App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies.
Läs mer här.

 

Någon som har koll på försäkringskassan?

Hej. Jag har varit mammaledig sen februari, har plockat ut 4 dagar i veckan och kommer fortsätta med de. Nu väntar vi en till liten knodd, i Juni. Tänkte då plocka ut 4 dagar i veckan sen resterande 3 dagar ta på lägsta nivå. Men för att använda lägsta nivå dagarna måste man använt 180 dagar från de som är sjukpenningsnivå. Gäller detta för båda barnen? Kan jag inte ta ut lägsta nivå dagarna ifrån den nya bebisen fören jag plockat 180 dagar? Eller räcker de med att jag har använd 180 dagar av min förra bebis .. förstår ni vad jag menar? Blir så kluddigt. Om jag inte kan ta lägsta nivå av ny bebis. Kan jag göra såhär då: 4 dagar från nya bebis och sen 3 lägsta nivå dagar av min första bebis?

2019-10-13
979797
979797
Gravid i vecka 29

Ja, det stämmer att sgi:n är skyddad, om man får två barn så tätt. Tänkte inte på det, har inte lika tätt mellan mina. Men däremot är det viktigt annars, att ta ut fem dagar i veckan från ettårsdagen. Lägstanivådagar räcker bra. Men om du har haft föräldralön av något slag från jobbet i sex månader med första barnet, bör du ha rätt till det i sex månader med nästa barn också, förutsatt att du har kvar samma anställning. Men det är där jag är osäker på, hur det fungerar att blanda föräldradagar för två olika barn i samma period. Kolla upp det med facket, de borde kunna ge säkert svar.

2019-10-15
ElinVS
ElinVS
Bebis på 11 månader

Och om du har typ föräldraförsäkring från jobbet bör du få en ny omgång för nästa barn :)

2019-10-14
Ajsingbajsing
Ajsingbajsing
Bebis på 1 månader

Sgi:n är skyddad om du blivit gravid innan ert första barn blivit ett år och 9 månader :)

2019-10-14
Ajsingbajsing
Ajsingbajsing
Bebis på 1 månader

Okej men dåså. Avtalet med jobbet avslutades nu i Juli, jag hade bara 6 månader. Antar det bara är på första barnet? Får kolla upp de annars.
Aaah hatar försäkringskassan haha förstår ingenting 😂😂 visste inte att man skulle ta ut 5 dagar i veckan efter de fyllt 1.
Går de bra och ta 4 dagar sjukpenning och 1 lägstanivå??

2019-10-14
979797
979797
Gravid i vecka 29

Du kan inte ta ut lägstanivådagar för bebisen, förrän du tagit ut 180 sjp-nivådagar på det barnet. För försäkringskassans del, går det bra att ta ut exempelvis fyra dagar i veckan på det yngsta barnet och tre dagar i veckan på det äldre. Men kolla upp hur det fungerar med ledigheten från jobbet, om du gör så. Du vill ju inte gå miste om de pengar från arbetsgivaren, som många har avtal om under första tiden. Tänk på att ta ut minst fem dagar i veckan från det första barnet fyller ett, tills det andra föds, så du skyddar din sgi. Spelar inte roll för föräldrapenningen, men om du eller något av barnen skulle bli sjuk.

2019-10-14
ElinVS
ElinVS
Bebis på 11 månader
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...