App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera
 

Bebisen skriker vid läggning och kan inte somna själv

Min bebis är precis fyllda 9 månader. Hon har alltid haft svårt att somna själv (har aldrig lyckats med det) och gråter mycket vid läggning. Vi är väldigt noga med läggningsrutinerna, samma tid varje kväll och ”samma visa” (pyjmas, gröt, läsa bok, borsta tänderna, släcka ner). Men, så fort vi kliver in i sovrummet inser hon vad som är på gång och blir superledsen. Lägger vi ner henne i sängen blir hon än mer ledsen och slutar aldrig gråta. Gråten eskalerar. Slutar alltid med att vi tar upp henne och får antingen gunga henne till söms på en pilatesboll eller att hon ligger på min eller sin pappas bröst. Att amma henne till söms fungerar också. Men inget av ovanstående är ju hållbart i längden. Vi har försökt med ”5 minutersmetoden” men efter 5 dagar med totalskrik i 30 minuter/kväll gav vi upp. Någon som har något bra tips? Tack!

2020-02-06
Gabz
Gabz
Bebis på 14 månader

Ni kanske ska strunta i de rutinerna ni har? De verkar ju uppenbarligen inte hjälpa, snarare stjälpa.... Är bebis ens trött, eller har ni bestämt att det är sovdags ett visst klockslag? Finns inte en chans att vår bebis somnar när vi vill. Men väntar vi ut henne kanske 30 min till gnuggar hon ögon och är trött, då somnar hon direkt.

Jag menar inte att rutiner är dåligt! Men eftersom ni har 'problem' kanske ni ska testa nåt helt annat?
Lycka till!

2020-02-07
Lojjsan_
Lojjsan_

Jag förstår att det är jobbigt men det kommer nya rutiner och faser hela tiden. Våran dotter somnade alltid i våran famn, något annat var otänkbart. Jag själv kunde inte ens tänka mig hur vi skulle kunna få bort det. Men en kväll ville hon helt plötsligt bara lägga sig i sängen o jag la mig brevid o hon somnade. Så nu kör vi på det! Vissa barn behöver mer närhet än andra men. Isar skulle de gå att vänja av, frågan är ju bara vad mammahjärtat klarar av, jag sjölv har väldigt svårt för när hon blir så otröstlig o jag vet att jag kan få henne lugn o trygg om jag bara tar henne i famnen! Alla sätt är bra utom dom dåliga som det brukar heta.. :D

2020-02-06
Zozo92
Zozo92
Barn på 2 år och 4 månader

Bebisar är ju smarta, hon har lärt sig att om hon skriker tillräckligt så kommer ni att ta upp henne.
Antingen får ni ju härda ut skriket så hon lär sig att ni visst inte tänker plocka upp henne. Eller får ni ju fortsätta som ni gör.
Ni har ju satt som rutin att vagga henne till söms, alla nya rutiner tar minst en vecka att komma in i och under den veckan kan man räkna med protester och massa skrik då barnet inte förstår varför ni inte gör som vanligt. Så oavsett vad ni provar så kommer det förmodligen bli skrik till en början.

2020-02-06
sofiejonsson
sofiejonsson

Har väl egentligen inga råd men va i samma situation alldelses nyss. Min son va (och är fortfarande om han är sjuk) ett barn som behövdes vaggas till sömns. Jag fick gå runt hela lägenheten med honom i famnen eller gunga på en gungstol tills han somnade. Men sen hände något strax efter han fyllt 1år och helt plötsligt så behövdes det inte längre. Man behövde bara klappa på rumpan. Vi gjorde inget för att det skulle hända utan det kom från ingenstans. Nu när han börjat förskolan har han tagit det steget längre o kan somna helt utan nån form av klapp/rörelse. Tror helt enkelt att en del barn behöver extra mycket närhet, och hur tungt, jobbigt och påfrestande det än är för oss föräldrar så tror jag att man sparar mycket energi och tid på att acceptera barnets behov och fortsätta med det som passar just er bebis.

2020-02-06
Niam92
Niam92
Gravid
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...