App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies.
Läs mer här.

 

Förskola under föräldraledighet

I skrivandes stund är min son 18 månader och håller precis på att skolas in på förskolan. Den 23 mars är lillebror beräknad att komma. Tanken är då att min förstfödde son ska gå 15h/v på förskolan. MEN jag börjar bli tveksam till om det är rätt val? Borde jag kanske ha kvar min förstfödde son hemma också om jag endå är föräldrarledig med den nya bebisen? Det jag tänkte från början är att sonen som skolas in nu behöver mer aktivering, han är väldigt pigg och nyfiken och det känns som att jag inte kommer kunna ge honom det under tiden jag är föräldrarlediga med en nyfödd. Vill gärna höra om era tankar/erfarenhet kring detta. Håll gärna en god ton, inga dömande kommentarer.. Tack :)

2020-02-09
FamiljenM
FamiljenM
Bebis på 6 månader

Jag har inte haft mina barn mer än som 15h/v men min äldste började inte innan han var 5 år även om jag fick påstötningar från bl a syskon om att jag borde ha skolat in honom som 4 åring eftersom jag då var gravid med nr 3.

Han var väldigt duktig på att leka egna lekar hemma och gärna utomhus. Vi var på öppna förskolan en dag i veckan och han var med oss i våra sysslor här hemma på bondgården. Älskade att åka traktor med pappa.

Han gillade att vara storebror och få hjälpa till med det han kunde.

Men om din son gillar förskolan så ha kvar platsen och utnyttja så mycket eller lite som ni vill.

Jag har just nu min 4-åring på förskolan men det har gått väldigt mycket magsjuka det sista så då har hon varit hemma och den här veckan som är sportlov förstås.

2020-02-16
ma78
ma78
Barn på 2 år och 10 månader

Om du känner dig tveksam så skulle jag rekommendera att ha storebror hemma. Det är så lätt att man tänker att de ska vara i fsk eftersom det är så de flesta gör. Men jag tror inte att en 1,5 åring behöver fsk för sin egen skull. Du kan ju prata med förskolan och höra hur det funkar med att behålla platsen i så fall. Vi fick lillebror i maj förra året (8 mån adopterad) storebror var då 4år. Han har varit hemma i 8 mån med mig och lillebror men började fsk igen efter jul. Jag tror inte man ångrar att man har barnen hemma. Sen är det ju viktigt att man orkar. Om bäbisen sover väldigt dåligt kan det ju vara skönt att få de där timmarna att vila upp sig.
Hoppas du hittar det alternativ som passar er familj.

2020-02-16
Wickan11
Wickan11
Barn på 2 år och 1 månader

Vårt första barn var väldigt blyg och försiktig och personalen övertalade mig att det skulle vara bäst för storasyster att vara på förskolan nät lillasyster kom.

Att vi lyssnade på dem är något jag fortfarande ångrar!
Sista dagen jag hämtade henne inför sommarlovet sa hon: ”Mamma, varför ät jag på förskolan när du är hemma med xxx?”
Eh, vad svarar man på det? Hon gillade verkligen inte stället och vi utnyttjade platsen så lite som vi kunde för att kunna behålla platsen.

Så hade jag fått ett barn till hade alla barn fått vara hemma under föräldraledigheten!

2020-02-15
Norrlänning 1
Norrlänning 1

Vår stora var 2 år och 2 månader när lillebror kom och har hela tiden gått på förskolan. För oss var det skönt att kunna fokusera på lillebror under dagarna (på samma sätt som man automatiskt kan göra med första barnet), och för henne var det fantastiskt att få vara med sina kompisar under dagarna och få aktiveras som hon är van vid. Nu har hon för visso alltid älskat förskolan, vilket såklart bidrar!

