App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies.
Läs mer här.

 

Föräldraledighet, hur göra?

Hej! Vi ska få våran son i augusti, som är bådas första barn. Jag jobbar heltid och sambon är egenföretagare och jobbar ganska mycket. Hur "ska" man göra med föräldraledigheten? -Ska jag ta över alla hans dagar som man kan skicka över? (Eftersom han är egen företagare) - Hur många dagar är "normalt" att ta ut i veckan? om man har en stabil inkomst ifrån båda. - Hur gör sambon, eftersom han har eget företag? - Något man ska tänka på? - Hur länge är "normalt" att vara hemma? /Fundersam tjej :)

2019-05-20
Torsten
Torsten
Bebis på 7 månader

Jag försöker ta ut så lite som möjligt till att börja med, men ändå så att det går runt och fungerar. Planerar förskolestart vid 16 månaders ålder och vill gärna ha kvar till att förlänga lite semestrar och så framöver också. Vad som är "normalt" behöver ni inte tänka på, gör det som fungerar för er. En möjlighet, om barnets far inte kan vara ledig hela dagar, är att det är möjligt att båda tar halva dagar en period. Exempelvis kanske ni jobbar halva fredagen var och är hemma halva, om det går att lösa med båda era jobb, så att någon av er alltid är hemma. Om pappan då tar ut halv föräldrapenning fredagen, kan han ta halv föräldrapenning även lördag och söndag, om han inte jobbar då. På så sätt kanske ni slipper att några dagar fryser inne i alla fall. Men tänk på fyra års sikt, att det är den tiden ni har på er att ta ut de flesta dagarna. Och att spara så många som möjligt av de som får sparas längre. Det är mycket värt att kunna vara ledig hela sommarjouren på förskolan och fritids, till exempel, vilket semestern inte alltid tillåter.

2019-05-23
ElinVS
ElinVS
Bebis på 11 månader

Samma här, min man är egen företagare och jag jobbade heltid fram tills bebis kom. Han skrev över alla dagar som gick på mig men kan flexa på jobbet så är hemma en dag i veckan ändå. Jag tar nu ut 2-3 dagar i veckan och jobbar en dag (gjort sen bebis va ca 6mån) men hur många dagar du ska ta varje vecka är väl en fråga om hur mycket pengar du/ni behöver.
Man kan alltid ta tillbaka dagar också som man gett bort.

2019-05-21
Ajsingbajsing
Ajsingbajsing
Bebis på 1 månader

Hej! Ja, det är rörigt att förstå det där. Under barnets första år måste man ju inte ta ut några föräldrapenningdagar alls om man klarar det ekonomiskt. Då måste man ju inte ge bort för många av sina egna dagar till den föräldern som är hemma längst. Ni får planera tillsammans. Det är ju inte meningen att den ena ska leva på existensminimum medans den andra kan röra sig fritt ekonomiskt. Man lever billigt i början när man bara är hemma. Tänk på att det kommer barnbidrag med och att man kan få ut föräldrapenningersättning de första 180 dagarna beroende på kollektivavtal.
Om du anmält din inkomst kan du ju redan nu använda FK:s planeringskalender och se hur mycket du skulle få ut i månaden efter de dagar du planerar. Går att ändra i den i efterhand. Om du inte är gravledig kan man ta ut föräldrapenningdagar innan barnet är fött, tror det är 60 dagar.
Man har lov till att vara hemma 18 mån utan att arbetsgivaren kan begära att man tar ut ersättning för det. Dock bör man ta ut ersättning efter 12 mån för att skydda SGI:n.
Är man egenföretagare var det lite annorlunda att anmäla sin inkomst. Din sambo får logga in och titta på FK:s föräldraguide eller ringa höra med en handläggare hur det går till.
Har själv tänkt i en 4 års period till och börja med. Efter att barnet fyllt 4 får man spara 96 dagar fram till 12 årsdagen. Hur ska man ta ut första året för att det ska fungera ekonomiskt. Hur länge man kan/vill vara hemma. När barnet ska börja förskola. Kan ju ta ut någon föräldradag i veckan med för att barnet inte ska vara på förskolan varje dag i veckan och inte behöva gå ner i arbetstid. Det kan ju komma syskon och då är det ju trist att få mindre ersättning bara för att man inte arbetat 100%😊

2019-05-20
Sahra11
Sahra11
Gravid i vecka 32
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...