App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies.
Läs mer här.

 

Smakportioner, tips tack

Hej! Nu är vår pojk 4 månader och vi ska börja med smakportioner. Han har fått gröt två morgnar i rad nu, endast 2-3 teskedar. Är det för mycket/för lite? Vill inte mixtra för mycket med magen. Hade tänkt att introducera morotspuré också, en sked eller två på eftermiddagen. Eller är det för mycket för deras små magar? Vill gärna börja testa med lite mangopuré också. Kanske bara ett smakprov på kvällen. Men blir så osäker på vad som är för mycket eller om det är för lite. När börja man öka på intaget av mat? Jag hade nästan velat att någon sa gör såhär och såhär haha.. svårt att veta hur man ska göra känner jag. Tacksam för tips och råd hur ni har gjort med era små :)

2019-07-17
TinaJ92
TinaJ92
Bebis på 13 månader

Vid 4 månaders ålder är det väl smaka från fingret som rekommenderas av livsmedelsverket? Smakportioner började vi med efter 6 månader.

2019-07-18
xMariax
xMariax
Gravid i vecka 23

Vi fick en bok på BVC med hur man introducerar mat i form av pureer och även många bra recept. Där i stod det ett kryddmått med smakportioner då och då i början och öka till måltider efter 6 månader. Stäm av med bvc om du är osäker. Alla barn är ju också olika så de tål säkert olika och tar till sig nya maten olika snabbt.

2019-07-17
Adlit
Adlit
Gravid i vecka 10

Hej! Jag har försökt att ge alla mina barn gröt men bara första barnet som åt det, med väldigt god aptit. Jag Skulle nog fortsätta i någon vecka till med att bara ge 2-3 matskedaar så man får se hur magen reagerar.
Han ökade sina grötportioner ganska snabbt som jag kommer ihåg det.

Jag fick lära mig att hålla på ganska länge med en smak innan man introducerade en ny.

Mina flickor har inte gillat att äta pure utan föredragit att äta det i bitar, välkokta. Jag har bara gjort egen barnmat, alla burkmat ratades, men tyckte inte det var så svårt, Man tog bara undan en del innan man saltar maten i början innan barnet är runt året.

2019-07-17
ma78
ma78
Barn på 2 år och 3 månader

Min bebisperiod är lite blurrig i minnet. Men minns det ungefär så här:
Sonen 4 månader - en eller två portioner egengjord aprikospuré eller katrinplommonspuré (från istärningsblock jag tinade varje kväll i kylen) per dag. Sen fick han även smaka från våra fingrar om vi åt något med minimalt med salt helst inget alls. Det kunde vara potatismos, tomatsås.

Vid 5 månader satte vi in ett helt mål med gröt. Dock köpt för att ha den järnberikade sorten. Det fick han varje morgon utöver 2-4 tärningar puré. Smakade av vår mat.
Sen vid 6 månader fick han smaka en hel del men helammades fortfarande, gröt på morgonen och vi började introducera riktig ”lunch”. Jag gjorde mycket köttfärssås med bönpasta eller linsgrytor man kunde puréa lite med stavmixer. Men kompletterade alltid med amning efter varje mål.
Vi försökte vänta med banan odyl. Det brukar barn inte behöva ”lära” sig äta.
Men han fick smaka lite mango, tomater, broccoli, ärtor, morötter.
Sen ökade vi stegvis. Vid ca 9 månader åt han så pass bra av vanlig mat. Och pga av att han är född för tidigt fick jag inte helamma honom så mycket längre för att inte riskera dåliga blodvärden. Han behövde järn, det enda som inte finns i bröstmjölken. Så vid 10 månader fasade vi ut amning och han åt endast vanlig mat. Han har växt på sig hur fint som helst och har numera kikärtor som megafavorit. 😂knasiga pojken...💜

Ett råd på vägen är att försöka göra egen barnmat. Finns ju vissa saker att ha i åtanke som inget salt mm. Men annars är det inte så krångligt. Jag frös in mycket i småburkar och hade färdigmat som nödfallsmat. Så får man liksom full koll på vad som är i. Speciellt när de är så små. Hoppas det går väl för er!

2019-07-17
Premiemamma
Premiemamma
Barn på 2 år och 9 månader
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...