade på nytt och sitter kvar. Oftast när tänderna blir gråa så kommer dessa dö men dottern hade tur att hon fick behålla tänderna. De jag ville ha sagt är att du behöver inte vara orolig.. kontakta tandvården kanske ni kan åka dit för en koll? Sen ge inte hårda saker att bita på ett tag så tanden får vila:)

2020-02-20
sundstroom
sundstroom
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...