App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies.
Läs mer här.

 

1 år men äter inte mycket mat

Hej! Min dotter fyllde nyss ett år. Vi har kämpat med att få i henne vanlig mat i många månader nu. Nu har hon äntligen börjat äta lite, men jag ammar fortfarande henne helt. Som tur är ska jag vara hemma ett tag till, men jag blir ändå orolig för hur det ska gå när hon börjar förskolan. Någon annan som varit i samma sits, när började era barn äta vanlig mat?

2019-09-03
Nisimo
Nisimo
Barn på 1 år och 7 månader

När min son var 11 månader ville jag verkligen inte amma mer, men det kändes helt omöjligt att få honom att äta mer än någon enstaka sked om det var något annat än frukt. Jag hade jobbat en månad och fick inte sova på nätterna eftersom min son ville amma hela tiden. Min BVC-sköterska sa till mig att helt sluta amma (det var det jag ville) och att ”inget friskt barn låter sig själv svälta, han kommer äta”. Jag tyckte hon var dum, hon kände inte mitt envisa barn. Visade sig dock att hon hade helt rätt. Fanns inte amningen började han äta med god aptit och sömnen blev dessutom bättre för alla.

2019-09-03
Joset
Joset
Barn på 1 år och 11 månader

Tack för alla era svar! Får försöka ha tålamod helt enkelt! Vi tänker att vi tar det i hennes takt, vill hon inte bli matad så gör vi inte det. Hon får kladda och peta med maten så mycket hon vill.

Var nyss på ett års kontroll och viktkurvan som gått neråt de senaste gångerna går nu faktiskt lite uppåt. Så jag får inte glömma att hon faktiskt har gjort framsteg!

2019-09-03
Nisimo
Nisimo
Barn på 1 år och 7 månader

Fortsätt som du gör, tjata inte för mycket. Är du orolig kan du be om extra tillväxtkontroll på bvc och är den bra så fortsätt på samma sätt. Tro mig, jag har haft ett helvete med stort H med min äldsta dotter från 2 års ålder (hon är 8 år idag) pga noll intresse för mat och avplanande kurvor. Tyvärr har min 4-åring ärvt samma beteende. Fast jag VET att man inte ska tjata (det ironiska i det hela är att jag dessutom är dietist) så gör man det för man blir desperat. Vi har träffat läkare, tagit blodprover, fått kosttillägg... Finns ingen annan förklaring än att mina barn har inte drivet att äta, de har inget intresse. Delvis vårt fel som tjatar på dem, gör inte om vårt misstag, ha is i magen.

2019-09-03
MamsanMaria
MamsanMaria
Bebis på 8 månader

Vad hon vill äta kan variera. Men hon tycker om ost, tomat, paprika och vissa fruktklämmisar.

Hon vill heller inte bli matad, hon får lite mat på sitt bord som hon plockar med. Mycket åker på golvet, men lite plockar hon i sig. Jag brukar ge henne lite av den maten som vi äter, den verkar vara mest intressant.

2019-09-03
Nisimo
Nisimo
Barn på 1 år och 7 månader

Testa med att låta henne äta själv. Plockmat kanske. Med roligare former t.ex eller dela mackan och låt den på varandra som ”klossar” kanske hon vill plocka en och en att äta själv. Jag hade den perioden där min pojke ville kolla på fåglarna och äta samtidigt så jag mata honom på balkongen. Funkade så bra. Haha :) testa dig fram lite med annat än hur du gör just nu. Sen ibland när tänder är på väg kan de va en period där dem mest vill ha kallt än varmt i munnen.

2019-09-03
Ledis mama
Ledis mama
Barn på 1 år och 10 månader

Finns det något hon faktiskt äter? Tex. majskrok eller någon specifik pure eller gröt?

Min dotter fyller ett om tre veckor och just nu är det nästan bara plockmat och klämmisar som går ner, hon vill inte bli matad. Så är det något som funkar så försök hitta fler liknande saker att bygga ut det på. :)

2019-09-03
MånensMamma
MånensMamma

Vi har samma dilemma med våra tvillingar på 1 år😑 känns helt omöjligt vissa dagar men försöker också tänka att det inte finns någon 10 åring som fortfarande äter ersättning...har inga tips eller råd men hoppas att det trillar in från andra 😊

2019-09-03
Emaliie
Emaliie
Barn på 1 år och 7 månader
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...