App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies.
Läs mer här.

 

Att amma eller intr

Hej jag är en tjej på 27 år Jag står i val och kvall om jag ska amma Har sakt redan från början att jag ej ska amma för jag är ej bekväm med mig själv och min kropp Men nu får jag så mkt påhopp av folk runt om mig för att jag har valt att ej amma Så vill ha tips och råd om amning och tips för annat än att amma?? Mvh förvirrad tjej

2019-05-12
Ellabella91
Ellabella91
Bebis på 6 månader

Jag har valt att amma mina barn och för mig har det varit rätt val. Men om du inte vill amma, är det inget som någon har rätt att hoppa på dig för! Du bestämmer själv. Amning har fördelar, absolut, och för mig överväger dessa. Bara det att det är enkelt att ha maten färdiglagad och rätt temperatur, var man än är, mitt i natten o.s.v. Och det blir betydligt billigare än med ersättning. Läs på, känn efter och bestäm själv. Är du osäker, när bebisen kommit, så kan du alltid prova. Känns det inte bra, så är det ok att gå över till ersättning. Känner du redan innan att du inte vill amma alls, är det ok att ge ersättning direkt. Det finns alltid de som har åsikter om allt. Men amning är mellan dig och din bebis, flaskmatning är mellan dig, din bebis och eventuellt bebisens andra förälder. Övriga har inte med det att göra!

2019-05-22
ElinVS
ElinVS
Bebis på 11 månader

Jag bestämde mig för att amma min son. Fördelarna som jag tycker är att det är fantastiskt smidigt och slappt när dem är små, slippa hålla på och värma ersättning mitt i natten flera gånger och dagtid om mn är borta på utflykt. Det finns alltid mat vart man än går. Det är även väldigt mysigt och man får väldigt mycket närkontakt. Det är en tröst för bebis när dem är ledsna. En annan bra sak, det är gratis
Sen nu när han är äldre, 7,5 månad, så börjar jag tycka det är lite jobbigt. Han äter mat nu så mycket jag får i honom och kompletterar mat amning. Men det tar lite längre tid än vad jag trodde det skulle göra att få över till mat, men det beror mycket på att han är en plockmat bebis och inte puré. Sen en annan nackdel är ju att man kan aldrig bli avlastad på samma sätt. Jag har ju fått ta varenda natt sen han kom och kommer få fortsätta med det då jag inte kan pumpa ut tillräckligt med mjölk.
Men jag ska avsluta med att jag ångrar aldrig mitt val med att amma även om jag blir trött på det ibland :)

2019-05-18
AmandaochErik
AmandaochErik
Barn på 1 år och 6 månader

Zandra 1989 minns inte vad det kallades men en biverkning av att få epidural är att man får migränliknande huvudvärk pga att man är inne o stör i ryggmärgsrummet. Huvudvärken är konstig, den kommer intensivt och rätt brutalt i liggande position. Jag hade dock konstant. Det enda som lindrar är koffein (i värsta fall operation) så man ska bälja i sig Cola och kaffe, vilket hindrar mjölken att rinna till. För mig blev det ett sånt stresspåslag att hinka så mycket koffein och att sen försöka amma under konstant bebisgråt så det sa tvärstopp. Råmjölk fick hon på BB första dygnet, andra dygnet kom huvudvärken och resten är historia.

2019-05-17
EB00
EB00
Barn på 1 år och 8 månader

EBOO: Jag skulle vilja höra mer om biverkningen? Varför kunde du inte amma? 😊

2019-05-17
Zandra 1989
Zandra 1989
Bebis på 3 månader

Först av allt, skit i vad alla andra tycker. Du gör vad du tycker känns bra och det finns ingen annan än du som kan bestämma de. Det är jätte viktigt att du har den inställningen för folk kommer ha åsikter även om annat när barnet kommer, så bestäm sig redan nu för att du Känner både dig själv och ditt barn bäst!

Jag flaskmatar min flicka, gjort de sen andra dagen på BB. Jag var som du, obekväm med min kropp och kände mest skräck för att amma offentligt eller bara bland nära och kära. Barnet behöver ju mat så det är ju situationer så man kommer hamna i. Jag gjorde ändå ett halvtappert försök på BB att amma, de ville inte ge sig direkt så istället för att kämpa så gav jag flaska. Något som jag egentligen ville från början ändå.

Enda negativa med att flaskmata är kostnaden för ersättningen. 100kr paket och det har gått 7 paket senaste månaden. Sen så har i alla fall jag inte märkt av något mer negativt med flaska. För mig fungerar det jätte bra.

Gör så att du testar amma om du är osäker på vad du vill, har du redan bestämt dig för flaska så ge det direkt, ingen har rätt att dömma dig för de!!

