App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies.
Läs mer här.

 

SNUS/förlossning/kom​plikationer

Är det någon som har erfarenhet av snus och graviditet. Snusat i måååånga år och slutade även med detta barnet direkt när vi plussade. Är i vecka 37 nu och har efter olika livsförändringar inte kunnat hålla emot. Snusat ca 4 snus per dag i 2 veckor. Skäms nåt fruktansvärt och vill egentligen inte men eftersom sambon snusar är det nästintill omöjligt att stå emot. Någon som har liknande erfarenhet? Har snusat under grav? Fått komplikationer eller ett döfött barn? Står ju att det ökar risk för plötslig spädbarnsdöd. Vet inte hur mkt jag tror på det men kommer något hända med barnet kommer jag inte förlåta mig själv. Samtidigt blir det svårt att hänvisa till att det var just snusets påverkan isf. Har brutal ångest. Måste måste sluta. Lär börja direkt när ungen är ute. Men mkt också för att kunna gå ner i vikt igen sen. Äter godis varje dag. Och mängder med mat......

2019-06-24
Maria9006
Maria9006
Bebis på 14 månader

Hej! Spädbarnsfonden har kontaktat oss med följande meddelande: "Vi på Spädbarnsfonden följer just nu en pågående diskussion i ert forum ”Föräldrasnack” som är direkt felaktig och livshotande.
En mamma har ställt frågor om bruk av nikotin under graviditet och vi ser i både hennes och andras resonemang att de är direkt felaktiga och där med livshotande för barnet. "
Här finns mer fakta: https://www.spadbarnsfonden.se/nar-barn-fods-doda/
och råd från 1177:
https://www.1177.se/barn--gravid/graviditet/livsstil-och-halsa-under-graviditeten/tobak-och-graviditet/
Hälsningar Libero

2019-06-25
1Libero
1Libero
Gravid i vecka 18

Denna kommentar har tagits bort av dess författare.

2019-06-25
Sahra11
Sahra11
Bebis på 3 månader

Jag är gravid och jag började med nikotinfritt snus och det funkar bra 😍 ett tips!

2019-06-25
Fridab96
Fridab96
Gravid i vecka 29

och det är sant att det finns inte så många studier om snus och graviditet men de som gjorts har kommit fram till ökad risk för tillväxthämmat barn och större risk att barnet dör i magen (läs på 1177)!

2019-06-25
8kee6
8kee6

Nikotinet i snus har lika skadliga effekter som nikotinet i cigaretter. Snusning och rökning kan påverka barnets hälsa på sikt, alltså senare i livet, såsom hjärt och kärlsjukdomar. Barnet påverkas i magen. Sedan kommer här mina personliga tankar: Hur kan det komma sig att man inte sätter sitt barns hälsa och välmående först? Otroligt egoistiskt!

2019-06-25
8kee6
8kee6

Att folk säger ”jag gjorde si och så och mitt barn är fullt frisk” är ingen garanti. Klart att det KAN gå bra, det kan lik väl gå åt helvete, jag hade aldrig vågat chansa.

2019-06-25
Zozo92
Zozo92
Bebis på 7 månader

Snusade en hel graviditet, men höll det till en om dan från v 12 ungefär. Den kompromissen behövde jag göra för att kunna må bra. Snus har vissa risker kan vi anta pga nikotinet, dock saknas studier nästan helt. Vad vi däremot vet med säkerhet är att ångest och oro hos mamman är jättedåligt, på flera plan. Snusa med måtta om du behöver, säger jag. När du kan så slutar du. Folk äter ångestdämpande om de behöver, med läkares goda minne. För det är bättre än må skit. Födde ett helt friskt normalstort och fullgånget barn. Hon är fortfarande mycket frisk och normal vid snart tre års ålder.

2019-06-24
Sara00
Sara00

Vet inte om det var ett troll som låg bakom föregående kommentar, men inte alla genomtänkt att uttrycka sig så. Framför allt elakt. 1177 säger så här:
”Förutom att fostret kan växa dåligt är det också större risk för andra komplikationer om du röker när du är gravid:

Förlossningen kan starta för tidigt.
Moderkakan kan lossna för tidigt.
Du har en ökad risk för att få missfall eller att fostret dör i magen.
Barnet har en ökad risk att dö i plötslig spädbarnsdöd.
Det finns inte så många studier om snus under graviditet. Men man vet att om du snusar ökar risken för att barnet ska bli tillväxthämmat. Det finns också en ökad risk för att barnet ska dö i magen.”

Jag har äcen tidigare läst hur tobaksbruk under graviditet visat sig när barnet växt upp, inte de första 2 åren. Hittar inte sidan nu men kontentan av den var att tobaksbruk ökade risker för att barnet i tonår/vuxen ålder skulle drabbas av depressioner, som att barnet får en medfödd psykisk skörhet.
Sen absolut, friska par med dåliga gener kan få sjuka barn eller inga barn alls. Men varför utsätta barnet i onödan? Hoppas du kan få hjälp av vården och att allt går väl. 🌸

2019-06-24
Premiemamma
Premiemamma
Barn på 3 år och 2 månader

Jag rökte under min graviditet. Jag lovade mig själv att aldrig göra. Saker och ting döck upp könde mig ledsen vid flera tillfällen. Ciggaretten gjorde mig ”lugn” egentligen inte men något jag bara sa till mig själv. Fick dåligt samvete men ändå så gjorde jag det. Har en pojke 13 månader full frisk. Och jag är tydligen inte den enda som rökt under en graviditet. Många många många jätte många kvinnor gör det och har full friska barn.
Jag tror på ödet. Så är det mening att de händer behöver inte bara en som snusar eller röker att det ska hända just deras bebisar något. Det kan va en som är jätte hälsosamt med. Som exemptel kan jag nämna en gamle moster. Förlorat 3 barn, missfall spädbarns död osv osv. Aldrig rökt eller snusat i hennes liv och själv va hon full frisk. Så det jag försöker säga.
Livet har en mening. Det som är meningen händer. Behöver inte bero på vad du själv gör. Att de händer för just de någon annan.
Men jag hoppas du får en frisk bebis oavsett :):)

2019-06-24
Leab
Leab
Barn på 2 år och 4 månader

Ah eller hur det är jättesvårt och ja jag känner mig ego.

Skönt att bebis mår bra!!

2019-06-24
Maria9006
Maria9006

Hur mkt snusade du då? Som innan eller bara ibland? Man har ju läst om de som slutar röka men börjar med snus ist..

2019-06-24
Maria9006
Maria9006

Denna kommentar har tagits bort av dess författare.

2019-06-24
Loviatar88
Loviatar88
Barn på 1 år och 10 månader

Denna kommentar har tagits bort av dess författare.

2019-06-24
Loviatar88
Loviatar88
Barn på 1 år och 10 månader
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...