App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies.
Läs mer här.

 

Smakportioner. Så svårt

Har en son på 5,5 månad som jag har så svårt att få i mat. Alltså smak portioner. Han öppnar knappt munnen och när han gör så spotta han ut, smetar ut med händerna och till slut skriker han efter ersättning. På bhv sa dem att det är bra om jag försöker ge mer mat så han kan trappa ner på ersättning men mitt tålamod är snart slut. Har ni tips på vad för mat jag kan laga eller köpa som han kanske äter?! Det är så tröttsamt att sitta där med maten och han knappt äter. Jämför så himla mycket med andra där deras barn äter hur fint och bra som helst som är yngre dessutom?!

2019-08-26
TinaJ92
TinaJ92
Bebis på 13 månader

Smör o grädde

2019-08-30
Jem_pa
Jem_pa

Du behöver verkligen inte känna dig stressad. Mat före 1 års ålder ska verkligen bara föra för skojs skull. Det ska lekas o kladdas o prova sig fram. SMAKA!! Det är som andra skriver här. Smakportioner. Inte måltider. Barnet måste få öva o det tar tid att lära sig äta. Tråkigt att bvc sagt att han hellre ska äta mat än ersättning. Blir ju helt fel o såklart stressigt.

Du har fått jättebra tips från flera här. Verkar han helt ointresserad så vänta nån vecka o prova igen. Men testa en tesked då o då från er mat. Det räcker. Låt han kladda o leka. Tillslut åker nåt in i munnen o det är superspännande. Mat ska aldrig var ett tvång.
Lycka till.

2019-08-28
Entillmamma
Entillmamma

Vi hade också jättejobbigt att få vår dotter att smaka mat, provade att mata henne men hon kastade bara ut det från munnen och plocka själv var hon inte ens intresserad av. Vansinnigt stressande är det ju! Jag provade i omgångar med henne och till slut när jag gjorde ett nytt försök vid typ 8 månaders ålder så började hon plocka försiktigt småbitar kompletterade med gröt som hon älskade, och vill än idag inte bli matad. Nu äter hon mat själv och har precis slutat med välling på nätterna. Tror på att bara prova me jämna mellanrum utan att stressa, hur än svårt de kan va.

2019-08-28
rebeckahs
rebeckahs
Barn på 1 år och 7 månader

Du skriver att han spottar och och skriker efter ersättning. Jag fick tips om att smaka på vår mat efter att han ätit så att han är mätt och belåten. Då kanske upplevelsen heller inte blir så stressigt för dig. Precis som andra skrivit, min kille på 5 mån älskar gröt och samtidigt får han en liten sked frukt puré.

2019-08-27
Adlit
Adlit
Gravid i vecka 10

Varför vill bhv att du redan ska trappa ner ersättningen? Egentligen ska mat inte introduceras förrän vid 6 månader så det är verkligen ingen brådska. Ersättning ska vara en del av barnets kost upp till ett år och matintroduktionen ska få gå utifrån barnets takt. De behöver få utforska och kladda. Alla barn är olika, en del lär sig fort och andra behöver tid på sig. Ge lite smakisar från er mat när ni äter och se vad han tycker om det. Vill du läsa mer så gå in på livsmedelsverkets sida. Sedan brukar boken Smakäventyret av Ann Fernholm rekommenderas som bra läsning.

2019-08-27
emc85
emc85

Låt det inte stressa dig. Han är så liten än, det kommer komma mer och mer. Smakportioner är ju precis vad det heter till för att lära sig olika smaker och konsistens. Behöver inte äta sig mätt på det. Ge så länge han visar intresse. Att han får med när ni i familjen äter tillsammans kan ge intresse för maten. Smakportioner med gröt när ni äter frukost tex. Kan testa göra egna puréer på frukt och bär som man skalar, kokar och mixar. Morot, sötpotatis och majs brukar vara populärt med. Går att frysa in i små iskuber så kan man prova ge lite åt gången. Finns ju så klart smidiga burkar och klämmisar med färdig puré att ge med. Bra att ha med i skötväskan ut med.

2019-08-27
Sahra11
Sahra11
Gravid i vecka 33

Att han spottar ut betyder inte att han inte tycker om/vill ha. Bebisar kan bara röra tungan ut och in i början och då hamnar det mesta utanför, fortsätt prova så lär han sig till slut vad han ska göra med maten och lär sig gilla smakerna :)

2019-08-26
Evelinawa
Evelinawa

För mig var det tvärtom, en femmånaders som när han fått smaka mat vägrade ersättning. BVC tyckte vi skulle försöka fortsätta med ersättning för att få i honom vätska men han vägrade och jag gav upp. I början var han dock så som du beskriver, spottade ut allt som inte var fruktpuré. Men det vände. Det sägs att bebisar i snitt måste testa varje ny smak ca 10 gånger innan de har vant sig så fortsätt försöka! Testa med samma sak varje gång så bebisen hinner vänja sig. För oss var det fruktpuré (särskilt Sempers burk med mango och banan som är från 5 månader) som fungerade bäst i början. Även fruktklämmisarna från Ellas kitchen var populära. Vanlig mat introducerade vi inte förrän efter sex månader, fram tills dess räcker ju ersättning utmärkt så tänker att du behöver ju inte stressa, han är ju inte sex månader än :)

2019-08-26
Thisisemelie
Thisisemelie
Bebis på 14 månader
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...