App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies.
Läs mer här.

 

För tidigt med riktig mat?

Har en son som nu är fem månader och en vecka. Började med små smakportioner vid fyra månader, äter i övrigt NAN ersättning. Efter ett par veckor med små smakportioner ökade vi mängden något då han verkade gilla det och förstod hur man skulle svälja utan att hälften hamnade utanför. Han älskar all mat vi serverar, (olika fruktpuréer, grönsakspuré, gröt) och skulle nog kunna äta mer än det jag ger honom. Vår BVC-sköterska sa på senaste besöket att om han verkar må bra och gilla det så kunde jag gärna öka portionsmängden. Problemet är bara att han blir så hård i magen av detta. Ger honom laktulos och försöker få i honom mycket vätska vilket är ett problem då han inte vill dricka vatten. Försöker varva maten med ersättning men oftast gråter han bara när jag närmar mig med flaskan. Är han riktigt hungrig kan han äta lite ersättning (ca 50-100ml) men sedan bara skriker han om man försöker få honom att dricka mer. På kvällen och på natten funkar det bra med ersättning men dagtid vägrar han! All mat vi ger honom med sked går dock ner dagtid. Som att han nu insett att det finns godare saker än ersättning och därför vägrar den. Någon annan som varit med om liknande? Hur har ni gjort isåfall? Låtit honom äta vanlig mat, trots att han blir lite hård i magen av det eller fortsatt bråka och tvinga i honom ersättning? Några tips?

2019-06-19
Thisisemelie
Thisisemelie
Bebis på 14 månader

Har inget svar angående maten och hård i magen men angående vatten, har ni testat att ge det i pipmugg istället? Vi gav först vatten i samma nappflaska som vi gav ersättning men då svalde hon inte utan det rann bara ut. Men när vi testade med pipmugg, mams nybörjar variant med mjukare pipdel (minns inte exakt vad den heter) så gick det mycket bättre och hon drack utan problem efter andra försöket. Och snöen testade vi en mer klassisk variant, med hård pip, bara några dagar senare och sen fungerar lika bra den.
Så det kan ju vara värt att testa om ni inte redan har gjort det. Har också hört att det fungerar att ta bort anti spill delen från muggen för vissa.

2019-07-26
Sophira
Sophira

Vår nu 6,5 månaders blev också hård i magen när vi började med mat, och han ville inte/förstod inte hur han skulle dricka vatten. Han har fått flaska sedan han var ca 1,5 månad så han förstår hur han ska suga, men han svalde inte.

Dock kom vi på ett knep. Vi tryckte lite på dinappen när han hade den i munnen så att en liten stråle kom bak i halsen. Han verkade tycka om det för han svalde då och skrattade också. När vi gjort det några gånger per dag i två dagar började han suga och svälja själv.

I övrigt ger vi honom laktulos och ibland katrinplommon puré, men vi märkte fram för allt skillnad på bajsets konsistens efter han fått i sig mer vatten.

2019-07-26
Emilie1234
Emilie1234

Häll i lite extra rapsolja i maten och även i gröten samt ge katrinplommonpure eller aprikospure efter varje måltid. Det fick vi göra till sonen i början som också vägrade flaskan helt vid 5 mån.

2019-06-21
sofiejonsson
sofiejonsson

Köpte faktiskt hem pärondrycken men har inte testat. Ville egentligen inte att han skulle lära sig dricka något smaksatt utan lära sig dricka vanligt vatten. Men å andra sidan är det ju bättre att han dricker än inte alls. Tack för tips om att späda ut den, ska testa imorgon!

2019-06-20
Thisisemelie
Thisisemelie
Bebis på 14 månader

Min kille dricker inte heller vatten men ja har köpt sempers päronjuice och blandar ut med vatten så de blir lite smak då dricker han skapligt iaf =)

2019-06-19
Loviatar88
Loviatar88
Bebis på 17 månader

Det är nog ganska vanligt med lite magproblem när man börjar med vanlig mat. Min äldste gillar inte vatten, har aldrig gjort så det var svårt med vätska där med.

Men ett litet tips kan ju vara att ta det lugnt med stoppande mat, som t ex majs i vårt fall.

Men magen brukar bli bättre ju mer barnen rör på sig.

2019-06-19
ma78
ma78
Barn på 2 år och 3 månader

Enbart Katrinplommon hjälper inte tyvärr men brukar blanda ut 5ml laktulos med katrinplommonpuré tillsammans med frukostgröten!

2019-06-19
Thisisemelie
Thisisemelie
Bebis på 14 månader

Prövat Katrinplommon pure? Det hjälper redan efter någon timme för våran son. Å andra sidan borde laktulosen hjälpa också...

2019-06-19
xMariax
xMariax
Gravid i vecka 23
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...