App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies.
Läs mer här.

 

Planande viktkurva

Min minsting är 10 veckor imorgon och jag har helammat från start. Detta är tredje barnet som jag helammar men ändå uppstår frågor. Vid sista mätningen hade hon planat ut lite på viktkurvan (hon hade gått upp 520 g på 5 veckor, så det kändes inte jättelite men kurvorna ljuger väl inte...eller..? ;)) Nu till frågan; vad är egentligen bästa strategin att få en helammad bebis att öka mer i vikt? Jag undviker ersättning tills någon tvingar mig, har aldrig köpt ett paket ersättning i mitt liv så för mig har det blivit en principsak. Mina första åtgärder har varit att börja dricka mer och även låta bebisen snutta oftare och vara mer sparsam med att ge henne nappen. Vad tror ni, finns det nåt mer man kan göra? :) Tack alla fina!

2019-09-30
MamsanMaria
MamsanMaria
Bebis på 8 månader

Suck suck suck. 3-månaderskontroll idag och återigen har viktkurvan börjat plana ut... Bvc-sköterskan är av den mer försiktiga sorten så hon föreslog lite försynt att jag kanske skulle lägga till lite ersättning. Nej, jag ska försöka utan svarade jag (fördelen med att vara något äldre och 3-barnsmamma, man vågar säga nej...) Men jag stör mig på att det ska vara så svårt! Ungen äter mer eller mindre hela tiden från sen em/kväll ända till morgonen. Hon snuttar alltså hela nätterna. Fattar inte hur jag ska göra annorlunda.

2019-10-25
MamsanMaria
MamsanMaria
Bebis på 8 månader

Jag ammade rätt länge innan jag fick den sista. Hon fyller 2 i december och jag ammar fortfarande en del. Innan hon kom så ammade jag hennes storasyster tills hon var ca 2 år men sen ville jag ha en liten paus i ammandet eftersom jag producerar rätt mycket och har haft en del jobbiga mjölkstockningar. Men jag tror att hon slutade ganska självmant om det nu var för att mjölken smakade annorlunda för att jag var gravid eller vad det var.

Tanken på att tandemamma en liten och en 2,5 åring kändes lite jobbigt men det kanske hade fungerat det med.

Lycka till emc85!

2019-10-08
ma78
ma78
Barn på 2 år och 3 månader

Ja, precis. Var inte redo att sluta amma när jag blev gravid och kände att tandemamning kunde vara något för oss. Vi får se hur det går, kanske ångrar mig något otroligt när vi väl är där... Hade det varit så ”långt” mellan mina så skulle jag nog inte ens tänkt tanken men nu så känns det rätt. Tack så mycket.

2019-10-07
emc85
emc85

Tandemamma... heter det så när man ammar syskon? Låter ambitiöst, men tanken hade nog inte varit helt främmande för mig om jag hade fått barnen tätt. Nu har jag 4 år mellan mina 3 tjejer, de är födda 2011, 2015 och 2019, samtliga på vår/sommar. Och så länge har jag inte lust att amma, även om jag tycker att det är görmysigt.

Tack för ditt stöd och fina svar! Och lycka till önskar jag dig! 💗

2019-10-07
MamsanMaria
MamsanMaria
Bebis på 8 månader

Åhh va roligt att höra. Vilken lättnad för dig, då vet du vad som fungerar nu :) Hoppas det fortsätter så här och att ni får en härlig amningsresa utan en massa oro och ångest. I januari påbörjar jag förhoppningsvis min andra amningsresa (även om första inte är avslutad än, jag är en sån där konstig typ som vill tandemamma), oron över att det inte kommer fungera ligger och gnager i bakhuvudet. Så förstår din oro över amningen helt och hållet.

2019-10-07
emc85
emc85

Lättnadens suck. Hon hade ökat 300 g på två veckor så nu hade viktkurvan vänt uppåt igen och ersättning nämndes inte ens. Så himla skönt, jag blev så glad! :))

2019-10-07
MamsanMaria
MamsanMaria
Bebis på 8 månader

Extra invägning är imorgon och jag är svinnervös, så himla dumt av mig att redan göra en så stor grej av detta. :( Sen senaste vägningen har jag börjat dricka mycket mer, vilket jag faktiskt har tyckt påverkat mjölktillgången till det bättre. Bebis har även fått snutta oftare och jag har försökt väcka henne när hon somnat vid bröstet så hon har ätit lite till. Hoppas verkligen att bvc-sköterskan tycker att det ser ok ut imorgon och inte "hotar" med ersättning för då är risken stor att jag bryter ihop. :(

