App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies.
Läs mer här.

 

Hur ofta ammar ni?

Hej! Jag har en liten tjej på 4 veckor som för tillfället är väldigt ”krävande”. Hon har svårt att somna och komma till ro både på dagarna och på nätterna och är väldigt ledsen. Jag har inga problem med att hon vill ha närhet, kan gosa med henne hela dagarna i famnen men ofta skriker hon även i famnen och det hjälper inte vad man än testar med. Har en bärsele som kan fungera ibland kortare perioder. Vi fick på BVC veta att hon har mycket gaser i magen och har införskaffat pysventiler som vi använt och märker att magen inte är lika spänd. På BVC sa de till oss att jag skulle försöka amma henne varannan timme för att det är mer ”rimligt” intervall mellan matningarna.. och alltså inte oftare. De tycker att vi ska försöka använda napp och ge närhet istället för bröstet när hon blir ledsen och otröstlig (om hon nyss ätit) eftersom det kan ge mer problem med magen om hon äter oftare. Men jag vet inte. Jag tycker det känns lite jobbigt just nu, jag får dåligt med sömn, inga rutiner på dagarna med mat för egen del så mycket tid går åt att trösta och vagga. Jag vill så gärna att hon ska vara nöjd och det känns jobbigt när man inte kan trösta sitt barn. Hur gör ni andra? Har ni bebisar som har svårt att somna och komma till ro? Hur ofta ammar nu? Ammar ni så ofta bebisen vill? /Nybliven mamma som önskar tips och stöd

2019-10-25
Angiee
Angiee
Bebis på 10 månader

Låter som hur min bebis blev där vid fyra veckor. Svår att få nöjd och skulle äta och snutta exakt hela tiden så lite sömn blev det med. Jag kan bara prata för mig själv men fri amning fungerade absolut inte för oss eftersom hon bara skulle äta äta äta och tillslut gjorde hon INGET annat än låg vid tutten. Det resulterade i att det aldrig hann fyllas på mat och hon var gnällig, skrikig och hungrig konstant. Viktkurvan var svajig med. Så jag började med att klocka varannan timmes matning och lät hon ligga på mitt bröst/famnen mellan matningarna för att känna närhet & trygghet. Första 2-3 dagarna var väldigt jobbiga med mycket gnäll och bärande, men efter det hade jag en mycket lugnare och framför allt gladare bebis som äntligen kunde äta sig mätt eftersom det hann fyllas på. Gick ganska fort för viktkurvan att peka mer uppåt sen. Sen tyckte jag att det blev enklare vecka för vecka. Blir ju såklart lite dippar där när de behöver mer mat och äter mer. Men däremellan nu så äter hon runt var 2-3 timme och är nöjd sen och viktkurvan är numera jättebra. Min bebis var även rätt gasig i magen och verkade ha ont ibland, vi testade mest massage eftersom BVC inte tyckte att hon hade så mycket problem och där vid 3 månader försvann det problemet i princip över natten. Som sagt detta är endast vad som funkar för oss! Ville mest bara berätta att du absolut inte är ensam om stök och krångel ❤️ hoppas det ordnar upp sig snart!

2019-10-31
Viiktoriiia
Viiktoriiia

Jag har inga tips och råd om hur ofta du ska amma men tänkte mer på att hon är ledsen och hennes gaser. Äter du mjölkprodukter? Jag märkte på våran son när jag druckit vanlig komjölk att han fick mycket gaser och otroligt ont i magen, främst på kvällarna. Hoppas det löser sig för er ❤️

2019-10-30
xMariax
xMariax
nyfödd bebis

Jag har 3 döttrar, den minsta är tre månader. Mina har varit som Cprinters, dvs första var "jobbig", gnällig, snuttig hela tiden. Jag hann inte äta och blev ett benrangel på 46 kg. Det vände när hon blev 6 månader och kunde sitta på golvet och leka med grejer, då blev det en helt annan bebis! Barn 2 och 3 är tvärtom, nöjda, glada babysar som sov/sover långa perioder. Däremot har jag alltid ammat så fort de velat och kollar aldrig på klockan. Alla mina tre barn har älskat att "snutt-sova", dvs äta och sen ligga kvar och sova med bröstet i munnen. Haha. Håller med tidigare tips om att se till att du har enkel mat som du lätt kan värma och äta med en hand och sen vet jag att man inte ska låta en bebis skrika typ nånsin när de är så små, alltså jag menar att man ska ta upp de om de skriker, men man måste ju få gå på toa osv. Lycka till! Även om det var 8 år sen jag hade en gnäll-bebis så kommer jag ihåg tiden väl och det var inte så roligt alla gånger...

