App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies.
Läs mer här.

 

Varför ska alla mata lillen hela tiden

Hej. Jag har en liten pojk på 9 månader, och vi har ett problem ( enligt mig ). Han är väldigt lyckligt lottad pga att han har alla far och mor föräldrar vid liv, men också gammelmor och gammelfar föräldrar från både mig och min man. De får möta vår lille pojk väldigt Ofta vilket gör både oss men mest av allt de äldre överlyckliga. ( kanske varannan dag ). Mitt problem är att varje gång de möter han så ska dom hålla på att mata han med massa frukter. Dom låter han bita Hur som hellst i frukten och bryr sig inte ett dugg över att det kan fastna i halsen. Jag försöker verkligen säga till hela tiden och jag uppfattas säkert som otrevlig ibland och sträng. Men sanningen är att jag är livrädd över att det ska sätta sig i halsen. Dom matar han därför bakom min rygg hela tiden och ibland hör jag Hur han hostar från rummet bredvid. (Panik). Igår kväll så skulle den ena gammelfarfarn låta han suga på en vindruva, då sög lillen till lite extra eftersom att det självklart smakar gott. Och då försvann den rätt in i munnen och vad påväg ner i halsen. Gammelfarfar skriker till och jag på något sätt får den ut efter mkt gråt från lillen. Mitt hjärta slog så fort och jag började skaka som aldrig förr när jag väl fått den ut. Gammelfarfar får såklart skulkänslor och jag tänker att de alla har lärt sig en läxa nu. Men dagen efter när vi möter han igen så ger han lillen ett hårt plommon där lillen får suga och bita Hur som hellst. Då han har fått tänder så e det väldigt lätt för han att bita av små bitar. Varje gång jag ser han och de andra göra såhär så brukar jag ta frukten ifrån lillen och säga snälla ge han små små bitar att äta istället. Det brukar sluta i irritation från dom äldre, men känner att jag inte har någon val. Vill gärna höra vad ni tycker om detta. Tycker ni att jag är för hård och borde låta han lära säg äta frukten mer fritt som dessa tycker? Eller borde jag vara sträng och gå på min magkänsla? Jag upplever att lillen inte klarar av att äta stora bitar överhuvudtaget, och verkligen inte frukter med hårt skal på. Är så himla rädd om han och jag kan se att han tycker det är obehagligt :( Vad tycker ni?

2019-08-13
JaAj
JaAj
Barn på 1 år och 6 månader

Alltså säg bara nej. Skit i om dem känner sig dumma, det är ditt barn. Dem får ge små bitar som han kan hantera eller så får dem inte ge barnet frukt alls. Det är inte direkt som att han har behov av att småäta frukt konstant heller. Dem har inte rätt att gå emot dina "regler". Det är inte deras bebis dem utsätter för fara.

2019-08-28
Satsumahead
Satsumahead
Barn på 1 år och 6 månader

Din oro låter helt rimlig och inte alls obefogad. Lita på din magkänsla. Tycker de kan börja respektera dina önskemål och ge den lilla mindre bitar. Det är ditt barn, inte deras.

Jag hade en kidsme feeder som jag gav min lilla allt i. Var skitnojjig varje gång hon satte i halsen.

2019-08-17
 disdis
disdis
Barn på 2 år och 9 månader

Du är absolut inte galen!

De situationer du beskriver är helt oacceptabelt beteende från deras sida.

Som andra skriver, ni föräldrar vet bäst vad ert barn klarar och ska ha. Ni ska inte ens behöva ha stöd i de allmänna rekommendationerna utan känn dig trygg i att du har all rätt på din sida oavsett orsak.

Förstår att det är jättesvårt när ni redan varit så raka, men mitt råd är att till en början inte lämna ungen en sekund för att kunna styra exakt vad som ges till honom.

