App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies.
Läs mer här.

 

Svårt med riktig mat

Hej! Vår dotter är 8.5 månad. Sedan ca 6 månaders ålder har vi försökt introducera riktig mat men det går fortfarande inget vidare. Gröt och mellanmål brukar inte vara några större problem men den riktiga maten vägrar hon eller äter bara någon tsk. Känns som att jag har provat allt, varm/kall mat, puré/bitar, mata/låta henne plocka själv, smakrik/mindre smakrik mat, hemmagjord/färdigköpt mat, olika tider på dagen, mindre/längre tid mellan måltiderna, äta samtidigt som henne. Vi låter henne kladda och greja och det får ta tid, ingen stress men jag blir väldigt stressad och ledsen över att den riktiga maten inte fungerar. Lillan ammar ca gånger på natten och det ska vi sluta med till helgen är det tänkt. Hon är en liten tös och har aldrig varit ett matvrak men visade tidigt intresse för mat. Bvc säger inte så mycket om min oro men hon ligger snart på -2 på kurvan (har alltid legat under "normala", ej gått ned i vikt dock). Hon är en pigg och glad tjej trots allt. Frustrerad och uppgiven mamma 🙁

2019-10-15
Sandrakej
Sandrakej
Bebis på 13 månader

Hej...
Jag har aldrig känt mig frustrerad i maten till barnen.
Min dotter va nyfiken på mat tidigt men hon ville inte ha så mycket. Hon ville mest smaka. Det tog bra tag innan hon åt bra(ca2år med delamning ) . Jag skulle om det är så du vill att barnet bara ska äta mat, så är det föröka sluta med amning på natten morgon. Det var min bvc som sa att barnet äter sig mätt på amningen och sedan inte orkar så mycket annat under dagen. Jag har inga tips mer än vad en annan sa bröstmjölk och blanda i maten, försök sluta med amning på natten och morgonen.
Jag håller på med introducera mat till sonen nu..jag gör inte alls som det rekommenderas i bvc böcker eller riktigt de de säger. Jag går på vad mitt barn vill,fast med gränser.
Jag hoppas det går bättre för dig och försök att inte vara frustrerad. Det är lättare sakt än gjort, jag vett. 😊

2019-10-25
AcLw
AcLw
Bebis på 11 månader

Mina två började äta fullvärdiga portioner vanlig mat vid 13 månader...bästa tipset är att försöka att inte stressa även om det är svårt! Erbjuda vid alla era måltider något att tugga på och det lilla som slinker ner är en vinst. Sen kommer det att gradvis ökas och man får ta det i barnets takt även om det känns som om det aldrig kommer att gå så kommer det att göra det en dag när du minst anar.

2019-10-24
Emaliie
Emaliie
Barn på 1 år och 7 månader

Hej,
Ska väl först säga att vi har inte börjat med mat än då min lille blev nyss 4 mån men har pratat med min mamma om hur hon gjorde med mig och min bror kring många saker bla mat. Med min bror blanda hon i lite bröstmjölk i maten när hon börja ge honom för att det skulle vara lite bekant smak och det funkade. Så det kan kanske funka för er också? Var en idé i alla fall.
Hoppas det löser sig 😊

2019-10-24
Susstuss92
Susstuss92
Bebis på 9 månader

Hej. Känner igen mig och min bebis. Han åt bara en typ av burkmat, gröt och fruktpure tills han var typ 10 månader. Minst lilla med bitar i vägrade han el kräktes utav. Vi fick som råd av bvc att "backa" och börja om med maten. Min kille behövde träna på att svälja och vi började långsamt om med maten och bitar.
Hoppas det blir bättre för er med och jag känner med din frustration.

2019-10-22
Kiim
Kiim
Barn på 1 år och 6 månader

Hej! Jag har inga konkreta tips men vill skriva att jag känner igen mig i det du skriver. Vår son är 11 mån och än så länge är det bara gröt och vissa fruktpuré-er (ibland) som går an. Majskrokar och smörgåsrån funkar också. Vi har precis som du testat allt utan framgång. Vi har utretts för kort tungband men sedan var detta ändå inte orsaken. Men det kanske är så för er? Det har dock känts som att det börjar släppa lite nu och det i samband med att jag slutat amma på dagen. Nu är han intresserad av att smaka iaf och sen fyller vi på med gröt, fruktpuré-er och smörgåsrån, och ammar sen på kvällen och morgonen. Om det är att han blir mer hungrig eller förstår att det inte kommer bli bröstmjölk senare är oklart. (Han verkar gå upp i vikt om än sakta).
När man kämpat sen 6 mån vill man höra att man inte är ensam och slippa höra dessa "förslag" som "har ni testat att krydda maten lite?" "Har ni testat att göra det till en kul stund?". Kämpa på och låt det ta sin tid, tillslut måste det ju släppa, eller hur?

2019-10-22
Annavp
Annavp

Jag har själv fyra barn, däribland både matvrak och matvägrare. Jag vet hur frustrerande det kan vara, när ett barn inte vill äta. I ditt läge, hade jag fortsatt med amningen allt barnet vill, om möjligt. Närings- och energimässigt kan barnet nämligen få allt det behöver genom amningen, ännu ett tag. Särskilt om det fungerar med lite järnberikad gröt, som komplement. Men då behöver mängderna tillåtas öka, istället för att trappas ned. Prioritera näringstät mat, i det som serveras. Har du provat att ge mat efter amningen? En del barn har lättare att äta, om de inte är hungriga, hur konstigt det än låter.

2019-10-15
ElinVS
ElinVS
Bebis på 11 månader
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...