2019-10-26
MamsanMaria
MamsanMaria
Bebis på 12 månader

Din instinkt är naturlig och enligt mig helt rätt. Har jag en bebis som vill ha bröstet, då ammar jag! Framför allt en så liten! Med lite äldre bebisar, ser jag inget hinder om man vill försöka glesa ut nattamningarna, om det inte sker ändå. Men ibland är det även då lättare att amma, än att trösta på annat sätt, och då är det ok att göra det.
Angående sömnbehov, så sa de på bb, när jag fått mitt första barn, att allt mellan tio till tjugo timmar per dygn var normalt för en nyfödd.. Min äldsta sov endast tio timmar per dygn, som nyfödd. Sen minskade det. Vid sju månaders ålder åt han tio minuter och sov tio minuter, varje halvtimme hela natten, åtminstone från midnatt till klockan fem. Och då gav vi ändå välling på kvällen... Vettiga nätter för oss föräldrar, blev det först när han slutade sova på dagen, vid två års ålder. Då sov han drygt åtta timmar. Som lägst var hans sömnbehov, när han vid elva års ålder alltid vaknade utvilad efter sex till sju timmars sömn. Vid tolv års ålder vände det och han började sova mer. Nu sover han mer än mig, som vilken tonåring som helst. Vi har fyra barn och alla har de haft/har olika sömnmönster.
I övrigt instämmer jag i de råd du redan fått. Magmassage och möjliggöra pruttning och bajsning utan blöja kan absolut underlätta vid gasproblem. Minifom har jag aldrig testat till mina barn, så det kan jag inte uttala mig om.

2019-10-26
ElinVS
ElinVS
Bebis på 15 månader

Emc85: tack för alla länkar, ska kika in dem!
Man vill ju så gärna göra ”rätt” och jag är helt ny på detta och man tar till sig vad de säger på BVC, samtidigt som jag vet att det är bröstet som får henne nöjd och då vill man ju ge den tryggheten, det är ju det som känns mest rätt.

2019-10-26
Angiee
Angiee

Tack för svar allihop! Man kanske ska köra på att amma när hon visar att hon vill, det kan ju vara bara snurrandet hon är ute efter som ni skriver. Det är i princip bara bröstet som får henne nöjd och att då gå med en otröstlig bebis i 1,5h bara för att hon ”ska” äta i ett annat intervall är påfrestande.

Ni som haft lite mer krävande bebisar, har det ändrat sig? Isf när? Jag förstör givetvis att min tjej bara är 4 veckor och världen här utanför är ny och skrämmande, men det hade varit så skönt om hon kunde sova lite på egen hand så man kunde tex laga mat haha :D har en app där jag fyller i sömn bland annat, på ett dygn sover hon i snitt 13-14h, har ju läst att de brukar sova fler timmar, men det kanske är individuellt.

2019-10-26
Angiee
Angiee

Denna magmassage är jättebra för att få ut avföring och gaser. Har löst de flesta magproblemen med min son.
https://www.1177.se/Jonkopings-lan/barn--gravid/att-skota-ett-nyfott-barn/spadbarnsmassage-vid-kolik/

