App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies.
Läs mer här.

 

2 år mellan syskon?

Hur har det funkat för er som har ca 2 år mellan era barn? Vad har de största utmaningarna varit första tiden, och även senare? Vad har varit mest positivt? Tips till en familj i tankar på nr 2 med ungefär det mellanrummet på barnen :)

2020-02-17
EmmaKMA
EmmaKMA
Gravid i vecka 13

Härliga och fina svar, tack! :)

2020-02-21
EmmaKMA
EmmaKMA
Gravid i vecka 13

Jag tror inte man ska tänka så mycket på vad för utmaningar eller fördelar det finns med just 2 år. Det finns utmaningar/fördelar/hinder med alla olika åldersskillnader. Det blir som det blir och är olika för alla då alla barn är så olika. Det har vart skitbra att ha 16 månader då barnen i princip kan göra samma aktiviteter och leker på samma nivå, dessa skitbra saker skapar även konflikter. Tur vår 1 åring kan medla och få dem sams😂

2020-02-21
8kee6
8kee6

Hej,
Det skiljer 22 månader på våra barn. Storasyster är så mån om lillebror! Hon vill gärna hjälpa till och om lillebror t.ex. tappar en strumpa utbrister hon "ojojojoj!" Och springer för att plocka upp den och försöka ta på den på lillebrors fot.
Ett tips är att inte få barn nr 2 i januari/februari eftersom barn nr 1 kan dra hem både det ena och det andra från förskolan. En magsjuka är tydligen inte allt för farligt för en bebis enligt min BM men vår stora tjej drog hem RS. Vi märkte naturligtvis ingenting fören vår 3 veckor gamla bebis var smittad. Allt rännande till sjukhuset och alla omständigheter runt detta har gjort att vår stora tjej har blivit lite åsidosatt. Hon har varit hos sina farföräldrar större delen av tiden men hon har naturligtvis blivit lite extra känslig och söker mer uppmärksamhet. Jag tror dock att det kommer bli bättre när hela familjen är samlad hemma igen och vi går tillbaka till vardagen.
Så en sak att tänka igenom är - vad gör ni om någon blir sjuk? Nu blir de flesta bebisarna inte sjuka och de som blir sjuka får någon lättare sjukdom. Men om det händer något är det skönt att ha någon barnvakt som det äldre barnet känner sig bekväm med. Men återigen.. en tvååring som upplever sin första vabruari kanske inte är bästa sällskapet för en nyfödd.
För övrigt har jag själv fyra syskon och kan säga att den jag kommer allra bäst överens med är han som är 1.5år äldre än mig. De andra syskonrn skiljer det mycket mer imellan.

2020-02-21
Selken
Selken
Bebis på 9 månader

Vi har två år och två månader mellan våra pojkar (3 och 1 år nu). Det har gått förvånansvärt bra. Stora accepterade lillebror över förväntan, blev först ”problem” när lillebror började krypa. Fick vara på min vakt exakt hela tiden då storebror i frustration slog lillebror när han var för påflugen. I det läget inser man hur liten den stora faktiskt är, för oavsett vad man säger/gör så slutade det inte fören efter ett par månader och det var inte på grund utav något vi gjorde (tror jag).

Vår stora har dock en del motoriska svårigheter (inget mentalt) så vi har vart på en hel del möten med hab, läkare och på olika träningar samt daglig träning hemma. Vilket har gjort att jag känt mig otillräcklig gentemot lillkillen. Mycket för han alltid varit en väldigt nöjd bebis och inte ”krävt” så mycket. Men med en sele/sjal kan man lösa det mesta och samtidigt slippa det dåliga samvetet emot den minsta ;)

Jag har inte ångrat en sekund att vi fick såpass tätt. Redan nu har dom väldigt roligt ihop.

2020-02-21
Vickan93
Vickan93
Barn på 1 år och 8 månader

Jag har 2 år och 2 månader mellan mina pojkar. Jag blev förvånad över hur min stora bara accepterade läget. Har varit så snäll och hjälpsam från första stund, trots att han var så liten. Han förstod när jag behövde mata, trösta osv. Nu när dom är 1 år 4 månader och 3,5 år så leker dom tillsammans, busar och skrattar åt varandra och det känns som att dom kommer ha en bra och nära relation. Trots att dom är så olika. Verkligen så himla olika. Dom kompletterar varandra kan man nog säga.

2020-02-21
HazelGrace
HazelGrace
Gravid i vecka 29

Har nästan 2 år mellan mina barn. Min äldsta fyller 3 år snart och yngsta är 8 månader. Det som negativt är väl att det är svårt att göra båda nöjda då de har olika behov i början och båda kräver mycket uppmärksamhet. Yngsta ville gärna vara nära mycket och hela tiden. Vilket lätt skapar svartsjuka. Visst går det att prata med en tvåårig om saker och ting men ett barn på 2 år är fortfarande väldigt litet. Min tvååring blev "liten" igen när lillasyster kom. Vi fick gå tillbaka igen till gamla rutiner. Mata stora, klä på, samsova allihopa osv. Och så fick det vara.
Det som är positivt är att stora kan mycket själv egentligen. Allt det där☝️och att hon är blöjfri, kan gå och att det går att prata med henne. Samt att hon förstår. Dessutom har de redan glädje av varandra och jag tror och hoppas att de kommer fortsätta ha det. Och att det kommer utvecklas.

2020-02-18
Okonkret
Okonkret
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...