App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies.
Läs mer här.

 

Amma och söva

Jag har en tjej på 7 månader som jag ammar tre gånger per dygn (morgon, lunch och kväll). På kvällen ammar jag henne när vi går och lägger oss, runt kl .20 på vardagar och runt kl. 22 på helgerna. Hon är uppe tills vi går och lägger oss på kvällarna, men tar såklart ett gäng sovpauser under dagen. Det innebär alltså att jag söver henne med amning. Har läst på en del ställen att man ska försöka vänja bebisen av vid detta när de blir större. Dock ser jag det inte som ett problem, utan tycker att det fungerar riktigt bra i vår familj. FÖRUTOM när vi har något speciellt inplanerat en helg och vi eventuellt vill vara vakna lite längre på kvällen. Exempelvis midsommarafton som inte är alltför långt bort. Jag blir kluven till hur vi ska lägga upp en sådan kväll på bästa sätt. Jag vill kunna vara uppe lite längre, men vill inte tvinga dottern att äta sista målet först vid tolv på natten. Jag har dessutom problem med för hög mjölkproduktion, så jag kan inte gå för lång tid mellan amningarna. Detta gör också att varje amning tar väldigt lång tid, då dottern alltid äter mycket och från båda brösten. Amningen brukar ta ca en timme. Känns lite tråkigt att gå undan en timme när man har gäster för att amma och söva dottern. Men kanske är det bästa lösningen. Är det någon som har ungefär samma rutiner och kan ge några tips när man vill vara uppe lite längre en dag och inte vara så låst?

2019-05-27
Alvida
Alvida
Bebis på 16 månader

Jo jag håller med om att det bästa är att bara go with the flow. Jag vill absolut inte bli för inrutad utan strävar verkligen mot att vi ska vara flexibla.
Dock gör min höga mjölkproduktion att jag heller inte vågar amma mer än tre ggr/ dygn. Jag är på väg att försöka gå ner till 2ggr / dygn. Och tyvärr (vet också att jag ska vara tacksam för det) så ökar min produktion rejält bara jag ammar en gång extra förutom de tre som jag lyckats få ner det till.
Men vi får ta det lite som det kommer helt enkelt och vad som funkar bäst för dagen. Var bara nyfiken på att höra hur andra gör. 🙂

2019-05-28
Alvida
Alvida

Vi har nog inte varit borta så mycket på kvällstid när barnen varit så små, men har det hänt så har jag nog ammat ungen till sömns och sen fortsatt amma när vi kommit hem. Lite som Norrlänning vill förmedla så har det funkat bäst för oss att gå efter minsta motståndets lag. Jag har aldrig varit orolig att behöva amma en tonåring till sömns, rutiner ändras heeeeela tiden när de är små så det är bara att hänga med.

2019-05-28
MamsanMaria
MamsanMaria
Bebis på 8 månader

Tack för era svar!

Välling är inget alternativ då jag ammar även för min egen skull. Som sagt har jag väldigt hög produktion och lätt att få mjölkstockning pga detta. Därför måste jag få göra mig av med det jag har och kan inte hoppa över en amning. Vi pratade om att pumpa, men det tar i princip lika lång tid som att amma. Så då kan jag lika gärna ge dottern bröstet.
Men att amma henne utan att gå undan kanske är bästa alternativet. Jag har endast ammat henne i säng sista månaderna då jag tycker att det är otympligt att amma sittandes. (Hon är en ganska stor tjej.) Men i detta fallet kanske det är det som skulle funka bäst.

Men får jag då fråga, ni som haft samma rutin med amning och sövning. Hur har ni gjort om ni har varit hemma hos någon annan? Åkt hem tidigt på kvällen? Ammat där ni är och låtit bebisen somna för natten innan ni åkt hem?

2019-05-28
Alvida
Alvida

Funkar det inte att sitta bland folk och amma henne och låta henne somna i din famn?

Är det någonting jag ångrar från när mina barn var små så var det att jag lyssnade alldeles för mycket på allt och alla. Det var sånt tjat om rutiner. Jag säger bara: det ordnar sig.😊
Jag ammade barnen till sömns så länge jag ammade och när jag slutade amma hittade vi nya läggningsrutiner.
Så gör det som passar er bäst.

2019-05-27
Norrlänning 1
Norrlänning 1

Prova att ge välling som sista mål så kan både du och din sambo natta henne

2019-05-27
Zozo92
Zozo92
Bebis på 1 månader

Jag vet precis vad du menar och många potentiellt trevliga kvällar har blivit "förstörda" pga att man har fått gå ifrån och amma och natta och natta om barn som vaknat... Jag har också ammat mina barn till sömns och har tyvärr aldrig hittat någon lösning på problemet. Antingen får man tacka för sig och gå och lägga sig med barnet eller så får man sitta och amma barnet medan man umgås och sen sitta kvar med barnet sovandes i knät (min stora var svår att lägga ner utan att hon vaknade).

2019-05-27
MamsanMaria
MamsanMaria
Bebis på 8 månader
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...