App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera
 

Pappaledighet

Jag har verkligen nollkoll när de kommer till föräldrar ledighet, och ingen verkar kunna svara riktigt på min fråga, frågat fkassan som hänvisar till min mans arbetsgivare och min mans arbetsgivare hänvisar till fkassan. Min man jobbar skift, 2dagar i 12h och sedan ledig i 3 dagar. Sedan fortsätter det så, vilket betyder att han arbetar ca 12 dagar på en månad, om han då tar ut sina 10pappadagar i samband med förlossningen, betyder det då att han får nästan en månad ledigt? Och hur mycket sämre ersättning får man ungefär just den månaden om man räknar att han en normal månad plockar ut ca 30tusen? Sorry om jag är trög men inget går in i gravidhjärnan. En fråga till. Min mammapenning, gäller den från dagen jag ansökt och 6månader tillbaka? Jag har en hemsk kräkperiod då jag var sjukskriven halva sep och oktober och halva nov och fick bara från fkassan , har dock full lön nu och kommer att ta ut semester hela april eftersom jag redan nu vet att jag aldrig kommer att orka jobba fram till bf i början på maj och känner att de hade varit guld att få en full lön i slutet på maj när bebis kommit. Så min undran är då, när ska jag ansöka om förändrapenning för att få med min fulla april lön och slippa mina sjukskrivna månader i höstas? Tusen tack på förhand för er som orkar ta er tiden att läsa och svara!

2020-02-18
FamS9
FamS9
Bebis på 17 månader

Att ta semester är ett bra tips för att inte förlora så mycket inkomst. Taket för föräldrapenning är det högsta talet sgi beräknas på. Dvs 47300*10. Sjukpenning är ”bara” 47300*7,5 exempelvis. Är du tjänsteman så har du garanterat rätt till föräldralön från arbetsgivaren om du varit anställd ett par år. Den är ett väldigt trevligt komplement, speciellt om du har en hög lön och fsk inte ersätter hela lönen. Det är reglerat i ditt kollektivavtal så du kan själv kolla hur stor ersättning från arbetsgivaren du kommer få. Gällande din sgi så anmäler du din nuvarande lön *12 har du regelbunden övertid/ob får du även räkna den. Din arbetsgivare hjälper dig isf att räkna ut din medelinkomst om den är annan än din grundlön. Tar du ut semester istället för föräldrapenning kommer du dessutom få fler semesterdagar året när du kommer tillbaka till arbetet vilket också är något värt att tänka på:)

2020-02-19
Mislan
Mislan
Barn på 3 år och 2 månader

Okej, då förstår jag. Det är en hel vetenskap det där med försäkringskassan och dess regler, man vill inte heller göra fel när dom är inblandade. Jag förstår dig full ut, de här med att vara gravid är då inte alltid en dans på rosor, går själv igenom min andra graviditet just nu. Har du möjlighet att få semester är det ju bra annars får du försöka hitta en förstående läkare som kanske kan sjukskriva dig sista tiden, men är kanske svårt som du säger när det gäller kontorsarbete då dom verkar vara rätt strikta med det. Hoppas det löser sig för dig på bästa sätt iaf, lycka till!

2020-02-19
Ostbåge91
Ostbåge91
Bebis på 14 månader

Tack igen för svar ostbåge.
Tror vi missförstår varandra, jag vill inte nyttja mina föräldradagar innan bebisen är född, just därför jag tar semester istället då sjuklönen inte heller är den bästa.
Så jag kommer att försöka att jobba så länge jag orkar , därefter semester fram tills bebis kommer.
Gravidpennig kommer jag nog aldrig få beviljat då mitt yrke på kontor är varken farligt eller fysiskt ansträngande.
Mer psykiskt och hjärnan är inte på topp av att vakna 3-5 gånger per natt pga att man är kissig eller har mardrömmar.
Har även svårt att sitta en längre tid då jag får svårt att andas eftersom magen redan är så stor. Jag inte heller stå upp istället då jag har foglossning fram som begränsar mig :(
Men åter igen ostbåge tack för allt , skulle behövt dig vid min sida dagligen för rådgivning med föräldrapenning!

2020-02-19
FamS9
FamS9
Bebis på 17 månader

Föräldrapeningen är baserat på din grundlig lön alltså innan skatt, ob och provision är jag rätt säker på att de inte räknas in sen finns det ju ett maxtak på hur mycket man får i föräldrapenning men den har jag ingen koll på. Men en sjukskrivningen påverkar inte din föräldrarpening så där kan du vara lugn. Absolut får du ta semester om du vill det å känner att du vill utnyttja dom dagarna och få lite extra pengar. Man blir knappast rik på föräldrapenningen, jag tycker bara att du ska tänka en gång extra innan du utnyttjar föräldradagarna innan bebisen är född, dömer absolut inte dig ifall du skulle göra det utan tänker bara att dom dagarna går åt ändå och kanske är värt att se andra lösning först. Ett tips är att kolla upp om inte du har rätt till föräldrapenningstilllägg antingen via jobbet eller via facket om du är med i något det är ju såfall också en extra peng när bebisen är född.

