App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies.
Läs mer här.

 

Min roll i förlossningsrummet

Hej, Jag ska bli pappa i mitten av september. Jag har länge undrat över min roll under förlossningen. Jag och min sambo har övat på olika moment som massage, spinning babies, mottryck, tecken för kommunikation, andning, mantran mm. Jag undrar hur ni som blivande pappor har förberett er för att kunna stötta på bästa sätt under förlossningen? Vad är era bästa tips? Förberedelser? Mat? Musik? Tar tacksamt emot alla tips jag kan få! Kärlek Charlie

2019-07-17
SIrCharles
SIrCharles
Bebis på 14 månader

Nu har du säkert fått ditt barn och allt har säkert gått fantastiskt!

Jag vill ändå lyfta det här med doula. Även om jag är hur lugn som helst och inte rädd för blod eller sådär, så kommer det ju vara första gången för mig också. Jag VET att även om jag pratar med sambon, kan massagetekniker, har läst Föda utan rädsla etc etc så kommer det ändå vara första gången. Vi har bestämt att vi kommer ha med oss en doula på vår förlossning för att kunna ge båda ett bra stöd.

En doula finns där för att stödja den födande och partner. Kan tekniker och har koll på rättigheter, händelseförlopp och olika rättigheter. Kostar förvisso pengar, men känns för mig som en bra investering om man har ekonomisk möjlighet och vill ha en extra trygghet.

2019-09-28
Frst87
Frst87
Bebis på 8 månader

Jag tror det är viktigt att du utstrålar lugn och förtroende, att du finns där för henne och att hon är den enda som finns just då. Ni verkar vara väldigt förberedda på förlossningen och har förmodligen någon sorts målbild, jag hoppas att ni får det som ni vill ha det, men var beredd på att lämna planen och fortfarande vara där för henne.
Ha snacks nedpackat i bb-väskan om ni blir där länge eller till dagen efter, jag var inte sugen på att äta under värkarna men den som inte ska föda behöver ju äta och det är inte kul att behöva springa bort till en kiosk i den stunden.

Vi hade inte förberett oss mer än att prata om hur jag helst hade velat ha det, det blev inte riktigt så i slutändan, men allt jag behövde av honom var trygghet. Min sambo fanns där hela tiden, han lämnade inte min sida en enda gång från två-tiden på eftermiddagen när vi kom in och väntade på förlossningssal tills att dottern kom ut en stund efter midnatt, sedan satt han och höll henne tills vi fick ett rum på bb medan jag sov i några timmar. (Han gick inte ens på toaletten)
Han kunde prata med sköterskorna, hålla koll på våra grejer, hjälpa mig med kläderna och lustgasen o.dyl., jag behövde inte göra något annat än att låta kroppen köra sitt race.

All lycka till!

2019-07-19
Toxxiqo
Toxxiqo
Bebis på 4 månader

Jag har fått tre barn och min man var med under hela första och slutfasen av den andra.

Inför första hade vi pratat en del om vad jag hade för önskningar om jag skulle få så pass ont så jag inte orkade prata själv. Han hjälpte mig med att massera en del men mest genom att bara vara där.

Som förklaring till att han inte var med från början av den andra så var det eftersom det var en planerad igångsättning och vi är bönder så han kunde inte göra sig ledig, + att jag bara skulle bli nervös på honom eftersom han inte orkar sitta stilla en hel dag och bara vänta vilket jag gjorde innan det väl drog igång och gick så fort att han nästan inte hann fram.

(Tredje gången var precis innan jul så jag bad min mamma vara med mig eftersom det var igångsättning det med.)

Ni verkar ha en fin relation så prata igenom hennes önskemål och se sen vad som hinns med. Se gärna till att du har mat med till dig, för henne finns det ju dryck och mat på BB. Jag vet att jag hade med en del choklad och godis men det var inget som jag var intresserad av under själva förlosssningen.
Det viktigaste var att det fanns ett bekant ansikte där.

Lycka till!

2019-07-17
ma78
ma78
Barn på 2 år och 11 månader

Svårt att skriva tips mär alla förlossningar är så olika. Men vid min förlossning så var min pojkväns roll att hålla koll på datorn när en värk kom och säga till mig innan så jag kunde ta lustgas när det var som bäst. Även att förstå mig när jag hade svårt att få fram ord så han kunde förmedla till sköterskorna. Hade inte tränat på nåt speciellt innan och det kände jag inte att det behövdes. Dock gick hela förlossningen ganska snabbt för att vara en förstagångsföderska. Men jag kommer att säga samma till min pojkvän nu med inför bebis nummer 2😀

2019-07-17
misshannis
misshannis

Nu är jag inte blivande pappa, utan blivande trebarnsmamma vilken dag som helst, men tyvärr tror jag att det är få pappor här på forumet så jag svarar ur en födande kvinnas synvinkel. Min make har noll koll på graviditet och förlossning. Fortfarande, trots att vi snart gått igenom detta 3 ggr tillsammans. Min makes roll under våra förlossningar har varit att bara VARA DÄR. Mestadels har han hållit mig i handen och strukit mig över ryggen och axlarna. För mig hade det blivit påfrestande att ha massa "moment" att tänka på och göra (ex mantran osv, men man är ju olika). Jag vill nog bara få det gjort så kontrollerat och lugnt som möjligt, med fokus på målet: att bebis kommer ut på ett säkert sätt och att få träffa hen för första gången. Du och din sambo verkar ha en fin och nära relation och ni kommer klara detta jättebra tillsammans, men du ska nog vara beredd på att förlossningen är kvinnans show. Du som pappa kommer att vara i bakgrunden men du är VIKTIG, även om du inte hinner dra ett enda mantra eller massera en enda sekund. Lyssna på din kvinna och fokusera på att läsa av hennes behov även när hon har så ont att hon inte kan prata. Jag önskar er stort lycka till! Ni kommer att ha världens minne för livet, och du kommer förmodligen komma ihåg saker som din sambo inte kommer att minnas.

2019-07-17
MamsanMaria
MamsanMaria
Bebis på 16 månader
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...