2019-10-06
MamsanMaria
MamsanMaria
Bebis på 8 månader

Nä, jag tror inte att jag har det, men vem vet.. haha. Däremot har jag tre riktiga myssnuttisar, så kanske att hon ibland hinner somna innan hon får i sig grädden. Jag ska försöka hålla henne vaken längre vid amningarna så hon får i sig hela portionen. :)

2019-10-01
MamsanMaria
MamsanMaria
Bebis på 8 månader

Nej, det gjorde jag inte, har du stark utdrivning och hög produktion (som kan vara orsak till att bebisen sväljer mycket luft)? För har du mycket mjölk så kan det vara så att bebisen inte hinner få i sig den lite fetare mjölken innan hon blir mätt och att det påverkar viktuppgången. Utifrån det du berättar om genetiken så tycker jag verkligen att du kan vänta lite och se hur det utvecklar sig. Här är en bra text:
https://www.google.se/amp/s/sagogrynet.wordpress.com/2011/05/18/svag-viktuppgang-aktiv-amning/amp/
Amningshjälpen brukar rekommendera att läsa på sagogrynet och babybabys bloggar, där hittar man alltid korrekt information.
Hoppas att bebisen hittar sin viktkurva nu och börjar klättra uppåt, lycka till.

2019-10-01
emc85
emc85

Jag vet inte om du svarade i en annan av mina trådar gällande att hon sväljer så mycket luft när hon ammar, men det är i princip det enda som stämmer in på kort tungband, i övrigt funkar amningen kanon (eller åtminstone trodde jag det). Jag ska försöka ha is i magen, jag gick 3 dagar över tiden och hon vägde nästan 3,9 när hon föddes och vi övriga i familjen är både korta och smala så hon ska nog egentligen snarare ligga där hon ligger nu, men som sagt vill jag ju att hon fortsätter ligga där och inte fortsätter neråt. (Jag har inte fb, men har googlat mycket ändå.)

2019-10-01
MamsanMaria
MamsanMaria
Bebis på 8 månader

Ajdå, va jobbigt :( Kolla upp om bebisen har några symtom på kort tungband, vården kan i princip inget om det tyvärr men finns en patientgrupp på facebook (svensk stödgrupp för kort läpp- och tungband) där man kan få hälp med bedömning och tips och råd. Här kan du läsa om symtomen: http://www.tungband.se/ Det brukar vara den vanligaste orsaken till amningsproblem. Och tänk på att bebisen inte alltid behöver hitta tillbaka till +2 kurvan (kan ha blivit lite extra gödd i magen men genetiken kanske ligger på -1, är lika normalt att vara under som över mittkurvan) men ska börja klättra uppåt och hitta sin kurva.

2019-10-01
emc85
emc85

Tack för tips! De kurvorna blev ju förfärliga. Hennes viktkurva var på +2SD när hon föddes och är nu på -1SD... :( Jag får amma på som en tok och se vad de säger på bvc nästa gång. Vi fick en extramätning vid 2,5 månader pga detta.

2019-09-30
MamsanMaria
MamsanMaria
Bebis på 8 månader

Finns appar till telefonen. Growth för iphone och child growth tracker för android. Där lägger du in vikt, längd och huvudmått och får rätt kurva. Avviker det i den så fungerar inte amningen optimalt (är ingen amningspuckel i who-kurvan) ser kurvan bra ut så fungerar amningen perfekt. Har du facebook så gå med i amningshjälpens slutna grupp, där kan du söka bra tips och även fråga om råd.

2019-09-30
emc85
emc85

Nä, det har jag inte gjort, känns som att man måste skriva ut dem, eller finns det nåt verktyg på nätet för det? Hon hade vuxit 2 cm på de 5 veckorna så växer gör hon. Och nöjd sen födseln, skriker väldigt lite och gnäller typ inget. Sover bra både dag- och nattetid...

2019-09-30
MamsanMaria
MamsanMaria
Bebis på 8 månader

Och 100 g per vecka är en ok viktuppgång så länge längdtillväxten och huvudomfånget fortsätter uppåt 😊

2019-09-30
emc85
emc85

Denna kommentar har tagits bort av dess författare.

2019-09-30
emc85
emc85

Har du lagt in värdena i who-kurvan? Den är för helammande barn och visar mer exakt om något är tokigt än bvc:s kurvor. Annars är det att erbjuda amning oftare, bröstkompressioner och att byta bröst så fort bebisen slutar suga aktivt.

2019-09-30
emc85
emc85
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...