App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies.
Läs mer här.

 

Hur ska jag tänka??

Hej. Jag är gravid i vecka 8, mitt första. Jag är supernervös och rädd för att jag ska göra fel med mat eller dryck eller något jag gör så jag orsakar skada på mitt barn. Jag läser på nätet och på rekommenderade sidor. Men känner om jag är bjuden på mat någonstans kan jag ju inte sitta och googla varje ingrediens i rätten? Hur ska jag tänka med vad jag kan äta eller dricka eller använda för Hudvård eller sola? Vågar inte ens ta pålägg på mackan på jobb längre när de serverar för vet inte hur länge den legat i kylen. Har inbokat besök hus barnmorskan om ca en vecka och har en lång lista till henne. Men blir galen.

2019-05-15
Maagdaalenaa
Maagdaalenaa
Bebis på 3 månader

Äh ta de lungt och bli inte galen. Jag åt i princip allt och drack allt. Hade inget stopp. Mitt barn är full frisk. Du ska mer tänka på att inte sträcka dig för högt upp, eller bära för tungt. Sov helst inte på rygg utan försök sova åt sidorna.. undvik ingefära bara så kommer allt gå toppen. :)

Har vänner som rökt under hela graviditet och druckit redbull oxh har 4 friska barn ( hade SJ dock inte vågar med tobak och de) men som sakt ta de lungt bara så kommer allt gå bra :)

2019-05-15
Ledis mama
Ledis mama
Barn på 1 år och 10 månader

Äh ta det lugnt, jag åt allt förutom diverse mögelostar (det åt jag inte innan heller) och höll koll på koffeinet och har en fullt frisk bebis! Du kan äta all sorts fisk, även gravad/rökt, men undvik fisk från Östersjön.

2019-05-15
xMariax
xMariax
Gravid i vecka 23

Att googla förstör mer än vad det gör nytta... 😵 Gjorde också det under min graviditet på typ allt och det blev bara värre. Men som någon annan skrev håll dig till livsmedelsverket och Din barnmorska det är hon som sitter på kunskap som går att lita på till 100%. Och du kan även fråga direkt på livsmedelsverket hemsida https://fragor.livsmedelsverket.se/org/livsmedelsverket/ under fliken gravid/ammande och där ser du även vad andra har frågat. Dom svarar att avocado inte är farligt att äta tex. Bättre att fråga dom isåfall angående mat 😊

2019-05-15
Emaliie
Emaliie
Barn på 1 år och 7 månader

Bara skippa opastöriserad ost/mjölk. Ät inte köttpålägg utan håll dig till vanlig gul ost på jobbet. Ät inte finostar typ brie, ingen gravad lax eller fisk från Östersjön. Det är så jag minns kostråden. Inne på mitt tredje barn. Ät tillagad nötkött, kyckling och griskött. Fråga på middagsbjudningen om det tex innerhåller gorgonzola eller parmaskinka. Avokado mm har jag inte hört talas om och jag har ätit det i två graviditeter. Mina barn är friska och normala.

2019-05-15
jellymikki
jellymikki
Bebis på 4 månader

Ojoj, jag tror du måste försöka slappna av lite redan nu annars blir det ohanterbart för dig. Läs på Livsmedelsverkets hemsida (och BARA där, googla inte) så ser du vad du ska undvika. Jag tror att det är extremt ovanligt att foster skadas av att mamman äter något "fel" vid något enstaka tillfälle. Håller man sig undan från mögelostar, halvgamla charketurier och alkohol så har man kommit långt. Oro är nog värre för barnet tror jag... Och ang solning, deo etc så tror jag att du kan slappna av, det skadar inte barnet. Möjligen att du får fula pigmentfläckar om du solar nu.

2019-05-15
MamsanMaria
MamsanMaria
Bebis på 8 månader

https://www.livsmedelsverket.se/matvanor-halsa--miljo/kostrad-och-matvanor/gravida

Följ livsmedelsverkets rekommendationer, är samma som man får på MVC.
Tänkte mig för med ostar, fisk, koffein och läkemedel. Blir lite överdrivet ibland men det man absolut ska hålla sig ifrån är tobak och alkohol. Finns goda alkoholfria alternativ på Systembolaget om man vill ha något festligare i sommar.
Hade själv ångest för att jag hade mumsat i mig ostbricka med rödvin till innan jag visste om att jag var gravid😅 Har idag en fullt frisk och busig unge

2019-05-15
Sahra11
Sahra11
Gravid i vecka 33

Gäller även deo (köpte en ny precis som kom hem idag och blev nojjig då jag läste på en random sida att den inte skulle innehålla ett visst ämne), proteinbar, nagellack, fetaost, avokado (läste någonstans att det inte skulle vara bra), färdiga sallader, örter och rengöringsmedel...

2019-05-15
Maagdaalenaa
Maagdaalenaa
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...