App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies.
Läs mer här.

 

Ferbers metod

Hej alla föräldrar. Jag och min sambo fick tvillingar i feb 2019. Och det är helt underbart. Tills vi kommer till sömnen. Det är oftast inga problem att lägga dom för att sova för natten, problemet är att dom vaknar typ 1000 gånger per natt. Och till slut är vi så trötta, slut och irriterade så för att få ihop nån timmes sömn så flyttar vi dom till våran säng. Vi har provat typ allt känns det som. Vi tar upp, tröstar och lägger ner igen vilket resulterar i gallskrik som tyvärr kan väcka den som för tillfället sover. Vi har provat söva om i famnen men samma sak då. Dom vaknar och gallskriker så fort dom kommer ner i sin säng. Dom har fått ett eget rum nu för vi funderade på om vi stör dom när vi går och lägger oss. Det blev inge bättre. Nu är vi så trötta och less så vi har börjat fundera på att försöka med ferbers metod. Frågan är ju: börjar man om ifall dom vaknar efter en stund? Hur lång tid tog det innan era barn kunde somna själv? Är vi hemska som vill prova detta? Hela familjen måste få bättre sömnkvalité för vi är så griniga alla 4. Kom med era erfarenheter både bra och dåliga. Moraliska pekpinnar kan ni lämna in någon annan tråd. Snälla hjälp!

2020-01-12
Desperat
Desperat
Bebis på 14 månader

Detta är inte en pekpinne utan en infallsvinkel. Ni gör det ni känner passar er bäst.

Jag tycker metoden är hemsk. Ni är inte hemska för att ni funderar på denna metod men om ni genomför den så tycker jag ni ska fundera på om o vad den kan få för konsekvenser. Metoden går ju ut på att lära barnet att det inte lönar sig att gråta. Att du/ni som föräldrar inte tänker se till barnets behov när det har ett. Exempel: du lämnat barnet i ett mörkt rum, barnet känner sig övergivet o börjar gråta, du kommer in efter ett tag för att sen lämna igen, barnet gråter pga att hen blev övergivet igen, osv. Barnet vill ha tröst o närhet (behovet) men lär sig att det får hen inte. Detta skapar ett slags apati = barnet slutar gråta.
Gråten är ju trots allt ett överlevnadsverktyg. Att ta ”död” på den får antagligen en konsekvens.

Går det att finna en annan lösning? Om dom sover bra med er kan dom inte göra det då? Det är ju knappast för evigt. Det kanske blir lättare att få dom att sova själva om några veckor el månader? Sover barnen tillsammans el varsin säng? Dom kanske vill sova tillsammans annars.

2020-01-13
Entillmamma
Entillmamma

Min dotter är snart 8 mån och sov väldigt olika länge. Somnade sent och så. Orkade inte ha det så och vara trött hela tiden så vi testade fem minuters metoden. Hon sover bättre och längre och vaknar sällan på nätterna. Visst den är tuff men är glad jag testade.

2020-01-13
Lollo86
Lollo86
Bebis på 12 månader

Av någon orsak finns ju metoden, om inget annat fungerar så varför inte prova. Vi har inte gjort nåt sånt utan det har fungerat ändå, med barn 2 så samsov hon med oss båda/senare bara pappa för att vi skulle få sova.

Har man dessutom 2 stycken som väcker varandra så blir ju hela natten förstörd.

Säger bara lycka till med sömnen, den är viktig.

2020-01-12
ma78
ma78
Barn på 2 år och 5 månader
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...