App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies.
Läs mer här.

 

Gravid och känslomässigt kaos

Jag är i vecka 6, går in i vecka 7 imorgon. Det är mitt första barn och jag har aldrig varit gravid tidigare. Det var planerat, men gick väldigt fort från att vi bestämde oss att försöka till att vi lyckades. Vi var hos bm för ca en vecka sedan och efter det så har det varit kaos känslomässigt. Jag har haft extrem panik och ångest, ifrågasatt valet med att skaffa barn, om jag kommer att klara, om jag kommer att älska barnet eller om jag inte kommer vilja ha med det att göra, jag har börjat tänka på att jag kanske kommer ångra mig, om det här är rätt val, om jag är redo. Ibland har det varit sånt kaos med känslorna att jag tänkt på abort och nästan önskar missfall, bara känt att det måste ut ur mig.. Jag vet att det låter hemskt och jag känner mig fruktansvärd som tänker och känner så, men kommer det vända? Kommer det vända till att man kommer längta? För som det är nu är jag livrädd och på ett sätt är abort inget alternativ, men jag är få fruktansvärt rädd för att bli mamma..

2020-02-02
JosefinKr
JosefinKr
Gravid i vecka 15

Jag är gravid i v 28 och får fortftande panikångest ibland att inget aldrig kommer att bli sig likt hemma. Om vi är lämpliga som föräldrar, om vi är redo att ge upp att bara ha varandra.
Har velat fram och tillbaka hela graviditeten och som många andra skriver så är man kanska koko med alla gravid hormoner. Jag har börjat vänja mig vid alla hjärnspöken men i början var de läskigt för hjärnan levde verkligen sitt eget liv.

2020-02-06
FamS9
FamS9

Jag tror det är en ganska vanlig reaktion. Vårat första barn var också planerat men när jag blev gravid tänkte jag direkt ”men nej vad har vi gjort” tänkte att jag skulle få panik av att känna att en människa var i min kropp osv men när jag väl började känna fosterrörelser tyckte jag det var mysigt! Finns nog en anledning till att man är gravid i 9 månader.. även det mentala måste ju hänga med och förbereda dig! Kändes som världens naturligaste val när bebisen va ute och som om man inte gjort något annat än att ta hand om bebis, även fast jag innan knappt haft nån kontakt med barn alls ! Lycka till

2020-02-05
Zozo92
Zozo92
Bebis på 1 månader

Jag tror det är ganska vanligt att känna så som du gör!
Man har ju ett kaos av hormoner i kroppen när man är gravid,, så inte konstigt man får lite hjärnspöken!
Man står inför en ny och okänd roll i livet, där mycket kommer förändras i sitt liv, inte konstigt man blir rädd!
Jag minns hur jag också började tveka tidigt i min första graviditet, kände att det var kaos i hjärnan och jag ifrågasatte allt i mitt liv nästan. Jättejobbiga känslor, men de la sig ganska snabbt igen vill jag minnas. Jag mådde mycket bättre när jag berättat på jobbet, vilket jag gjorde runt v 13. Det var ett stort orosmoment för mig, då jag var provanställd, men chefen tog det bra! Sen kände jag hur jag kunde börja slappna av och glädjas mer och mer. Nu har jag 2 underbara barn, som jag älskar mer än något i livet!
Men det är aldrig fel att ta hjälp av mvc för att reda ut sina känslor kring graviditeten, kanske räcker men ett samtal för att du ska känna vad du verkligen vill.

2020-02-05
Evanima
Evanima

Det är inte alls konstigt att du översköljs av alla möjliga känslor eftersom detta är så nytt! Kan du ventilera dina känslor med din partner? Ofta löser man upp mycket oro och ångest genom att prata högt om det, så var det för mig. Men det är också jätteviktigt att du vet att du kan ringa din BM-mottagning och be att få prata med en kurator. De är vana vid att hantera oro och rädsla kopplad till graviditet och föräldraskap och kan hjälpa dig reda i dina egna känslor. Kom ihåg att du är inne i startfasen av graviditeten och att hormonerna är på högvarv, kanske hjälper det med avslappningsövningar/meditation/yoga? Har du något annat sätt du brukar kunna rensa tankarna på? Jag stickade och promenerade mycket i början för att låta hjärnan sortera bland känslorna och det var väldigt lugnande för mig, min sambo löptränar när han känner ångesten smyga på. Alla har olika recept så prova dig fram. Och var inte rädd för att be om hjälp hos BM - de är proffs på detta! Lycka till!

2020-02-04
emeland
emeland
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...