App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies.
Läs mer här.

 

Överdriven missfallrädsla?!

Jag blir så sur. Jag tycker seriöst den missfallsrädsla alla går runt med pga att man blivit uppskrämd är så fel. Man glömmer helt bort att 75-80 % av alla graviditeter GÅR BRA. Ändå får man kommentarer om att ”åh gud hur vågar du berätta när du bara är i v8” osv osv. Hur kommer det sig att vi blivit matade med denna överdrivna missfallsrädsla till den grad att man varken kan va glad eller berätta för närstående innan vecka 12. I alla andra scenarion hade vi ju varit positiva då 80% är sjukt bra odds! Jag tycker att rädslan och risken för missfall har blivit alldeles för stor i jämförelse med hur stor risken faktiskt är. Jag förstår att det är vanligt med missfall, det säger jag inte om. Men jag tycker det är otroligt tråkigt att det blivit så stort så folk går runt och beter sig som att det vore 80% risk för missfall ist för 20-25. Bu!

2019-07-11
Malle19
Malle19
Bebis på 3 månader

Om man som vi försökt bli gravida under flera år och sedan betalt 50.000:- ur egen ficka för ivf då kan jag lova att ångesten ligger där och pyr lite titt som tätt.

Ni vet inte vad andra går igenom.❤️

2019-07-19
Norrlänning 1
Norrlänning 1

Håller med, skapar bara onödig rädsla och oro. Tycker också att det är viktigt att kunna prata om missfall utan att få dåligt samvete. Missfall är ju inget som man kan påverka eller förhindra. Det är ju ändå vanligt men de flesta väljer att prata om missfall först när de fått sina barn. Kan vara bra att veta att man absolut inte är ensam och kan få stöd av andra.

2019-07-19
Sahra11
Sahra11
nyfödd bebis

Håller helt med!!!
Det är så hysteriskt detta med att oroa sig för missfall.
Jag beröttade för ganska många redan i v 5 att jag var gravid. Och de flesta bara "åh vad tidigt du berättar, att du vågar"
Jag kände liksom, varför ska jag inte få glädjas över att jag är gravid, trots att det är väldigt tidigt?? Måste man AUTOMATISKT vara orolig över mf och vänta till efter halva grav innan man berättar. Då känns det snarare som att man räknar med att det kommer bli ett mf/ma.
Jag har varit glad och lycklig sedan dag 1. Klart jag var lite orolig i början men inte överdrivet.
Tror att sin inställning kan påverka också. Neg/pos tänkande. :)

2019-07-19
Johannazaramelinda
Johannazaramelinda
Bebis på 6 månader

Jag är i vecka 6 + 1 idag och är riktigt orolig över att jag har fått missfall... Det har varit en rädsla för mig från första början. Man kan inte rå för ett missfall, men jag tror att det är fel på mig. Och jag läser statistiken och det är få som får missfall, men som du skriver man ser bara dom siffrorna och inte att 75-80% av graviditeter får bra..

2019-07-15
MariLind
MariLind
nyfödd bebis

Mislsan - Jag hade nog ändå känt mig ganska trygg och positiv men ändå haft vetskapen att det KAN gå dåligt om oddsen var 80%. Jag hade ändå känt kämparglöd och ”det här fixar vi”
Sen förstår jag om man haft missfall 2-6 ggr så är man ju på högspänn men då kanske man har en annan problematik också och ens odds såklart inte är 80% efter så många missfall. Jag tycker iaf det är otroligt tråkigt att folk nästan ifrågasätter varför man berättar för dem. Som att dom vill att man ska gå hemma och oroa sig ist för att bara vara glad? Jag tycker INTE risken är såpass stor att det ska vara vanligare med ”oj ja det är ju väldigt tidigt vi får hålla tummarna” ist för ”wow grattis vad häftigt ni ska ha barn!” Vilket man ofta får...