Sen å detta behöver såklart inte hända, så kan detta vara bara början, detta kan eskalera allteftersom barnet blir äldre, med vad som är ok att se på tv, passning osv

2019-08-15
bebis201583
bebis201583

Om du och pappan först kommer överens om vad han får äta, hur och när så kommer det gå bättre att få dem andra att göra som ni vill. Då kan du t.ex säga "Nu är det dags för mellanmål, kan du skära upp en banan i månar och ge till honom?" så får de känna sig delaktiga men det är på era villkor.

2019-08-15
lollanb
lollanb

Känns lite skönt att man faktiskt inte är galen. När alla kollar snett på oss hela tiden så börjar man helt plötsligt undra om det är fel på oss istället för dom. Men vi ska stå på oss, fick lite boost av er alla. Tack ska ni ha 💞

2019-08-15
JaAj
JaAj
Barn på 1 år och 6 månader

Jag förstår dig! Min dotter är snart 4 och hon får godis på lördagar men annars är vi ganska hårda med socker, men ingen respekterar detta. Slänger åt henne godsaker hela tiden och förstår inte varför vi vägrar ge henne läsk. Har en 9 månaders också som morfar köpte mumsmums till. Jag sa tvär nej, då blev det sura miner. Får alltid kommentarer om att hur barnen på deras tid minsann blev bra människor trots att man fick socker.

Det viktiga är att hålla fast vid att vi bestämmer vad vi vill stoppa i våra barn. Man kan faktiskt leka med dom istället för att äta hela tiden.

2019-08-15
Lilsof
Lilsof

Du.... stå på dig och säg bestämt din åsikt som faktiskt de får rätta sig efter, du har rätt i sakfråga och det gäller ditt barns hälsa...
Jobbar med barn och vi är väldigt noga med att dela maten, inga stora bitar som de kan sätta i halsen av frukt tex. Vindruvor tex är absolut inte ok utan att sköljas o delas!!
Du är mamma och vet vad som är bäst för er, stå på dig. Kram. 👍🙂

2019-08-14
Nannah S
Nannah S
Bebis på 5 månader

Hade nog om inget annat fungerar sagt ifrån att då kan vi nog inte umgås lika mycket om ni inte respekterar att vi bestämmer vad som gäller vårt barn. Om han inte klarar att äta stora bitar så klarar han det inte även om de vill ge honom det. Dela frukten eller låt bli att ge honom något.

Svårt det där, min svärmor hon är nästan åt andra hållet för att hon är rädd att barnen ska sätta i halsen. Det tog otroligt lång tid innan hon som barnvakt vågade servera helt kött åt barnen(den äldste är snart 6 år)

Stå på er.

2019-08-14
ma78
ma78
Barn på 2 år och 5 månader

Jag och pappan är exakt lika enade om detta och vi bägge säger till När vi ser dom mata med frukt osv. Men Inget verkar hjälpa. Det är så himla frustrerande att vi står och är helt allvarliga och försöker förklarade varför, men tillbaka får vi alltid himlande ögon och hån skratt. De tänker säkert att herregud vi har ju uppfostrat flera barn och det har inte hänt något. Men usch jag tycker verkligen det är jättejobbigt. Går runt med ångest hela tiden :(

2019-08-14
JaAj
JaAj
Barn på 1 år och 6 månader

Dilemma... uach vad jag lider med dig. För egen del har det räckt att jag blivit arg (är trist att det också ska behövas) på bekanta som proppsat på att ge skumma grejer när vi haft tydliga regler.
Är du ihop med barnets pappa? Tänker att ni som enad front kanske kan ställa ultimatum. Eller så får man väl helt enkelt inte lämna lillen ifred med folk man inte kan lita på. Liksom kan de första hjälpen ifall ungen sätter i halsen??! Och frågar de varför du är som en hök kan man bara lugnt svara ”-ja du respekterrar inte mig som förälder och gör si och så, därför”.
Jag har flera gånger spaccat ur på vänner när de promenerat bort med min son och lämnat honom utan att säga till mig. Har räckt för att de numera säger till. Ibland får man lov att bli galen lejonmamma. Är ju DITT barn💜 din skatt.