2019-05-17
Skrotmorsan
Skrotmorsan
Bebis på 12 månader

Lycklig mamma = lycklig bebis ❤
Jag hade inga förväntningar på amning, kände att jag kunde prova men behovet av att det skulle kännas bra skulle styra. Jag fick tyvärr biverkningar av epiduralen som gjorde att det sa tvärstopp i amningen, trots att jag försökte.
DU bestämmer, det finns fördelar/nackdelar med allt så bestäm den fördel som väger tyngst för DIG=BEBIS och ta den vägen. Det tankesättet kommer du behöva under bebisperioden längre fram också då du ska försöka tolka din lilla.
Ont i magen o dålig sömn kan alla bebisar ha oavsett amning/ersättning. Bebis kan va mjölkallergisk både via amning eller ersättning. Ett tips är att välja ersättning som är "snällare" men även där är bebis olika, man får prova sig fram.
Hela bebisvärlden är en enda lång "prova-sig-fram" period så läs på, det underlättar. Stort lycka till, allt kommer gå toppen!

2019-05-15
EB00
EB00
Barn på 1 år och 8 månader

Alla måste självklart välja det som passar och fungerar för dem men det finns dock några fördelar med att försöka testa att amma om man kan (för alla går inte detta och då fungerar ersättning istället).

1, enligt forskning så har barn som blivit ammade minst 6 månader ett bättre immunförsvar
2, eftersom står del av kroppens resurser går åt att producera bästa möjliga modersmjölk när man ammar så brukar det vara lättare att bli av med så kallade gravidkilon (självklart spelar det roll hur mkt man har gått upp under graviditeten)

De vänner som har skippat amningen helt har sagt att bebisen har haft lite mer ont i magen än de andra bebisarna i mammagruppen men att de sov mkt bättre. De som har ammat har lyft enkelheten att slippa blanda ersättning och värma mm utan bara kunna ge bröstet. Läs på lite olika för och nackdelar med amning och ersättning och skapa dig en egen uppfattning om hur du vill göra. Det är synd att välja bort amning för att du inte är bekväm med din kropp för amningen är ju något mellan dig och ditt barn inte något som någon annan är inblandad i.

2019-05-15
Cita19
Cita19

Jag har ammat alla mina men det har känts bra för mig och jag gillar känslan och närheten men ALLA ska göra som DE vill inte som andra tycker. Man kan ju prova amma och sen sluta med det om det är jobbigt.

2019-05-13
ma78
ma78
Barn på 2 år och 4 månader

Jag förstår att det är svårt. Jag var också kluven. Men tänkte att jag kan ju prova att amma och gillar jag det inte så finns ju flaska att ta till. Hade hemska första veckor. Men nu är min son 3 månader och jag tycker det funkar fint. Men mitt motto är "Lycklig Mamma = lycklig bebis"! Så gör precis som du vill! Man måste inte bestämma sig innan och man får ändra sig! :)

2019-05-12
LinaM
LinaM

Hej!
Försök att strunta i vad andra tycker, du ska göra det som är bäst för dig!! Jag var själv väldigt kluven till amning då jag var livrädd för att bli en mänsklig napp som bara satt i soffan med ett barn vid bröstet och inte kunna göra något. Min amning kom aldrig riktigt igång trots att jag höll på som en galning med bröstpumpen. Min son är 5 veckor tidig och kräktes mkt så han fick en sondslang andra dygnet och kombinerade flaska och bröst. Jag mådde väldigt dåligt av allt detta så till slut sa sambon ifrån att jag skulle sluta med all amning och bröstpumpning och bara köra på flaska och då mådde jag så mycket bättre. Funkar amningen så funkar den, annars fungerar flaska lika bra. Barnet får närhet när du matar med flaska ändå och det bästa: din partner kan hjälpa till så du kan få vila och sova lite längre mellan matstunderna. Jag vet att det är jobbigt med alla som anser något annat men du måste tänka på dig själv i första hand. Det blir inga mysiga matstunder när man sitter med ångest över det som sker och barnet märker detta väldigt tydligt. Skriv i ditt förlossningsbrev hur du känner så är de medvetna om detta på BB. Om det blir fler barn så kommer jag köra mestadels flaska igen för det fungerade bäst för oss.
Lycka till och hoppas du får kommer fram till det som passar dig utan att omgivningen lägger dig i för mycket.
Kram på dig!

2019-05-12
Ulrika_Aronsson
Ulrika_Aronsson
Barn på 3 år och 4 månader

du måste inte bestämma dig nu och inte diskutera amningsfrågor med andra heller🙂man gör det som känns bäst för en själv. PUNKT SLUT☺️

2019-05-12
8kee6
8kee6
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...