App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies.
Läs mer här.

 

Potträning - när ska det vända?

Vi har en snart 3 årig flicka som varit utan, eller delvis varit utan, blöja i strax under 1 år. Hon har alltid blöja på natten fortfarande och hon vägrar att bajsa i pottan, så därför har hon även blöja när hon ska bajsa. När vi är iväg och gör saker är hon allt som oftast jätte duktig och kissar inte på sig. Men hemma och på förskolan kissar hon på sig flera gånger om dagen (allt mellan tre till sex ggr om dagen). Vi tar henne alltid till toaletten innan/efter mat och vila, och även däremellan. Dock säger hon i 99% av fallen, att hon inte vill kissa. Trots det, brukar det komma kiss när vi väl går på toaletten. Tar vi inte henne till toaletten, utan låter henne säga till själv, så kissar hon i de flesta fallen på sig och säger till först efter att hon kissat, att hon behöver gå på toaletten. Nu börjar vi känna oss lite desperata då vi inte ser någon förbättring och då hon aldrig hinner säga till att hon är kissnödig, i tid. Vi har pratat med BVC och fått råd om att inte ”tjata” om toalettbesök samt inte påpeka om det kommit kiss eller bajs i trosorna, vilket vi inte heller gör. Vi har aldrig skam eller skuldbelagt henne för detta. Det finns inte i vår värld att göra det. Blöjan sätter vi på henne när vi ser att hon behöver bajsa (hon säger inte till om det själv), och även då protesterar hon och säger att hon inte ska bajsa. Trots det brukar det komma i blöjan när vi väl satt på den. Har vi inte hunnit sätta på en blöja, så kommer det i trosorna. Hon verkar heller inte särskilt bekymrad över att kissa/bajsa på sig. Är det någon här som har något tips eller råd vad vi skulle kunna göra/testa för att få lite rätsida på det här? Borde vi prova någon form av belöningssystem, och i sådana fall vad? Alla råd tas tacksamt emot :)

2019-09-10
RebeckaT84
RebeckaT84
Gravid i vecka 22

@vickan93 Tack för tipset! Ja, vi har märkt att hon blivit orolig de gånger bajset hamnat i pottan/toaletten. Då vill hon knappt titta på det och vill att man ska spola så fort som möjligt. Ska testa ditt råd!

2019-09-13
RebeckaT84
RebeckaT84
Gravid i vecka 22

@fraaaida Tack för boktipset! Ska helt klart kolla upp denna bok :)

2019-09-13
RebeckaT84
RebeckaT84
Gravid i vecka 22

@moaeg Tack så mycket för ditt inlägg och dina tips! Skönt att höra att vi inte är ensamma om detta :)
Jag har kikat lite på den boken du nämner, det låter ju bra! Har även köpt hem för att göra en ”kiss och bajs kalender”, tänkte starta med den under helgen :) Hoppas på det bästa!

2019-09-13
RebeckaT84
RebeckaT84
Gravid i vecka 22

Vi köpte boken ”alla bajsar” där kan man läsa för barnet om vilka som bajsar och hur bajset ser ut. Det blir till en rolig grej. Fungerade verkligen jättebra för oss :)

2019-09-12
Fraaaida
Fraaaida

Vår dotter är nu 3 1/2 år ganska exakt. Hon blev blöjfri ca 2 v före sin 3-årsdag. Vi hade provat lite innan, men det slutade alltid med olyckor och bajsade gjorde hon absolut inte, för det tyckte hon var läskigt.

Det vi gjorde var att köpa boken blöjfri på 3 dagar, vi läste igenom den, pratade med vår dotter om att nu ska hon sluta med blöja, för hon är en sån duktig tjej. Vi köpte en kiss- och bajskalender och visade henne att varje gång hon gjorde något på pottan/toaletten så skulle hon få klistra. Så berättade vi för henne att ”på lördag så slutar Ella med blöja” och sen dess har det gått över förväntan.
Första två dagarna fick hon springa utan kläder på underkroppen och pottan stod synlig i badrummet, hon kissade på sig nån gång, men gick på pottan utan protester och det hade de varit mycket innan. Två dagar senare tog vi bort även nattblöjan efter eget beslut, då hon ”var en stor tjej” som hon själv så. Hon har kissat på sig kanske 10 ggr på natten på 6 månader och de flesta gångerna var i början. Vad gäller bajset så vägrade hon göra det i annat än blöjan, så vi gjorde så att när hon sa att hon behövde bajsa. Då hade vi klippt hål på en blöja bak, sen första gången fick hon göra som vanligt när hon stod som hon brukar och pottan stod nedanför, då landade bajset i pottan. Andra gången fick hon stå vid toaletten och bajset ner i toaletten. Sen har vi fortsatt så och det tog ca 2 veckor, sen bajsade hon genom att sitta på toaletten.

Ber om ursäkt för världens längsta inlägg, men vår dotter var som din i början, kissade på sig hela tiden. Så vi började helt enkelt om. Så mitt tips är att ni pratar med henne på nytt, köper en kalender och ger belöningar. För det gjorde vi också, till exempel första gången hon bajsade på toaletten etc.
Rutinen kommer tillslut igång :-)

2019-09-11
moaeg
moaeg
Barn på 1 år och 11 månader

Håller med föregående, klistermärken är toppen! Då tycker dom det är roligt att göra ifrån sig på rätt ställe. Ni kan även testa att ha en potta framme så hon kan sätta sig själv i t.ex vardagsrummet. Bajsar hon bara i blöja så testa ta på blöja men att hon ändå får sitta på toan/pottan. På så sätt lär hon sig vart man skall bajsa, men det känns tryggare. Tillslut kan man ofta ta bort den och bajsa i toan istället. Många tycker nämligen att det är läskigt när det kommer bajs i toa/potta när dom är vana vid blöja av någon anledning. Hoppas det släpper för er!

2019-09-11
Vickan93
Vickan93
Bebis på 14 månader

@Ledis mamma
Tack så mycket för dina tips! Det här med att sätta upp en tavla och sätta klistermärke efter varje gång hon varit på pottan, ska jag testa direkt :)

2019-09-11
RebeckaT84
RebeckaT84
Gravid i vecka 22

Denna kommentar har tagits bort av dess författare.

2019-09-11
RebeckaT84
RebeckaT84
Gravid i vecka 22

Belöning i det flesta brukar funka.. Oftast. T.ex att kanske lägga en tavla i toan och för varje gång hon kissar bajsar på pottan kan hon lägga klistermärke. Som kanske också till exempel efter ”10-20” klistermärke
Så får hon något hon tycker om , T.ex. hennes favoritmat eller kanske nån extra dessert för hon varit så duktig. Ja vad som helst ni bjuder er flicka på, eller gå tlll favorit lekplatsen.
Läser att med något så här litet brukar det funka superbra på alla mammor som testat och gjort det som har barn i din ålder. :)

2019-09-11
Ledis mama
Ledis mama
Barn på 1 år och 10 månader

Denna kommentar har tagits bort av dess författare.

2019-09-11
Ledis mama
Ledis mama
Barn på 1 år och 10 månader
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...