2019-08-14
Premiemamma
Premiemamma
Barn på 2 år och 11 månader

Klubba till en 5-månaders? Shit... Nä, de verkar rent ut sagt hyfsat respektlösa tycker jag.

2019-08-14
MamsanMaria
MamsanMaria
Bebis på 10 månader

Självklart så är det ju väldigt individuelt vad olika barn klarar av att äta, men lillen tycker tom att det är obehagligt att äta gröt ibland.
Det Känns som det kommer vara väldigt svårt att vända på det då de i början för många månader sedan brukade gå och doppa fingret i sockerskålen och låta han suga på fingret När han började gråta. De har försökt att ge han honung vilket man inte ens får äta i hans ålder. Gammelfarfar gick tom och köpte klubber till lillen När han var 5 månader. Jag sa till på skarpen och sa att socker och salt är något han absolut inte kommer att få äta. De skrattade mest och tyckte jag lät dum. Eftersom de inte hörde på mig var jag tvungen att ljuga och säga att han får ont i magen och diarré av socker och salt. Så långt var jag tvungen att gå. Det är ganska svårt att ta avstånd också eftersom vi bor väldigt nära varandra. Men i värsta fall så får vi nog bara försöka undvika dom så mkt vi kan. Tråkigt.

2019-08-14
JaAj
JaAj
Barn på 1 år och 6 månader

Kan man inte vända på ett? Testa säga: ”-jag vill inte att min barn ska äta massa frukt”, vindruvor är väl inte ens särskilt bra för någon att äta?
Speciellt eftersom ni ses varannan dag.
Vi bad släkt och vänner inte ge frukt, glass, godis, chips mm förän efter sonen varit 1 år eller mer. För att minska på allt socker.
Och nu när vi träffar vissa som vi träffar sällan får han ges mer då det handlar om var 3:e 4:e månad.
Tänker att de kanske lyssnar mer om du ger en ny vinkel, att massa frukt inte är så nyttigt. Ge vatten istället, eller lek med barnet.
Hoppas de lyssnar tillslut. Annars hade jag brytit ett tag. Förstår att man inte vill ta ifrån släktingar glädjen av ett barn, men de måste respektera föräldrars önskan, och du ska inte behöva vara skakig och nervös över att din bebis ska sätta i halsen varannan dag när ni ses. Tänk på att barnet märker ju av ett.

2019-08-14
Premiemamma
Premiemamma
Barn på 2 år och 11 månader

Det är ju omöjligt för oss att svara på om ditt barn egentligen "klarar av" att äta frukt på det sättet som de äldre matar honom på (förutom det där med vindruvan, det lät faktiskt farligt på riktigt). Men av princip så är det ju faktiskt du och din man som bestämmer vad, när och hur han ska äta. Och jag tänker dessutom att det blir en tråkig stämning runt honom om detta alltid är en källa till irritation. Jag förstår att du sagt till många gånger, kan inte förstå att de inte lyssnar?! Tillslut får du kanske göra som föregående sa, låta bli att träffa dem om de inte respekterar vad du säger. Jättetråkigt verkligen.

2019-08-14
MamsanMaria
MamsanMaria
Bebis på 10 månader

Du är mamma och det är ditt och din mans barn och ni bestämmer. Känns som att alla äldre känner sig berättigade idag att säga hur vi ska och inte ska göra. Kan dom inte ta ett nej så kanske dom inte ska få umgås med lillen förrän han är större. Jag tycker inte du är hård. Du ska inte behöva känna att du är för hård utan dom måste respektera din vilja. En mamma vet vad som är näst för sitt barn. Gå på din magkänsla och tveka aldrig på den. Lycka till!

2019-08-14
Adlit
Adlit
Gravid i vecka 17
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...