App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies.
Läs mer här.

 

Hjälp

Hej alla, När ska barnen börja på förskola... vill höravad ni säger :) Jag har ett barn på snart 15 månader som har fått plats på den förskola vi vill ha nu den första oktober. Har så svårt att bestämma mig om jag ska tacka ja eller ska jag ställa oss i ny kö kanske efter nyår. Vad tycker ni... är ett barn på 15 månader litet eller? Han kan gå och äta själv. Så klart behöver han lite extra hjälp att få i sig tillräckligt :) Inte lätt att va förälder hihi

2019-09-08
Daian
Daian
Barn på 1 år och 9 månader

Hej,

Alltså det beror helt på barnet. Min stora kille fick börja när han var 14 månader. Han var redo. Han tyckte att det var tråkigt att vara hemma. Han älskade dagis från dag 1! Vissa barn behöver vara runt kompisar och lär sig och utvecklas mycket snabbare på förskolan. Så 15 mån är inte för tidigt tycker jag :)

2019-09-12
Fraaaida
Fraaaida

5 § Barn ska från och med ett års ålder erbjudas förskola i den omfattning det behövs med hänsyn till föräldrarnas förvärvsarbete eller studier eller om barnet har ett eget behov på grund av familjens situation i övrigt.

I paragrafen ovan står det bara att kommunen är skyldig att erbjuda förskola från ett års ålder det står inget om att de inte får erbjuda förskoleplats till yngre barn. Jag själv skulle inte sätta mitt barn på förskola så tidigt, men jag har ekonomiska förutsättningar som jag vet att inte alla har.

2019-09-11
saraa1979
saraa1979
Barn på 2 år

Stämmer inte! Då bryter dom mot skollagen.

Ett barn som är under ett år har normalt sett inte rätt till förskola. Rätten till förskola finns från det att barnet fyller ett år. Däremot kan barn som inte fyllt ett år ha rätt till förskola om de av fysiska, psykiska eller andra skäl behöver särskilt stöd i sin utveckling i form av förskola.

Hur mycket barnet ska få gå i förskolan bestäms utifrån barnets behov enligt vad som står ovan.

Källa: 8 kapitlet 7 § skollagen.

2019-09-11
Niam92
Niam92
Gravid i vecka 37

Hur gamla barnen behöver vara för att börja i förskola är upp till varje kommun att bestämma själva. I den kommun där jag bor får man börja förskolan vid 6 månader.

2019-09-10
saraa1979
saraa1979
Barn på 2 år

Ledis mamma- ja det va väldigt konstigt faktiskt! Så dåligt av dom.

2019-09-09
Niam92
Niam92
Gravid i vecka 37

Barnen börjar när ni vill det🙂Alla har olika ekonomi,behov och förutsättningar. Finns ingen perfekt ålder tycker jag utan alla åldrar har sin tjusning. Vår äldsta pojk var 3 år när han började, mellantjejen var 17 månader och nu ska vår minsta tjej börja i januari, då är hon 12 månader. ☺️

2019-09-09
8kee6
8kee6

Jag fick den infon ifrån arbetsförmedlingen faktiskt. Om det är så att det är från 1 år så what a f* att dem ljög för mig? Jaha då gav jag bara fel info till er. Konstigt...

2019-09-09
Ledis mama
Ledis mama
Barn på 1 år och 10 månader

Tack för ditt svar
Jag tror jag tar också efter ny år. Jan 2020 då är han 18 månader. Vi har också rätt många dagar kvar. Tog inte många dagar det första återt
Han är så lite plus att det är mitt sista barn 💞
Har två barn. Är nöjd och tacksam för dem. Kommer inte ha mer. Så med den lilla känns allt lite extra då jag vet att jag kommer inte upplev det igen...

2019-09-08
Daian
Daian

Det finns ingen perfekt ålder för barn att börja förskolan. Du vet bäst om ditt barn är redo eller inte. Och om er ekonomi klarar att du stannar hemma länge så varför inte tänker jag. Man kan alltid påbörja inskolning och avsluta/säga upp sin plats om det inte känns rätt. Min son kommer börja när Han är 13månader och är inte ett dugg orolig. Han kommer älska förskolan för han är så social. :)

Till svaret ovan - Inga barn i Sverige skolas in vid 9-10 månaders ålder, alla barn måste vara 1år fyllda för att få en förskoleplats. Vart fick du den infon ifrån?

2019-09-08
Niam92
Niam92
Gravid i vecka 37

Hade samma funderingar som du. Det första man brukar kolla på i dagsläget är ekonomin. Tyvärr räcker inte den så gott att barnen måste redan vid 9-10 månaders skolas in. För tidigt tycker jag iallafall. Men sen finns de som kan faktiskt vara hemma längre. Jag har min pojke 16 månader som jag klarar mig med ett tag till. Tycker personligt att barnen är så små ju. Jag ska skola in min i januari ganska lagom 19 månader.
En del forskning säger att de bra att barnen är med sina föräldrar deras 2 -3 första året, medan en annan del säger att det är lättast att skola in mellan 12-18 månader.

Jag har jobbat på förskolor och faktiskt så trivs barn mer än vad vi föräldrar tror, har mycket roligare än vad vi tror , men jag tänker inte som en förskolelärare utan som en mamma och tycker synd att lämna så tidigt faktiskt så dröjt ut på det för att jag kunde :)

2019-09-08
Ledis mama
Ledis mama
Barn på 1 år och 10 månader
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...