App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies.
Läs mer här.

 

Ett geografiskt komplext familjedilemma

Jag är gravid i vecka 18 och min blivande familj har ett geografiskt dilemma som jag skulle behöva få lite råd och tips om. Jag och min man kommer från en ort i södra Norrland respektive en ort i sydöstra Småland men bor i Linköping, där vi träffades under plugget. Vi har valt att bo kvar i Linköping mycket pga att vi trivs men också för att det finns intressanta jobb här. ingen i vår familj bor dock i Linköping. Våra familjer är ganska komplexa båda två, men den största skillnaden är att min familj är väldigt öppen och framåt medans hans är mer sluten. Till saken hör att hans föräldrar genomgick en mycket ful skilsmässa för 15 år sedan och sedan dess har hans pappa vägrat vara i samma rum som hans mamma. Jag har väl haft ganska svårt för mina svärföräldrar, hans mamma kan vara kvävande och behandlar ibland min man som ett barn och hans pappa är ganska egoistisk och har svårt för sociala sammanhang. Hans föräldrar är inga resande människor och tycker att Linköping är långt bort. Så. För ett par veckor sedan berättade vi att vi ska få barn i januari. Och nu har jag skuldkänslor för att vi bor där vi bor. Hans mamma kunde inte låta bli att säga att det är synd att vi bor så långt bort, fast jag såg att hon försökte och hans pappa frågade oss plumpt när vi kommer upp nästa gång. Som om det vore en självklarhet när man är gravid, att åka bil hela den vägen (vi har hund, så tåg funkar inte)? Nu kan jag inte låta bli att känna att det förväntas av oss från båda föräldrarna att vi ska åka upp dit mer än vad vi gjort nu, eftersom vi ska få barn. Och jag kan inte låta bli att se hur hela livet ska bli... med trippla firanden (ett för hans mamma, ett för hans pappa och ett för alla andra) hela livet. Skyfflande in och ut ur bilar med hela stora familjen och ständigt känna att hur man än gör blir någon besviken. Det gör typ ont i mig. Är det någon mer än jag som har ett geografiskt komplext familjeliv? Några tips? /ememe92

2019-08-05
ememe92
ememe92
Bebis på 5 månader

Visst är det fantastiskt att vara vuxen och göra som man vill. 😘

2019-08-11
MamsanMaria
MamsanMaria
Bebis på 11 månader

Tusen tack för alla ord och råd, det har varit jätteskönt att läsa. Jag har lyckats prata med min man om det och han är på samma blad som mig, så skönt! Nästa gång de frågar när vi planerar att komma upp ska vi vara ärliga och säga att vi faktiskt inte vet det men att det nog inte blir på länge. När det gäller kalas och sådant har vi bestämt att vi bjuder till kalas i Linköping, enbart. Vill man alltså fira kalas och sådana högtider får man komma hit, inga mer firanden än så. Jag har fått så mycket uppmuntran att faktiskt säga ifrån lite så nu ska jag börja göra det :) och det känns faktiskt jätteskönt!

2019-08-11
ememe92
ememe92
Bebis på 5 månader

Oj, vad knäppt! När jag läste första delen av ditt inlägg undrade jag ifall det var jag själv som hade skrivit. Jag är också uppväxt i södra Norrland, min sambo i Småland och vi bor i Linköping samt väntar tillökning i februari! Det verkar superjobbigt med ert dilemma. Vi har inte samma (vad det verkar?) tråkiga stämning kring det hela i vår familj men det dåliga samvetet för att man borde åka oftare pockar såklart på hela tiden. Tror du att det är mycket snack och lite verkstad från deras sida? Att när bebis väl är född kommer de ta det för självklart att hälsa på sitt barnbarn? Låter ju helt orimligt att ni ska åka långa sträckor som höggravid/nyförlöst...

2019-08-08
Samace92
Samace92
Bebis på 5 månader

Jag har en väldigt stor familj, 8 syskon, så det blir ju inte så ofta vi kan träffas alla ändå. Men jag valde att gifta mig med en bonde och det har då blivit så att vi inte så gärna far långt bort under stallmånaderna för djuren, under kalvningssäsongen är vi ibland halvdöda och då får de som vill träffa oss komma hit. Under sommaren så fungerar det bättre förstås men våra barn gillar inte att åka bil långa sträckor. Jag brukar åka tåg och buss med dem till mina föräldrar nån gång per år och stanna några dagar men under jul och andra stora högtider så blir det vi i familjen som firar. Farmor och farfar bor väldigt nära så dem träffar vi ganska ofta.

Om någon i familjen vill träffas så är det ofta de som får komma hit. Att åka runt med tre barn kräver en del planering så det blir inte så ofta.

Om de vill vara med och fira så tycker jag INTE du ska acceptera flera firanden bara för att de inte kan prata med varandra, isf så får de komma en vanlig dag bara.

Hoppas att det löser sig, och att skaffa sin egen lilla familj kan väl vara ett bra tillfälle att skaffa sig egna traditioner.