2019-07-13
Malle19
Malle19
Bebis på 3 månader

Mandamamman- Helt rätt! Om man sen får missfall har man ju bara gått igenom det 2 ggr. Det sa en smart person till mig. ”Du ska aldrig vara ledsen för något som inte hänt, för händer det sen har du bara gått igenom det 2 ggr” och det tänker jag ofta på i livet!

2019-07-13
Malle19
Malle19
Bebis på 3 månader

Jag tycker inte man ska mata någons oro i något sammanhang, men 75-80% är för mig ganska dåliga odds när det kommer till en fråga om liv eller död (mer eller mindre). Hade jag/mina barn blivit sjuka med 75-80% chans att bli frisk hade jag INTE känt mig trygg med det. Och tycker definitivt inte det är att jämföra med att åka bil. Om man återigen ser till statistiken. Är det snöoväder ute och ishalka skulle jag definitivt vara orolig om närstående ska ut och köra.
Jag har väntat till ca v 10 med att berätta, men hade jag berättat för lite vem som helst och sen behövt ta frågorna om när bebis kommer efter missfall hade det bara rivit upp sår. Och tror det är lätt för dom som inte fått missfall att tänka ”positivt” och 75-80%. För den med ett eller upprepade missfall är 20-25% VÄLDIGT mycket

2019-07-12
Mislan
Mislan
Barn på 1 år och 10 månader

Jag har oxå 100% oro och rädsla för MF men jag tycker att jag har all rätt dom första 2 ggr jag fick missfall var jag inte alls rädd har haft 5 Mf och är gravid 6 gången nu med vårat 1a barn

2019-07-12
Rebecka och Pyret
Rebecka och Pyret
Bebis på 4 månader

Håller helt med dig, det är så dumt, det bara tar ju av glädjen man ska få känna! Alla, precis alla omkring oss fick reda på var graviditet redan i vecka 5. Vi fick beskedet på ett väldigt omtumlande (om så efterlängtat) sätt, och behövde stödet omkring oss. Så kom min egna mamma med de klokaste orden

2019-07-12
Mandamamman
Mandamamman
Bebis på 8 månader

Tack snäll! Har en magkänsla att det kommer gå bra ❤️

2019-07-11
Malle19
Malle19
Bebis på 3 månader

Älskar ditt sätt att tänka! Jag är likadan! ❤️

2019-07-11
Malle19
Malle19
Bebis på 3 månader

Är du allvarlig?? Det är helt sjukt. Jag fick en sådan kommentar i vecka 7 och blev SÅ sur. Vem säger så? ”Kör inte bil för du kanske dör” lika absurd sak att säga. Man förstår väl att det kan gå fel?? Ursch. Hoppas du inte brydde dig ❤️

2019-07-11
Malle19
Malle19
Bebis på 3 månader

Jo tack, fick sådana kommentarer fastän vi berättade i vecka 16 med dottern... en massa "men oj vad tidigt, hoppas det går bra" etc.

2019-07-11
MånensMamma
MånensMamma

Har berättat tidigt med alla 5 graviditeter och brukar tänka att man kan inte vara glad i onödan☺️

2019-07-11
8kee6
8kee6

Det är nog en inbyggd skyddsmekanism, att man vill förbereda sig på det värsta så man inte ska bli så ledsen om det händer, men egentligen är det ju dumt för ledsen blir man ju ändå... Under mina 2 första graviditeter så tänkte jag att jag inte var en sån person som drabbas av missfall (fast jag såklart fattar att det inte finns en viss typ som drabbas), men det hjälpte liksom mig att inte oroa mig så mycket. Sen när jag väntade 3e barnet fick jag MA, mitt första, och klart jag blev ledsen men det var mer en aha-upplevelse. Nu kommer snart tredje och sista barnet vilken dag som helst och denna graviditet har varit helt problemfri precis som mina 2 första. :) Lycka till med din graviditet!

2019-07-11
MamsanMaria
MamsanMaria
Bebis på 10 månader
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...