App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies.
Läs mer här.

 

Perioder vid föräldraledighet

Har hört att man bara får ta ut tre perioders föräldraledighet per år. Pratade med försäkringskassan för en tid sedan och enligt dem är det inte deras regler utan arbetsgivarens. Stämmer det? Och innebär det att om man bara tar ut strödagar (min partner är helt föräldraledig just nu) så kan jag bara ta ut 2x3 dagar under tiden hon är  föräldraledig nu när vårt barn är 1 år? Räknas 1 eller 2 dagar som en hel period då?

2020-01-30
Pineapple86
Pineapple86
Bebis på 14 månader

Ser att du fått flera svar om vad som räknas som en period. Vill dock förtydliga att enligt lag/kollektivavtal är det normalt reglerat till att du som arbetstagare har rätt till tre perioder vilka arbetsgivaren inte får neka. (Om du följer de satta rutiner för ansökan dvs lämnar in i tid) det finns dock inga begränsningar i hur många perioder en arbetsgivare får godkänna. Vad som också kan påverkas är din rätt till föräldralön. Den är ofta specificerad i kollektivavtal och kan många gånger delas ut för bara en period eller under förutsättning att du är ledig en viss period.

2020-01-31
Mislan
Mislan
Barn på 1 år och 8 månader

Ja, en dag räcker för att räknas som en period. Om du däremot vid samma tillfälle söker ledigt exempelvis alla måndagar i två månader, så räknas detta som en period. Så om det går att planera in "strödagar" regelbundet, så kan det gå att lösa. Dock behöver det kollas upp med arbetsgivaren ändå, eftersom denne skulle kunna ha synpunkter på hur ledigheten förläggs. Men det borde gå att lösa. Annars är det som du säger, att tre tillfällen är max, även om det bara är 1-2 dagar per tillfälle. Om du inte kommer överens med arbetsgivaren om annat, förstås!

2020-01-31
ElinVS
ElinVS
Bebis på 11 månader

Jag jobbar inom region/landsting (jobbar i primärvården) och jag frågade min chef om detta för jag tar alltid fl om förskola har studiedag tex, plus vid jul, sommar etc. Hon svarade att det går bra. Vet inte hur/varför en chef skulle neka det, isåfall tar man ju bara en semesterdag istället.

2020-01-30
MamsanMaria
MamsanMaria
Bebis på 8 månader

Ja om du tar en dag fl och sen jobbar igen så räknas det som en period!

Kan tillägga att jobbar du i kommunal/offentlig sektor så brukar de vara hårda med att hålla på reglerna. Privata arbetsgivare brukar vara snällare med att låta en ha fler än tre perioder.

2020-01-30
Påfågelöga
Påfågelöga

Tack för svar! Men räknas en dag som en period?
Kan ju sedan bara vara ledig två dagar på raken medan sambon är hemma nu...eller har jag missuppfattat?

2020-01-30
Pineapple86
Pineapple86
Bebis på 14 månader

Ja det stämmer och är reglerat kollektivavtal bla.
Du får bara ha 3 perioder på ett år och vill du ha fler så kan din arbetsgivare neka dig. Låt säg att du tar några sammanhanghängande dagar vid tex påsk, midsommar och sen på hösten så räknas det som tre perioder av föräldraledighet.

2020-01-30
Påfågelöga
Påfågelöga
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...