App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera
 

Föräldrapenning hjälp!

Hej alla. Jag väntar mitt första barn med BF 10 april -20 och behöver hjälp med denna djungel, föräldrapenning! Någon som kan göra mig lite klokare hur man kan få ut så mycket som möjligt på färre dagar? :) Jag jobbar oregelbundet inom handels 75% ca 22500 i lön innan skatt. (Har tänkt börja jobba mina helger efter 6 månader, varannan helg) och sambon jobbar 7 dagar borta och sen hemma 7 dagar, 31000 innan skatt. Som jag förstått har han högre SGI dagar än mig så kan han ta ut FP varannan vecka då han är hemma och jag tar då inte ut några? Istället för att jag ska behöva ta ut 7 dagar så kan han ta ut 5 dagar för att få ut ungefär samma pengar? Alla tips, trix, tankar och ideer är välkomna då jag är helt lost. Min dröm är att vara hemma april-20 till aug -21 med uppehåll på 4 veckors semester jul/nyår -20 för att sedan min sambo skulle kunna vara hemma sep -21 till dec-22. Känns omöjligt men ska verkligen förska få de gå ihop både med dagar och ekokomi! Vet att jag inte behöver ta ut några dagar alls första året men man ska kunna överleva ekonomiskt också 🙈 Tack alla för svar!

2020-01-04
BellanHj
BellanHj
Barn på 2 år och 7 månader

Insåg också att jag missat att du behöver ta ut 90 dagar själv, inte bara 80 st.

Men om din partner ska vara helt FL så kort tid så räcker ju dagarna till det med marginal.

Eftersom partnern har högre SGI så får denne ut mer om denne tar ut SGI-dagarna, utom de 90 som du måste ta ut, alltså bör ni ändå satsa på att göra något i stil med det jag skrev om första året.

Lycka till!

2020-01-07
solskensmamman
solskensmamman

Menade såklart att sambo skulle vara hemma sep 21 - jan 22 alltså ca 4 mänader 🙄🙈

2020-01-07
BellanHj
BellanHj

Om han har högre SGI så är det smartast att han tar ut alla 7 dagar som han är hemma och du tar ut så få dagar som möjligt.
Om 5 av hans dagar = 7 av dina, så borde 7 av hans dagar motsvara ca 10 dagar för dej. Så om ni klarar er på att han tar ut 14 SGI-dagar per månad (som motsvarar att du tagit ut 20 SGI-dagar) så behöver du inte ta ut en enda SGI-dag under första året.
Behöver ni mer pengar så kan du ta ut max 14 SGI-dagar/månad utan att behöva ta ut dubbeldagar.

Om ni klarar er med att han tar ut 14 SGI-dagar/månad, så har han använt ca 180 SGI-dagar efter första året. = Ni har 300 FP-dagar kvar att ta ut.

Då har du 4 månader kvar till augusti = behöver ta ut 5 dagar/vecka om du inte jobbar alls = ca ca 80 SGI-dagar används. Mindre om du kan jobba timmar tex på helgen och då inte behöver ta ut 5 hela dagar/vecka.
= Ni har ca 220 FP-dagar kvar att ta ut.

Om man delar upp dessa 220 FP-dagarna på 5-dagarsveckor så räcker det till 44 veckor helt ledigt för din partner.

Så det räcker alltså inte då till er önskade ledighet.

Förslag på alternativ:
1) Spara ännu fler dagar första året tex genom att jobba helger som du skrev eller genom att dra ner på alla utgifter.
2) Fundera på om din partner måste vara 100% ledig 1 år och 3 månader, för om man tex gör så att han jobbar 7 dagar/månad och det är fördelat på 2 veckor tex onsdag - tisdag, så räcker det att han tar ut 2 hela veckor + 3 dagar per månad = ca 13 dagar/månad istället för 20 dagar/månad. Då räcker de kvarvarande 220 dagarna till 17 månaders ledighet istället för 11 månader. Det är väldigt stor skillnad!
Du skulle kunna matcha ditt jobb så att du inte jobbar dessa 7 dagar, utan jobbar när han är hemma och ändå jobbar hela din tjänst, bara annorlunda fördelat.

2020-01-06
solskensmamman
solskensmamman

Om du vill jobba helger så är ju det ett bra alternativ för att få in mer pengar då helgerna inom handel ger bäst betalt. Ta ut så många dagar du känner att du klarar dig på ekonomiskt, blanda med lägsta dagarna...dom ger ca 100kr per dag men det kan vara smart att blanda dom med dom inkomstgrundande dagarna så man slipper stå i slutet av föräldraledigheten och bara ha lägsta dagar kvar. Jobba så mycket du orkar, vill och kan. 😊

2020-01-05
Veroniicas
Veroniicas
Bebis på 5 månader

Hej! Håller verkligen med i allt första svaret du fick. Ring era tele/internet leverantörer och pressa lite, vi fick ner över 150 kr i månaden. Har ni lån kanske ni kan få ner räntan osv. Gör gärna en lista med alla utgifter och inkomster så ser ni vad ni kan påverka. Utöver det så tänk på att ni inte behöver få ut lika mycket som ni fick innan barn. Man klarar sig i början🙂 Ta hellre ut lite fler dagar när barnet är några månader och ni börjar göra aktiviteter och umgås med folk igen. Tipsar också om second hand, tänkte med första barnet att jag ville ha allt nytt. Men insåg sen att istället för att köpa t.ex en Polarn och Pyret vindfleece overall för 700 kr så kunde man ju hitta i nästintill nyskick för 200, enorm skillnad. Samma med skor, fram till stl 22,23 kanske sliter ju barnet knappt på skorna, du kan hitta nyskick till halva priset.

Lycka till med ekonomin!

2020-01-05
Grodanmalin
Grodanmalin
Barn på 2 år och 7 månader

Lägg in i planeringskalendern på FK:s hemsida så ser ni på ett ungefär hur mycket ni får ut. Går att ändra i planeringen innan pengarna betalas ut med. Ta reda på om du kan får föräldrapenningtillägg av din arbetsgivare, det kan man få ut de första 180 dagarna. Blir någon tusenlapp extra. Räkna också in barnbidraget som inkomst. Den första tiden med ett litet barn lever man ”billigare”. Blir inte samma småutgifter med uteluncher och annat. Vi kollade över våra utgifter, sa upp onödiga abonnemang osv. Storhandla och ha koll på olika erbjudanden får också ner kostnader. Gå med i olika kundklubbar för rabbater. Bebis måste inte ha allt nytt heller, gå att hitta fina begagnade babysaker. Vissa saker måste inte köpas på en gång heller. Sen brukar vänner och familj också tycka det är väldigt kul att ge bebis presenter😊 Försök spara på dagarna om det går. Tänk också på att efter barnet fyllt 4 får man spara 96 dagar så de inget brinner inne för er. De på FK brukar vara väldigt hjälpsamma att svara på frågor om föräldrapenning.

2020-01-04
Sahra11
Sahra11
Barn på 2 år och 6 månader
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...