App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies.
Läs mer här.

 

Igångsatt, hemsk eller bra upplevelse?

Min läkare önskar sätta igång mig pga komplikationer, vissa skriver att det är en hemsk upplevelse men önskar få en mer förklaring till varför det är hemskt? Någon här med bra upplevelse av igångsättning? Tack på förhand!

2020-01-24
EmmyDahlgren
EmmyDahlgren
Bebis på 5 månader

Blev igångsatt med 2a barnet. Va underbart. Man hade mer kommunikation om vad som sker o händer. Mycket har väl o göra med personalen med, hur dom förklarar för dig osv

2020-08-01
Ananas94
Ananas94
Gravid i vecka 18

Blev igångsatt med andra barnet. En dröm i jämförelse med första förlossningen! Om jag får ett till barn i framtiden vill jag bli igångsatt igen.
Var 3 cm öppen och de tog hål på hinnorna. Tog 3 timmar från att hinnorna togs tills att barnet kom ut. Och var nöjd med bara lustgas.

Första förlossningen var långdragen (flera dygn) och jag hade mer ont

2020-07-31
Okonkret
Okonkret

Hur gick det för dig? :)
Svarar nu ifall någon läser som ska bli igångsatt.

Min igångsättning I vecka 38 pågick drygt 4 dygn och slutade i kejsarsnitt.

Min tapp var helt omogen trots mycket förvärkar så jag fick komma till förlossningen på kvällen och börja med gel. Jag började få molvärk ganska direkt och hade oregelbundna värkar på morgonen men tappen hade inte öppnat sig något. Påbörjade kur med angusta och på kvällen var jag öppen 1 cm. 2 fruktansvärda försök med ballong gjordes utan effekt, bara smärta. En till omgång angusta gjordes dag 3 och då började jag öppna mig och fick regelbunda värkar så då avslutades kuren så det inte skulle göra för ont men värkarna försvann helt. Kuren påbörjades på nytt utan effekt på tappen och oregelbundna värkar. Dag fyra tog dom hinnorna och jag fick oxytocindropp som höjdes till maxhastighet på bara några timmar. Jag hade kraftiga värkar hela dagen men öppnade mig aldrig mer än 3cm. När droppet togs bort i väntan på kejsarsnitt fortsatte jag ha kraftfulla värkar trots flera doser bricanyl.

Om jag blir igångsatt igen och har samma problem att det inte händer något kommer jag kräva kejsarsnitt dag 2. Efter 4 dygn med värkar, smärtsamma undersökningar och ingrepp och ingen sömn hade jag aldrig klarat av att föda vaginalt ändå.

2020-07-26
Bella94
Bella94
Bebis på 2 månader

3e barnet igångsatt! Jättebra upplevelse😀var 3 cm öppen så de tog hinnorna och 3 timmar efter det var hon ute😀andades lustgas sista timmen.

2020-03-04
8kee6
8kee6

Jag blev igångsatt med mitt andra barn dagen efter BF pga. risk för att barnet skulle vara stort. Storasyster vägde närmare 5 kg och fastnade på vägen ut med axeln. Tog ca 20 timmar från första värk tills barnet var ute.
För mig var igångsättning med andra barnet rena drömmen i jämförelse! Kom in och var 3 cm öppen så de tog hål på hinnorna direkt. Hade värkar efter 5 min och 3 timmar efter första värken så kom hon. Hann ta ett varmt bad och ta det lugnt lite innan.

2020-03-03
Okonkret
Okonkret

Jag blev igångsatt i vecka 40+2 och har en positiv upplevelse av det. Jag var öppen 1-1,5 cm när vi kom på undersökning och jag fick min första shot vid ca 12 på förmiddagen. Jag fortsatte att få shotar varannan timme vilket fortsatte hela dagen. Under eftermiddagen och kvällen kände jag lite mer och mer mensvärk men inget som inte var hanterbart. Fortsatte att få shotar även på natten och det var även under natten det började kännas mer. Jag fick TENSapparat som skulle hjälpa mig mot smärtan och när jag undersöktes på natten så var jag öppen ca 2.5 cm (vilket fick mig att känna att detta skulle ta 100 år). På morgonen undersöktes jag igen och var då öppen 5 cm. Jag blev flyttad från BB och igångsättningsrummet till förlossningen. Minns att jag fick värkstimulerande dropp delar av dagen och att jag fick epidural ca 16. Tyvärr så låg bebisen med näsan först och hur vi än försökte få honom att rotera rätt så gick det inte. Han roterade men då blev det tyvärr bara till en svårare position och inte till en fördelaktig sådant inför krystandet. Runt 22.30 hade vi testat att rotera utan framgång och det fanns inte tid för ytterligare försök så då beslutas det akut kejsarsnitt. Jag blev så lugn av det beslutet och 23.28 är han född. Under hela dagen träffade jag fantastiska undersköterskor och barnmorskor. Är verkligen supernöjd med min igångsättning även om det slutade i kejsarsnitt. Om det blir aktuellt för dig så håller jag tummarna att du får en lika fantastisk upplevelse du också. Lycka till med allt som ligger framför!

2020-03-03
HannaF
HannaF

Jag har blivit igångsatt 2 ggr pga av olika orsaker. För mig gick det väldigt fort när det väl började så kroppen hann inte riktigt med. Jag fick väldigt mycket värkar ock öppnade mig superfort. Min mamma hade pratat massor om hur långsamt det gått för henne, hon blev igångsatt flera ggr, och jag hade väl väntat mig lite samma sak.

Men går det fort så är det ju skönt att vara på plats med proffs runt omkring sig.

Andra gången hade jag hunnit förbereda mig mer mentalt på att det kunde gå fort och var mer förberedd på det. Jag hade en väldigt trevlig och gullig barnmorska dessutom.

Jag kan väl säga så här i efterhand att det var ju det skönaste förlossningen med första barnet när han kom naturligt men med de andra så visste jag vilken dag de skulle komma och var på rätt plats med duktig hjälp.
Kan ju säga att det var bra förlossningar fast otroligt snabba (det var det jobbiga)

Har du komplikationer så är det kanske bra att få bli igångsatt och ha det övervakat av den orsaken.

Lycka till med magen!

2020-01-24
ma78
ma78
Barn på 2 år och 8 månader
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...