App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies.
Läs mer här.

 

Trotsåldern

Hej Min 3åring är helt omöjlig på sista tiden. Han vägrar att lyssna och göra som jag säger till honom. Ber honom lugnt plocka sina saker men säger nej hela tiden. Ber honom sluta spotta, skrika, hoppa i soffan och sängen. Så det känns som jag bara skriker och tjatar på honom .. Vad ska jag göra... vill inte att han ska minnas skrik och bråk..

2020-01-16
Blom85
Blom85
Bebis på 3 månader

Undvik timeout, det rekommenderas inte av svenska psykologer pga att barnet avkiljs från gemenskapen. Googla lite på det, snabbgoogling gav detta:
Ta en time in istället för time out

Att skicka in barnet på sitt rum när det är bråkigt känns som den enda lösningen när allt har spårat ur och barnet bara gormar och gastar. Det är svårt att vara den perfekta föräldern som gör allt rätt. För vissa barn fungerar metoden, för andra är den helt verkningslös – de förstår inte vad de gjort för fel.

I stället för att låta barnet hantera sina känslor själv, sätt dig med det. Och om barnet är upprört, håll om det. När känslorna lagt sig kan du förklara vad barnet gjorde för fel och diskutera tillsammans hur ni ska göra händanefter när samma situation dyker upp.

2020-01-18
solskensmamman
solskensmamman

Testa med ”time out” lyssnar han inte på dig så får han under några minuter sitta på en plats tills han lyssnar igen, i trappen ex, han kommer bli fly förbannad i början men det funkar i längden. Super nanny på tv lärde oss det, syrran har kört de på sina döttrar hela Uppväxten. https://www.lifestyle.com.au/health/supernannys-timeout-technique.aspx

2020-01-18
FamS9
FamS9

Prova med "5 ggr mer kärlek" där man måste uppmärksamma/berömma positivt beteende 5 ggr innan man påpekar/tjatar 1 gång .

FÖrdelen med den metoden är att man letar efter det positiva och det gör att man känner att det famtiskt blir enklare när man ser/letar efter det positiva som händer + att barnet får positiv feedback = blir inte bara uppmärksammad när barnet gör fel utan nästan bara när det gör rätt, vilket leder till att barnet gör rätt fler gånger.

I början är det svårt, men det går lättare och lättare med tiden. Ladda gärna upp med tex 10 saker du tänkt ut i förväg, så har du saker att ta till innan det går automatiskt. Det kan vara tex:
Åh vad du kan!
Vad fint du sitter i stolen!
Vad bra du håller i skeden!
Vad fint du leker med leksaken!
Vad bra att du hjälper mej med att handla! (Även om barnet inte gör något "aktivt" i handlandet)
osv.
Sen lär man sej att ignorera dåligt beteende, för man "har inte råd" att slösa bort en tillsägelse på småsaker. Så man ignorerar och bara lyfter bort barnet eller tar bort det som barnet inte får röra. Sen uppmärksammar man nästa positiva sak som händer.

Kämpigt, men ger resultat!

Lycka till!

2020-01-17
solskensmamman
solskensmamman

Je låter inte lätt. Ett tips är att lyssna på en poddcast som heter rulla vagn. Där pratat de med olika experter, ex barnpsykologen m.m och tar upp trots ganska ofta. Så lyssna där efter lite tips! Tycker mycket de säger låter roligt bra.

2020-01-17
Lind92
Lind92
Bebis på 9 månader
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...