App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies.
Läs mer här.

 

Ung mamma?

Hejsan alla där ute, Jag är en tjej på 19 år och tar studenten nu till sommaren. Jag och min sambo har varit tillsammans i 2 år och vi har bort tillsammans i snart 6 månader, alltså egen lägenhet. Vi har blivit extremt sugna på att skaffa barn och har aldrig längtat så mycket till en egen familj som vi gör just nu. Jag ser verkligen en framtid mellan mig och min sambo och hur vi blir en lycklig familj tillsammans. Jag ska börja på ett heltidsjobb nu efter sommaren men jag har alltid jobbat extra vid sidan av mina studier. Min sambo är 22 år och har jobbat heltid nu i 1 år men han planerar att plugga till hösten. Lite svårt och säga när exakt jag vill bli gravid men har tankar på att bli gravid nästa sommaren. Men det känns ändå så långt borta att det är nästan 2 år tills jag får mitt barn isåfall, och bara att jag tycker att 2 år är långt, då förstår man kanske min längtan. Vi båda känner att vi är tillräckligt mogna och redo för att skaffa barn. Det enda som jag är orolig för är ekonomin. Jag har pengar sparade och likaså min sambo. Vad kommer min föräldrapenning att vara, jag har ju inte hunnit jobba jätte länge om vi vill skaffa barn nästa år liksom? Jag förstår att det kostar mycket att ha ett barn. Min sambo kommer att kunna jobba vid sidan av sin utbildning, ganska mycket, men kommer det bli jobbigt att gå på en föräldrapenning samt knappt n heltidslön? Jag brukar alltid tänka att allting kommer att lösa sig och det är klart att vi kommer lösa ekonomin om vi skaffar barn, men vill inte behöva gå på knäna och inte kunna hitta på saker för att klara oss. Jag behöver era tips och råd. Någon som är ung mamma och skaffade barn tidigt? Vad hade ni gjort utifrån min situation om man utgår från era erfarenheter? Hur länge tycker ni att vi ska vänta och ja, vad är era tips helt enkelt? Tack för hjälpen !!

2019-05-20
Saraxx
Saraxx
Försöker

Jag var 19-20 och sambon var 27 när vi fick reda på att jag var gravid,
Han jobbar heltid
Och jag jobbade extra men fick sluta pga att chefen var ett svin.
Vi har klarat oss helt perfekt även fast jag får lägsta nivån på föreldrapengarna.

Och jag tror att ni också kommer klara er perfekt.
Tänk ekonomiskt och köp kläder och vissa saker begagnat och på marknader, det kommer ni långt på 💕 all lycka till, till er båda 😀

2019-05-21
Hope18
Hope18
Bebis på 16 månader

Ekonomin löser sig alltid, och har bägge inkomst så brukar det sällan bli några problem, även om ingen tjänar mycket pengar. Man kan köpa allt begagnat, kanske t.o.m få saker som folk skänker bort eller ärva av släkt och vänner? Det som jag tänker mer på är att man ska vara absolut 100% säker på att det känns rätt att skaffa barn med den man planerar att skaffa barn med. Jag var också fruktansvärt sugen på att skaffa barn efter gymnasiet, tro mig, jag vet precis hur du känner dig. Då var jag förlovad med mannen i mitt liv (trodde jag), men det blev annorlunda och den där mannen byttes ut mot en annan man som jag nu är gift med och vi ska ha vårt tredje barn till sommaren (jag var 26 år när jag fick vårt första barn). Praktiska saker som pengar, boende osv löser sig, relationer är svårare, där måste man tänka 5 varv extra även om man helst vill följa hjärtat till varje pris.

2019-05-20
MamsanMaria
MamsanMaria
Bebis på 8 månader

Sätt er ner och skriv ner ALLA era räkningar, tänk om, planera om, diskutera och kom fram till billiga lösningar. Skaffa ett matkonto osvosv. Då får ni en översikt på hur era månader ser ut går sedan därefter. Första halv året-året behöver inte kosta så mycket med en bebis sålänge amningen fungerar, sen får ni 1250 i barnbidrag som hjälp till blöjor m.m vad ni nu väljer och lägga det på.

Försök räkna på ett ungefär hur mycket han kanske kan tjäna på en månad. I ”värsta” fall så kan ju du vara hemma 6-8 månader sen att han är pappaledig resten så du kan jobba. Eller att du jobbar hälften av veckan och tar ut föräldrapenning resten av veckan.

2019-05-20
979797
979797
Gravid i vecka 31

Om du tänker att du vill bli gravid nästa sommar, så hinner du ju jobba 1 år iaf innan bebisen kommer. Och då får du ihop en föräldrapenning. Föräldrapenningen är uträknad för året innan ditt barn kommit. Så om du fått barn iår så räknas din föräldrapenning av det du tjänat förra året. Jag fick barn iår och jobbade endast 8 månader förra året då jag tyvärr blev sjukskriven 2 gånger och gick hem sista månden på året. Men det går ihop ändå. Jag väljer inte ens att ta ut alla dagar i veckan för föräldrapenning och det fungerar, visst vi får ju leva på min sambos lön efter alla räkningar men det är ju tyvärr så det oftast blir. Vi har hus, hund, 3 katter och 2 bilar. Allt går om man vill, och vi behöver inte leva såååå snålt vi kan ju ändå hitta på grejer och handla de som behövs. Jag var också väldigt nervös över ekonomin.. men släpp den tanken! Det går. Jag har en kompis som åt ensamstående och endast vikarie, hon får ihop det, har också en kompis som är arbetslös och hennes sambo ska plugga, dom får ihop det. Sålänge du känner att ni kommer fixa det på ett eller annat sätt så går det. Men känns de väldigt tight redan i dagsläget så bör ni vänta

2019-05-20
979797
979797
Gravid i vecka 31
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...