2020-02-19
Ostbåge91
Ostbåge91
Bebis på 14 månader

Ostbåge91,
tar jag semester månaden innan lilleman kommer så får jag ju ut semesterlön första månaden och kan leva gott första tiden med bebis... istället för att direkt få ut en betydligt lägre ersättning första månaden med min föräldrapenning eller tänker jag fel ?

2020-02-18
FamS9
FamS9
Bebis på 17 månader

Fast min årsinkomst för föregående år har ju varit lägre eftersom jag varit sjukskriven? Har även väldigt mycket ob och provision i min inkomst så den skiljer ju från år till år så min årsinkomst för föregående år måste ju vara lägre om jag varit borta från jobb i 3 månader och endast fått ut ca 15tusen månaderna jag varit sjukskriven men har normalt ut strax över 25tuSen månaderna jag är på jobbet.

Eller har jag helt fel för mig?

2020-02-18
FamS9
FamS9
Bebis på 17 månader

SGIn är beräknad efter din årsinkomst så sjukskrivningen påverkar inte SGI eller föräldrapenningen. Hade jag varit du hade jag sök graviditetspenning om du har möjlighet att få det, jag hade spara dagarna till när bebisen är kommen och ta vara på tiden då om den möjligheten finns.

2020-02-18
Ostbåge91
Ostbåge91
Bebis på 14 månader

Tack alla för svar! Förstår mycket bättre när det kommer till pappadagarna.

Men när de kommer till mig själv, vänjer jag att ta ut mammadagar redan 2 månader innan Bf så kommer min sgi bli mycket längre än om jag skulle ta semester i april och då få en full lön. Och sedan få sgin beräknad även på min semestermånad.
Jag har oxå en väldigt hög hög lön och går miste av en stor del av min lön när jag varit sjukskriven under hösten då jag bara får ersatt av f kassan upp till deras tak.

Eller tänker jag fel?

2020-02-18
FamS9
FamS9
Bebis på 17 månader

Så här räknar du ut vad din man får i ersättning. Hans månadslön*12*0,97*80%*10. Har han en högre årslön än 473000 är han uppe i taket och kommer därför få 1006 per dag. Dvs 1006*10. Det är den ersättningen ni får totalt från fsk för de tio dagarna oavsett hur ni lägger ut dem. Hans lön kommer ju dock minska med nästan 85% om han bara jobbar 2 av 12 dagar. Så har ni råd att förlora 85% av hans månadslön, men få en ersättning enligt det jag skrev ovan är det bara köra👍🏼 Försäkringskassan bryr sig inte om när/hur du förlägger dessa dagar. Arbetsgivaren kan ju tycka att han ”utnyttjar” systemet genom att göra dessa tv veckor till fyra i form av att de förlorar en kollega under längre tid än som avsetts, men de har ingen rätt att neka ledighet för dagar som fsk ger ut ersättning, och de behöver ju inte heller betala någon form av ersättning för de dagar din partner är frånvarande så rent ekonomiskt är det bara ni som påverkas

2020-02-18
Mislan
Mislan
Barn på 3 år och 2 månader

Förlåt såg nu att du skrivit att du hade ringt fsk och blivit hänvisad fram och tillbaka. Finns ingen på din mans jobb som nyligen fått barn och jobbar likadant som ni kan fråga hur det gick för dom med pengar och dagarna?

2020-02-18
Ostbåge91
Ostbåge91
Bebis på 14 månader

Hej, vet inte riktigt om jag hängde med helt, men ang hans pappaledighet så blir han ju i ledig en månad då dom dagarna går på arbetsdagarna. Mitt tips är att helt enkelt ringa fsk och prata med dom, då kommer du få
det mest korrekta svaret på alla dina frågor. Ang att du inte känner att du inte kommer orka jobba fram till bf, kan du inte ansöka om graviditetspenning? De har man ju rätt till (beroende på jobb oftast) ca 2 månader innan bf. Så slipper du ta alla semester dagar för vara hemma och kanske inte kunna göra något av tiden om du inte mår bra eller har ork att göra något. Hoppas det löser sig för dig, lycka till!

2020-02-18
Ostbåge91
Ostbåge91
Bebis på 14 månader

Är ganska säker på att det är såhär.. de 10 dagarna ska motsvara två arbetsveckor, och försäkringskassan ger ett dagsbelopp som motsvarar detta och inte en tjänst som är förlagd till färre dagar än så. Exempelvis sgi för året delat med 52veckor delat med 5 arbetsdagar. Så OM din sambo väljer att ta ut (och arbetsgivaren säger ok) sin ledighet utspridd över hela månaden kommer han förlora hela sin inkomst men då ersättning för knappt 80% av knappt halva lönen. De tio dagarna är ju inte till för att skapa en månads ledighet, men finns ingen anledning till att fsk skulle bry sig om hur den förläggs. Endast arbetsgivaren som skulle kunna ha synpunkter, och sen då ni som förlorar mer än halva inkomsten.

Om du jobbat ett tag hos din arbetsgivare och har fast månadslön så baserar du sgi på din bruttolön*12. Har aldrig hört att fsk räknat ner någons sgi pga kortare sjukskrivning, men där kan det vara jag som bara missat fsk hårdare sida

2020-02-18
Mislan
Mislan
Barn på 3 år och 2 månader
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...