App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies.
Läs mer här.

 

Hur mkt TV-tid och vilken aktivering?

vår tvååring tittar alldeles för mycket på tv anser jag. Tv:en står på på morgonen mellan 7-8 innan dagis och sen på EM från ca 17 till läggning runt 18:30-19. Han tittar inte hela tiden utan har leksaker i rummet och varvar att leka och titta. Han hämtas på dagis kl 14 och jag försöker aktivera oss fram tills pappan kommer vid 18:30 men jag tycker det är tufft då han alltid efter ett par timmar börjar röja. Då slängs alla grejor ut överallt och det är omöjligt att kunna laga mat eller amma/byta blöja på lillebror 3 mån. Då är det lätt gjort att sätta på nåt på tv och han fastnar där medan jag fixar i köket. Lämnar jag honom med tex pennor och ritblock har han ju ritat överallt innan jag är klar... Det är också lätt att det blir tv vid måltiderna för att han ska vara still en längre stund. Hur tänker ni med skärmtid och vad gör ni tiden från hämtning tills läggning?

2019-05-23
Mickapicka86
Mickapicka86
Barn på 1 år och 9 månader

Vi(eller jag som har barnen mest inne) har bestämt att det är 1 timme per dag som gäller och då får de välja hälften av tiden var vad de vill titta på.
Jag har en som snart är 6 år, snart 4 år och lillan är 18 månader snart. Vid speciella tillfällen kan det bli mer tid och vissa dagar blir det inget alls om vi tillbringar hela dagen ute t ex.

Förra sommaren blev det en del tid inne när det var som varmast på dagen och då var det oftast framför tv,datorn.

Har ju bara honom på 15 timmar så de dagar jag hämtar honom så är vi oftast ute till 15 och sen leks det inomhus eller mera ute och sen får de titta under tiden som jag gör iordning maten.

Men vår äldste är helst ute så mycket det bara går. Mellantjejen är gärna inne och då tittar hon på film om hon får men det begränsas oftast till innan läggdags.

De leker väldigt bra tillsammans ibland de äldre och då behöver jag inte aktivera med mera än papper och pennor, sen gillar de att få baka och hjälper gärna till med maten. Hjälpa pappa ute med att bära ved just nu.

2019-05-25
ma78
ma78
Barn på 2 år och 11 månader

Denna kommentar har tagits bort av dess författare.

2019-05-25
Izabella75
Izabella75
Bebis på 10 månader

Nu har vi bestämt att han max får kolla 1 h om dagen om det inte är nåt speciellt (ex sjuk eller långresa). Idag har han inte frågat efter det alls. Han tycker det är roligare att leka. Men visst blir det en hel del röjande av lådor, skåp. Allt ska tas ut och kastas omkring :-)

2019-05-24
Mickapicka86
Mickapicka86

Blev inte klar...

Duplo har funkat här.
Ute har alltid varit succé. Då med lillasyster i vagn eller sele.

2019-05-24
Norrlänning 1
Norrlänning 1

I min värld borde så små barn inte alls titta på tv eller använda smartphone eller surfplatta.
Googla och läs lite forskning i ämnet.

Man får försöka ta med dem i vardagsarbetet.
Jag läste/berättade mycket sagor för storasyster när jag ammade lillasyster. Jag säger inte att det var lätt alla gånger.

Vi har aldrig vant barnen med att ha tv:n på som bakgrundsljud utan de får se ”sin dos” och sedan stänger vi den.

Sätter man inte gränser när de är små kan jag lova att det inte blir lättare när de blir större.

2019-05-24
Norrlänning 1
Norrlänning 1

Nu är du i en mer avancerad sits än mig, jag har bara en snart tvåårig kille och inga planer på fler barn.
Men jag känner igen det där med att allt ska röjas fram, från egna rummet och spridas överallt. Det verkar vara en slags fas 😂 det jag dock gjort är att begränsa (till viss mån) vad han leker med. Dvs små byggklossar av trä har jag plockat undan helt just nu då de bara sprids och alla inklusive lille trampar på dem. Så jag har försökt få honom att leka med sådant jag vet att han pysslar en stund med. I detta fall bilar, stora som små. De sprids också, men han leker i alla fall längre stunder med dem. Och det är lättare att plocka undan 5 bilar än 80 klossar. Dem kan vi leka ihop med istället.
Vi hade även en kort period då han fick se på
Ipad under mat då han inte annars satt still. Fasade ut det och nu behövs det inte. Dock har jag märkt i vår sons fall att han behöver lugn och ro vid mat. Gärna att man sitter med eller att han (om jag nu behöver laga mat till mig och maken, eller diska) sitter i sin stol jämte mig medan jag gör något annat.
Har även börjar inkludera honom i tvättstugan. Han älskar att tömma maskinerna och slänga blöt tvätt i torktumlaren. Detta efter att jag läste ett gott råd om uppfostran att det är jättebra att engagera småbarn i städning/tvätt för att lära dem ansvar.
Men att hjälpa till med matlagning och disk anser jag att han är för liten för, det kommer nog om något halvår.
Vi har även testat att öva på att sitta still och titta i böcker. Vår son är inte så intresserad av dem än, men vi hittade en juvel! Jan Lööfs bildbok från 2011. Den älskar han att titta i medan jag berättar om bilderna. Vi letar klockor i dem (han älskar klockor) och låtsas klappa djuren i den. Det har lärt honom att det är ok att sitta ibland också, till viss mån möjligen (jag kanske bara inbillar mig) lärt honom lite tålamod för annars är han ett yrväder som så små barn ska vara och har hur mycket spring i benen som helst.
Sen som vanligt krävs det att jag plockar efter honom när han somnat. Vi jobbar på att han ska plocla upp själv 😂
Hoppas mina erfarenheter var till någon hjälp. Och det här med tv-tittandet får du bara försöka ersätta med annat om du inte tycker det är bra. Pussel tycker min kille är roligt även om han inte vet hur de fungerar, bara plockar bitarna och leker med dem....

2019-05-24
Premiemamma
Premiemamma
Barn på 3 år och 5 månader

Har förstått det som att själva skärmtiden. Tiden i sig inte spelar någon roll. Utan att snarare vad barnen ser på som är "problemet" i så fall.
Så jag skärm-shamear inte. Men om du vill ha tips på aktiviteter så aktivera/inkludera ditt barn mer i vad du gör. Vardagssysslor. Dottern som är två år älskar att hjälpa till med matlagning och att baka. Låter henne hälla i ingredienser och "röra om". I övrigt lägger vi mycket pussel, bygger duplo, hänger utomhus, samlar på stenar och annat som vi brukar måla och pyssla med hemma sedan.

2019-05-24
Okonkret
Okonkret

när jag hämtar barnen klockan 14 brukar jag ta med mellis ut och så äter vi det ute o leker på nån lekplats eller får till biblioteket innan det är dax att gå hem. Väl hemma varvas det ner med tv och böcker

2019-05-23
8kee6
8kee6

han kanske kan få hjälpa till mer :) med mat,duka,städa :) mina barn släpper allt när de känner sig behövda. Tycker inte det är så mkt skärmtid men om du tycker det så stäng av tvn helt o kom på en ny syssla å förklara tex varför vi inte kollar på tv på morgon eller kvällen :)

2019-05-23
8kee6
8kee6
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...