App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies.
Läs mer här.

 

Barn i bilen

Läser på nätet att det slarvas mer nu med att sätta barnen rätt i bilen. Att ettåringar åker framåtvänd tex. Blev nyfiken, hur gamla är era barn och hur/vart/i vad sitter era barn? Jag har en 8-åring som sitter i baksätet i bältesstol (med rygg alltså) och en 3,5-åring som sitter i baksätet i bakåtvänd bilstol. Bägge mina barn är små så de kommer nog ha kvar sina stolar ett bra tag till.

2019-05-03
MamsanMaria
MamsanMaria
Bebis på 11 månader

Har en 7,5 åring som åker bältesstol med rygg, han åkte bakåtvänd till 5 års ålder. En 9 åring som åker på bilkudde och han åkte bakåtvänd till 4,5 års ålder. Och så har vi en liten på 10 mån som precis bytt från babyskydd till bakåtvänd stol :)

2019-05-04
Flumken1
Flumken1
Barn på 2 år

Har en 1åring som sitter i bilstol bakåtvänd där framme och en 3,5åring som sitter i bilstol framåtvänd därbak, sistnämnda är ganska lång (110cm ca). Tänker att det beror på hur stora de är, men finns ingen lag om att de ska sitta fram, bak eller så. Dock säkrast för små barn att sitta fram o bilen o bakåtvänt har jag läst mig till...

2019-05-03
Lily1988
Lily1988

5månaders sitter i en bakåtvänd swingfix M i-size. Där får han sitta tills han vuxit ur den, vid 4års ålder enligt britax. Aldrig sett eller hört någon som vänt sina barn innan 4år om inte barnet varit väldigt långt

2019-05-03
Niam92
Niam92
Bebis på 2 månader

Så konstigt det där, att utomlands sitter väldigt små barn framåtvända. De borde väl också vilja sina barn det bästa och veta bättre. Min yngsta har precis fyllt 4 och har börjat tjata om att han vill sitta framåtvänd men jag försöker dra på det. Hans systrar har varit precis 4.

2019-05-03
mammaeh
mammaeh

Okonkret: jag tror att det bara är lag på att barn ska ha "särskild skyddsanordning" (typ) men inte lag på specifik stol i specifik ålder. Vet inte om din sista fråga var retorisk, men mina barn har ärvt min åksjuka och när de var små kräktes de vid varje bilresa. När det var som värst kräktes min lilla när jag fortfarande stod utanför bilen och knäppte fast henne i stolen (själva bilen hade alltså blivit den utlösande faktorn). Detta har aldrig påverkat hur de har suttit i bilen, vi har istället laddat upp med extrakläder, påsar, rullar med hushållspapper, de har suttit på engångsskydd och haft haklapp på sig i bilen etc. Och såklart begränsat bilresorna. Nu är åksjukan som bortblåst och de kräks aldrig i bilen längre.

2019-05-03
MamsanMaria
MamsanMaria
Bebis på 11 månader

Vad jag vet så är det bakåtvänd bilbarnsstol till och med 4 års ålder som gäller. Men är det lag på detta? Och är det enbart i Sverige? För när vi skulle hyra bilbarnsstol i Spanien var det sjukt svårt att få tag på en bakåtvänd stol i "större modell".
Och visst är det 4 år som rekommenderas pga. nackmuskelaturen inte pallar om det skulle bli en krock innan den åldern. Har jag rätt eller fel? Det handlar väl inte om hur stort dvs. långt barnet är? Eller?

De jag känner och vet som har vänt sina barn tidigare än rekommenderat är föräldrar vars barn kräks av åksjuka efter 5 min bilfärd. Trots åksjuketabletter eller distraktion. Vad hade du som förälder gjort till ett sånt barn? Vänt på stolen eller aldrig åkt bil någonstans?

2019-05-03
Okonkret
Okonkret

Min 5,5 åring sitter framåtvänd i en bältestol i baksätet, 2,5 åringen sitter bakåtvänd i en bilbarnstol i baksätet.

2019-05-03
Mandat
Mandat
Bebis på 12 månader

7-åring (snart 8) sitter i bältesstol bak, 5-åring i bältesstol fram, och 2-åring i bakåtvänd stol bak. De äldsta satt bakåtvända tills de var ca 4,5 år, då blev det för trångt för benen.

2019-05-03
MaxYngve
MaxYngve

4,5 åring framåtvänd i bältesstol. 3 åring bakåtvänd och 3,5 månad bakåtvänd :)

2019-05-03
8kee6
8kee6

En snart 5månaders, sitter i babyskydd i baksätet bakåtvänd.

2019-05-03
TantMarina
TantMarina
Barn på 1 år och 6 månader
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...