App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies.
Läs mer här.

 

Fysiskt tungt arbete under graviditet - oförstående chef!

Hej, Jag är gravid i v19 och det är min andra graviditet. Jag jobbar inom logistik och har ett fysiskt tungt arbete. På vissa arbetsområden lyfter jag över 5 ton per dag. Jag jobbar inom bemaning men har en långtidsbokning fram till årsskiftet på ett företag där cheferna inte vill anpassa jobbet alls. De säger att jag borde sjukskriva mig om jag inte kan utföra jobbet men det finns flera avdelningar med jobb för mig men cheferna vill att jag ska kunna göra allt. Jag känner mig så diskriminerad. Jag har försökt att göra de tyngsta jobben som cheferna placerat mig på men lyfta flera ton per dag går inte. Varje lyft är från några gram upp till 25kg, vissa fåtal tyngre än så. Ska jag tvingas byta arbetsplats helt trots att jag personligen blivit bokad fram till nyår? Tiderna på denna arbetsplatsen passar perfekt med min mans som jobbar skift och förskolan till vår äldre dotter. Har du något tips? Vad kan jag göra? Jag har fått en 6 månaders bokning för att jag slitit som ett djur men nu när jag är gravid är jag inte värd ett skvatt känns det som...

2019-08-22
Selken
Selken
Bebis på 2 månader

Tack för alla svar!
Jag pratade med min chef och sa att om dem inte gör något går jag vidare till DO så nu skulle han prata med HR. Ärligt talat vill ingen göra något men fixa papprerna för att "bli av med mig" gör de säkert mer än gärna. Jag vill bara helst inte gå hem redan, speciellt inte när jag vet att det finns jobb. Om jag har tur låter min förlossning mig jobba 1-1.5 månader till och sen kommer det inte gå mer. Vill inte gå hemma mer än jag måste, 20 veckor är galet lång tid.
Håller tummarna för att det blir någon ordning utan att jag får jobbet mot mig. Om jag blir förflyttad till en annan arbetsplats kommer de inte välja den närmaste och definitivt inte en med passade tider för mitt schema.. Tråkigt med småsinta chefer 🙄

2019-08-26
Selken
Selken
Bebis på 2 månader

om ditt jobb innebär risker så har kan du få rätt till graviditetspenning tidigare än 2 mån innan BF.
Detta kräver att dina chefer fyller i en blankett från försäkringskassan om att de inte kan omplacera dig och att de stänger av dig från arbete.


kommer dom att hjälpa dig om du fixar fram alla papper?
eller vägrar dom lyfta ett finger för o hjälpa?

2019-08-23
Bebsarondo
Bebsarondo

Vad cheferna vill eller inte vill är väl rätt orelevant egentligen då de är skyldiga att omplacera dig förutsatt att det går om det arbete du gör är riskfyllt eller för fysiskt ansträngande. Tyvärr är det arbetsgivaren som ska göra bedömningen men om du anser att deras bedömning är felaktig borde du kunna få hjälp av facket förutsatt att du är med i ett sådant? Annars borde HR antingen på stället du är satt eller bemanningsföretaget kunna hjälpa till också.

Finns mer att läsa på försäkringskassans hemsida: https://www.forsakringskassan.se/arbetsgivare/foraldraledighet/medarbetare-vantar-barn

2019-08-23
MånensMamma
MånensMamma

Du har rätt att ansöka om gravidpenning! Dock tidigast 60 dagar innan BF. Men som det låter så behöver du kanske sjukskriva dig, för det är ingen som tackar dig om du "förstör" kroppen. Mvc läkare är duktiga på att sjukskriva gravida.
Tänk på dig själv, du ska orka mer än bara jobb. Jag jobbar i hemtjänsten och var tvungen att sjukskriva mig 50% pga av att det var så pass tungt för mig att jobba. Fick dessutom mycket administrativt arbete då jag är samordnare, annars hade jag inte kunnat jobba utan hade då fått bli sjukskriven på 100%.

2019-08-23
Mandat
Mandat
Bebis på 9 månader
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...