2019-08-06
ma78
ma78
Barn på 2 år och 7 månader

Du verkar vara en fin människa som tänker på alla andra utom dig själv. Börja med att tänka på dig själv mera och dina/era behov. Jag har min svärfamilj utomlands över 3 timmar med flyg vi åker dit när det passar oss, vi vill och har möjlighet. 1 gång har vi rest och då var mini 1 år och 3 månader. En annan del av familjen bor 1 timmes bilresa bort dit åker vi 1-2 ggr om året max trots närheten. Att vuxna människor inte kan komma överens eller lösa trasliga situationer är deras val. Du kommer att märka vad som kommer att fungera för er gällande firande med mera fram över. Man behöver faktiskt inte träffa alla på grund av exempelvis jul. Finns ju ett helt år och olika firanden. Att anpassa sig efter andra människors trasligheter/val vet jag inte om jag hade gjort eller orkat utan hellre då att de anpassar sig efter mig. Lycka till och överanalysera inte, allt brukar lösa sig på ett eller annat sätt! Ps. Ibland går det inte att tillfredställa allas behov och då är ditt eget viktigast. Ds.

2019-08-06
camillagrape
camillagrape

Måste bara säga att det är många som gör saken så stort när man är gravid eller har en bebe att åka långt med bil. Men om inget annat står i vägen och man egentligen kan och vill Så måste jag bara säga att det går att åka så långt. Jag va gravid i 7:de månad åkte 3 dagars bilresa dit. 3 dagars bilresa tillbaka.

När min bebe va 3.5 månad åkte vi 3 dagars bilresa dit. När han va 4 månad åkte vi 3 dagars bilresa tillbaka.

Det skönaste att åka bil.
Så om inget annat står i vägen så måste jag bara säga att man verkligen inte ska göra saken stor om att åka bil långt :)

Men annars om allt annat så hoppas jag att du sätter dig, din man och beben i fokus och slösa ingen energi på annat.

2019-08-06
Leab
Leab
Barn på 2 år och 2 månader

Hej. Gör dig inte problem av det, skaka av det som känns som krav och se ostället det som roligt att de vill träffas och är välkomna att hälsa på hos er. 🙂 Det är så mycket enklare för dem som bara har sig själv att ta sig iväg och det gör de om de vill 🙂. Sen är bollen hos dem. Ni är er egen familj och vad ni gör är det ni som fritt väljer. Lycka till. Kram.

2019-08-05
Nannah S
Nannah S
Bebis på 6 månader

Mina svärföräldrar bor i Norrland och själv är jag uppvuxen på västkusten och har hela min familj där. Min man och jag bor med våra 3 döttrar i Mjölby så vi har alltså relativt långt till bägge våra familjer. Dock har vi inget drama i familjerna, bägge vårs föräldrapar är fortfarande gifta. Men angående att hälsa på osv så har faktiskt ingen uttryckt några såna krav eller önskemål. Våra föräldrar är pensionärer alla fyra så de har all tid i världen att åka till oss. Alla har hyfsad förståelse att man inte reser långt med 3 små barn. Det var nog mer tjat om att träffas på fika varje helg etc när vi fortfarande bodde på västkusten (flyttade för 2 år sen). Hoppas ni reder ut er situation och hittar en bra lösning.

2019-08-05
MamsanMaria
MamsanMaria
Bebis på 11 månader

Du ska inte ha dåligt samvete. Du och din man kan inte ansvara för andras förväntningar och önskemål. Familjekonstellationer förändras hela tiden, inget är konstant. Jag och min sambo har liknande situation med frånskilda svärföräldrar och syskon som bor i olika delar av landet. Vi var först med att få barn av syskonen så vid jul, påsk och andra högtider så har det varit förväntningar att vi ska resa runt till alla vilket är helt omöjligt. Tänker att nu är det vi som är en familj och att det blir nya firanden och traditioner. Går faktiskt att ses andra dagar på året med, måste inte vara just på födelsedagen eller julafton. Alla har lika stort ansvar att vårda sina relationer. Som kvinna får man och antar lätt rollen som familjens projektledare, att styra upp resor och släktträffar mm, så det är väl där det ej förtjänade dåliga samvetet kommer ifrån troligtvis. Säg som det är till dina svärföräldrar, att du inte kan resa så långt när du är höggravid eller med en liten bebis men att de är välkomna att hälsa på. Att två vuxna människor inte kan vistas i samma rum kan ni inte heller ta hänsyn till, iallafall när det hunnit gå 15 år. Tycker allt att man kan försöka hålla god min en stund för sitt barnbarn skull, de behöver ju inte tilltala varandra. Finns ju de som har sina barn och barnbarn på andra sidan jorden och ändå lyckas att ses och ha en bra relation med varandra.
Prata med din man om det och kom överens tillsammans om hur ni vill ha det. Födelsedagar och högtider ska ju inte vara något som är fyllt med dåligt samvete och ångest utan något som är kul och mysigt.
Grattis till bebis!

2019-08-05
Sahra11
Sahra11
Bebis på 1 månader

Vi har familj 100 mil bort. Men barnen är nu 4,5 o 3 år. Båda är uppvuxna här i södra Sverige, men vi pratar om att flytta närmare familjen. Min man söker jobb o jag vet inte riktigt hur jag ska göra eftersom vi inte kommer ha förskoleplats dit vi kommer. Vi firar inte med familjen pga avståndet. Dina svärföräldrar måste väl kunna vara i samma rum o fira barnbarnet födelsedag, det hade jag bara krävt. Min mormor o morfar va ovänner hela min uppväxt, men fick så lov att uppföra sig på "familjedagar" det krävde min mamma annars kunde dom bli hemma.

2019-08-05
1rema
1rema
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...