2019-10-26
emc85
emc85

Måste tyvärr säga att de råd bvc gett är riktigt dåliga, amning är så mycket mer än bara mat och det är smärtstillande för små bebisar. Jag ammade hela tiden när min son var i den åldern och han skrek efter bröstet så fort han släppt det, rutiner fick jag till vid 2-3 månader. Se till att ha mat som går att värma i mikron och äta med en hand. Bära i sele (öva på att amma i sele, bloggen babybaby har bra filmer om det) är jättebra och hjälper bebisen att få ut gaser, grodhålla över toalett eller handfat för att få ut avföring och gaser brukar också fungera bra. Är en väldigt intensiv och jobbig period i början då bebisens tarmar ska vänja sig vid föda och bebisen ska vänja sig vid världen utanför magen, man brukar tala om fjärde trimestern. Här är lite bra länkar att läsa, så får du kunskap om amning som tyvärr många bvc-sköterskor saknar.
https://sagogrynet.wordpress.com/2011/09/19/den-allra-forsta-tiden/
https://sagogrynet.wordpress.com/2013/03/08/nojda-barn/
https://sagogrynet.wordpress.com/2016/04/05/amning-kan-vara-asjobbigt/
Scrolla ner på denna sidan så hittar du flera länkar som är jättebra att läsa, se främst Att amma, grunderna och Fri amning:
https://sagogrynet.wordpress.com/om-amning/

2019-10-26
emc85
emc85

Jag har nu mitt tredje barn som är 6 dagar. Alla tre är olika. Min första ammade jag var 3:e timme , fick ställa klockan på nätterna. Han var 5 veckor för tidig och bara sov hela tiden. Han hade mycket magbesvär precis som du beskriver. Hade magdroppar men tyckte inte att det fungerade. Det visade sig när han blev 3 år att han var laktosintolerant.
Mitt andra matade jag också var 3:e timme hon sov hela dagarna de första 3 veckorna. Hon föddes i v 37. När hon blev mer vaken friammade jag.
Nu med mitt tredje är det precis som med dottern, han bara sover så jag får mata var 3:e timme. Han är också född i v 37. Han är inte så gammal så det kan ändra sig.

2019-10-26
Pyllet
Pyllet

Kan tillägga att det är många gånger jag har lagt henne vid bröstet igen även fast hon precis ätit. Behöver kanske snutta det lilla extra eller få den lilla extra mjölken för att hon ska vara helt nöjd och somna. Prova att byt bröst, bebisen kanske vill ha två, tre, fyra bröst innan hen är nöjd.

2019-10-26
MizzzJ
MizzzJ

Andra barnet här som friammas på heltid, dvs att dem får tutten på minsta signal. Kollar knappt på klockan vilka tider hon äter på utan hon får när hon vill ha. Amning är inte bara mat utan också tröst och trygghet. Har inte napp till min tjej så då blir det kanske lite extra tuttande. Kanske därför hon väger 8 kg nu när hon är fyra månader 😅.

2019-10-26
MizzzJ
MizzzJ

Av mina tre har det sett rätt olika ut. Första var, och är fortfarande, ganska ”krävande”. Ammades seriöst varje timme som bebis förutom på natten då det ofta funkade att sova 4 timmar i stöten. Jag körde på att lyssna på bebis och min egen instinkt som sa amma amma amma, mkt var nog att hon ville snutta. Så småningom lugnade hon sig och hade mycket glesare mellan tillfällena. Nästa fick man nästan påminna. Vet inte om det påverkade att man hade en helt vild 1,5 åring samtidigt.. Nu med trean så har jag fått ett riktig matvrak men jag fortsätter med tankesättet att vill dom ha bröstet så ska dom få det. Jag har tvärtom vad din BVC sa fått höra att magtjorv löses bäst med just mer amning. Har dom nyss ätit så finns inte så mkt i bröstet och då löser själva snuttandet med att sätta fart på tarmen. Å blir det för mkt kommer överskottet upp igen.

2019-10-26
Cprinter
Cprinter

Låter tungt, förstår verkligen att det är jobbigt att hon är så otröstlig! Jag är helt grön som mamma, vår grabb kom för 2 veckor sedan så jag har inte många tips att ge, känner mig mest som ett frågetecken själv, men Ang gaser så har vår grabb haft ett väldigt sjå med det och jag tycker att minifom (droppar man ger innan mat) har hjälpt lite, han kan sova lite lugnare nu när vi ger dem. Finns på apoteket. Hoppas att det löser sig för er, och all respekt till dig som ger din lilla så mycket av din tid!

2019-10-25
Ollisson
Ollisson
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...