App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies.
Läs mer här.

 

Sluta amma

Hej! Jag söker hjälp, tips och pepp inför att sluta amma! Vår dotter blir 8 månader i februari och jag är redo att sluta amma. Vår dotter håller antagligen inte med... Jag vill sluta amma mest för att våra nätter består av "konstant" amning. Hon vaknar oftast varannan timme ibland var tredje och ibland en gång i timmen. Varje gång hon vaknar vill hon ha tutte för att kunna somna om. Lyckas jag få henne att somna om med bara nappen så vaknar hon ofta redan efter ca 30 min.. På dagen har vi trappat ner på amningen ganska bra. Hon äter mat till lunch, mellis, middag och ibland kvälls gröt. Hon vägrar äta frukost och det är säker pga att hon ammat natten lång .. jag kan få henne att somna i vagnen på dagen utan att amma innan och ett fåtal gånger har hon somnat med enbart nappen efter lunch. Nu till saken. V7 har min sambo tagit ledigt (jobbar anars natt) och då är planen att han skall ta nätterna så att vi kan fasa ut amningen. Men hur börjar vi ? Kan lägga till att hon inte tar flaska. Hon gjorde de när hon var mindre men nu vägrar hon. Om ja har förstått rätt så behöver hon fortfarande bröstmjölk eller ersättning till viss del? Eller har jag fel? Hur gjorde du/ni? Vad är steg 1?

2020-01-26
skogsbo
skogsbo
Bebis på 9 månader

Min dotter är snart 10 månader och vi har precis slutat amma på natten så nu får hon bara på kvällen innan hon ska sova. Jag va berädd på värsta fighten men det gick förvånansvärt bra. Första och andra natten fick hon sova i vår säng då hon ville ha närhet när hon skulle somna om, sen tredje och fjärde natten vaknade hon 1 gång/natt och då räckte det med att ge henne nappen och hennes gose och lite kli på ryggen så somnade hon om i sin säng. Nu efter en vecka sover hon hela nätter (hon kan gny till någon gång och vill ha nappen) vilket är super skönt. Det känns även som om hon sover bättre nu när hon inte äter på natten med. Lycka till! 😊

2020-01-30
Neeeaahh
Neeeaahh
Bebis på 11 månader

Hej!
Vi slutade med nattamningen när vår dotter var 8 månader. Jag sov på soffan i några nätter så fick pappan ta nätterna (bebisar kan känna mjölkdoft om mamman är i samma rum). Gick förvånansvärt bra för vår del men vet att det kan vara kämpigt i några nätter. Lycka till!

2020-01-30
Sandrakej
Sandrakej

Ring Bvc dom har säkert bra tips och kan hjälpa dig. De jag kan komma på är att försöka med en pipmugg med vatten istället för nappflaska men de kanske ni har testat. Mitt barn var betydligt äldre när vi slutade amma men han ville också amma konstant på natten trodde de skulle ta lång tid och bli jätte svårt å sluta. Men de gick mer smärtfritt än väntat, kanske känner dom av att man bestämt sig så blir de lättare. Lycka till och följ det du känner är bäst för er.

2020-01-29
Ostbåge91
Ostbåge91
Gravid i vecka 21

Vi satt i samma sits när vår son var i samma ålder. Han kunde nästan inte somna utan att ammas till sömns, vaknade 1 gång i timmen på natten och kunde bara somna om med mig som mänsklig napp. Han tog då varken flaska (förutom med vatten) eller napp.
Han var 8-9 månader när vi bestämde oss för att vi kunde sluta med amningen och bara ge vanlig mat (+mellis och gröt) . Det hade gått göra det tidigare bara hans mage inte ballat ur av för mycket vanlig mat. Så då länge din lilla tjejs mage klarar av mer mat för att ersätta den förlorade amningen borde det gå bra att sluta amma om några veckor, men rådfråga på bvc om du känner dig osäker på det.

Jag slutade för övrigt att amma helt tvärt, hade inte ens bestämt helt att det var sista amningen när det väl var dags. Min sambo fick oväntat ledigt en vecka så vi passade på. Om det är bra eller dåligt att sluta så finns det många teorier om, men jag kände att det var vårt enda alternativ.
Tanken var att sambon skulle ta sonen på kvällarna men han var helt hysterisk och mycket lugnare med mig så det funkade inte riktigt. Första kvällen tog det kanske 3 timmar för sonen att somna men han vaknade bara 2-3 gånger på natten och var relativt lätt att söva om. Kväll 2 tog han flaska med välling och somnade på kanske 30 min, vaknade 1 gäng. Efter det blev sömnen såååå mycket bättte, i 2-3 veckor fick vi ge välling 1 gäng på natten och en vecka efter amningsavslut tog han till och med napp. Sen har allt bara rullat på.

Tydligen är det ganska vanligt att barn som ammas och vägrar flaska accepterar flaskan när den inte längre får bröstet.

2020-01-28
elgaroZ
elgaroZ
Barn på 1 år och 11 månader
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...