Ett alternativ kan ju vara att börja med de 15 timmar du har planerat, skulle du sen känna att allt flyter på och att det skulle vara skönt att ha storebror hemma också kan du ändra, tänker att det kanske är lite svårare att göra tvärt om? Lycka till hur som helst, och grattis! :)

2020-02-14
krakos
krakos
Barn på 2 år och 4 månader

Sonen hade gått på förskolan lite mer än 7 månade när lillebror kom. Han var 2 år och 2 månader när han blev storebror. Vi får bara ha 15h/v på förskolan och det är både bra och dåligt. Han är inte särskilt förtjust i förskolan. Periodvis gråter han bara och vill vara hemma. Men han är alltid på jättebra humör när han kommer hem :)
Det har varit skönt att få en lugn stund hemma. Dels för bebisgos och även andra aktiviteter. men för oss hade det verkligen varit bättre med ca 30 timmar i veckan för att sonen ska hinna vara där mer. Jag misstänker att det är det som gör att han hellre är hemma, för att han inte riktigt hinner få in rutinerna och bli helt trygg där som hemma.
Nu när minstingen är snart 1 år så överväger jag många gånger att låta han vara hemma. Och ibland om vi planerar något så får han vara hemma, eller om det är mycket magsjuka på förskolan. Han får dessutom inte gå på loven när han går 15timmars. Men som sagt, han får utlopp för andra saker. Han får springa av sig och leka med kompisar och lära sig massor av saker han inte gör hemma.

Lite rörigt kanske men hoppas jag fick fram något vettigt :)

2020-02-13
idakatarina91
idakatarina91

Vi har en dotter på 2,5 år och en bebis på 8 månader. Storasyster går på förskolan och har gjort sedan hon var strax över 1 år. Och hon har alltid trivts bra. Sedan blev förskolan hennes andra trygghet precis när syskonet kom. Hemma fanns två trötta föräldrar och en skrikig bebis (kolik) medan på förskolan var det som vanligt med kompisar, gamla vanliga rutiner och lek. Vilket var väldigt skönt för oss och för henne.
Min dotter går olika många timmar varje vecka.
Hon står på 30 timmar men blir sällan så beroende på vad vår familj har för planer för veckan med BVC besök, om det går mycket sjukdomar på förskolan osv.
Dessutom arbetar min man skift och natt. Så han behöver sova om dagarna när han kommit hem.
Jag vet att folk säger att jag "lika gärna kan ha stora hemma om jag redan är hemma med småsyskon". Men för oss så har förskolan varit fantastisk att ha. Min dotter lär sig saker och lyssnar där på ett helt annat sätt än hemma och på oss. Och så känns det som om vi är lite lite bättre och gladare föräldrar när vi kommer och hämtar sedan. Tar vara mer på den tiden efter vi hämtat än om hon skulle varit hemma med oss hela dagen. Eftersom då har vi redan gjort alla "måsten" innan.

2020-02-10
Okonkret
Okonkret

Jag kommer ha en 2,5 åring nu när syskon kommer, och jag själv vill behålla platsen på förskolan så han kommer att gå där fast att jag är hemma, dock kommer han nog inte gå alla 15 timmar varje vecka. 15 timmar är väldigt lite tid, och de kan va bra att du hinner vila/ fixa o dona med den lilla och sen när du hämtar så kan ni hitta på lite kul saker? Vet inte hur de är med förskoleplatser där du bor men skulle jag säga upp min plats till stora så är de inte garanterat att han kommer få någon ny i närheten alls. Sen har jag tänkt som så att när de går sjukdomar på fsk så kommer han få stanna hemma för att riskera att inte bli smittad, samt vara ledig hela sommaren då de oftast är sammanslagningar avvikits förskolor.

Jag jobbar också själv på förskola och många gör som så att man har sina 15 timmar för att få ingå i olika sociala konstellationer och föräldrarna känns mer pigga och glada när de hämtar efter 4-5 timmar de 3 dagarna i veckan som de har, vilket i sig blir positivt för barnet med.
Däremot kommer jag hålla min son hemma i början när syskon kommer in i bilden för att han inte ska känna sig utesluten, och får vara nyfiken på vad de är för krabat som också ska dela på hushåll och uppmärksamhet.

2020-02-09
Hyrkes
Hyrkes
Bebis på 7 månader
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...