App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies.
Läs mer här.

 

Bebis med lågt järnvärde?

Hej, Min son var just hos läkaren på grund av en förkylning, i samband med detta tog man blodprover på honom och upptäckte då att han hade lite lågt järnvärde. Han är sju månader och ammas fortfarande, han har alltid varit liten i maten och är lång och smal. Han vägrar industriell gröt och välling, När han föddes vägde han 3500 g. Läkaren har ordinerat järndroppar, någon som varit med om detta tidigare? Är lite orolig då jag vet att järn kan bli toxiskt om man får i sig för mycket. Jättetacksam för svar :)

2020-01-01
BFmaj2019
BFmaj2019
Bebis på 12 månader

Varför var ni hos läkaren för en förkylning och varför tog man blodprover? (Jag har 3 barn, har aldrig varit med om detta). Så länge du följer doseringen så är det ingen fara, det mesta är toxiskt i för stora mängder, även vanligt vatten... Lycka till, hoppas det går bra för lillbebben! :)

2020-01-10
MamsanMaria
MamsanMaria
Bebis på 10 månader

Hej.
Vad trist att han har järnbrist.
Vad ger du honom istället för industrigröt? Egen med paltpröd? Tänker om han ändå får i sig järn via maten på nåt sätt. Våran son äter hemmagjort ”grötpulver” med palt i. Kan dock inte säga om om han har brist el inte då vi aldrig kollat. Dock är han inte så stor i maten alla gånger heller så visst finns det risk. Men hoppas inte.

Du vet kanske redan detta men försök maxa järnintaget i maten med c-vitamin. Tex om du har eget grötpulver med paltbröd i så ha oxå i tex nyponskalmjöl el är gröten med aprikospuré. Även blodpudding lätt stekt som du gör stavar av ska vara uppskattat av små barn (lätt att äta själva o smakar ganska snällt). Servera med frysta lingon som barnet kan plocka själv ned. Det känns ju alltid bättre att ge mat än tillskott, iaf för mig själv. Lyckas ni öka järnupptaget med mat kanske ni kan ta mindre droppar.

2020-01-10
Entillmamma
Entillmamma

Tack snälla för att du tog dig tid att svara. Av vilken anledning fick din son järndroppar? Bra tips, vår son är redan hård i magen så vi får medicin även för det. Hoppas att vi klarar oss utan allt för mycket problem :)

2020-01-02
BFmaj2019
BFmaj2019
Bebis på 12 månader

Min son som idag är 3 år fick också ordinerat järndroppar när han var runt halv året gammal. Minns dock inte riktigt hur länge vi behövde ge honom, men det var några månader. Tror det är ganska vanligt?
Det tråkiga med järndroppar var att han blev hård i magen, och fick till följd ett litet (helt ofarligt) navelbrock då han alltid fick ta i när han skulle sköta magen. Gav han päron, katrinplommonpure och sånt som var lite lösande för magen, så får man tänka på att inte ge saker med banan i tex, som är stoppande. Men det var nog mest det jag minns som var lite jobbigt, att han var så hård i magen. Sen färgar järndroppar och fördärvar kläder, kan va bra att ha en liten handduk tillhands när man ger dropparna för att skona kläderna som tips.

2020-01-01
Evanima
Evanima
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...