App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera
 

Föräldrapenning

Är i v 25+4 och ska ansöka om föräldrapenning men fattar ingenting.. någon som har tips för hur man kan förstå bättre när det gäller dagarna och hur man ska lägga fp? Vill vara hemma 100% Tack snälla!

2019-04-30
Juliakarolina
Juliakarolina
Barn på 2 år och 2 månader

Med första barnet tog jag inte ut några dagar första året.
Efter barnet fyller 1 år ska du ta ut 5dagar i veckan för att skydda ditt SGI. Inget måste men kan vara bra sen när man börjar jobba så när du vabbar och sjukanmäler.

2019-05-02
Ainos87
Ainos87

Du kan alltid göra en planering för att se hur mycket du får ut om du tar olika mycket dagar. Prata igenom hemmavid hur länge du/ni vill vara hemma och fundera på hur mycket ni behöver få ut i månaden för att det ska gå runt. Vill ni kunna ha barnet hemma länge så gör en planering på försäkringskassans hemsida och börja med att lägga 4-5 dagar i veckan, om det blir för knapert så kan du göra en ny planering med fler dagar eller en med färre dagar. Från v 32 kan du ta ut föräldrapenning om du inte har semester eller liknande att ta ut. Under barnets första levnadsår kan du vara föräldraledig utan att ta ut några dagar alls men efter att barnet fyllt ett år måste du ta ut 5 dagar/v för att skydda din sgi. Det blir ju jätterörigt såhär men förhoppningsvis blev du något klokare 😊

2019-05-02
Leiijha
Leiijha
Barn på 2 år och 4 månader

Tänk på att du inte måste lägga 5 föräldrapenningdagar i veckan innan barnet fyller 1 år för att skydda SGI:n. Kan vara kul att spara dagar till framtiden. Om det är ekonomiskt möjligt så klart. Man måste inte ta ut föräldrapenningdagar det första året för att få vara föräldraledig. Efter 1 års dagen behöver man det för att skydda SGI:n. Arbetsgivaren kan kräva att man tar ut föräldrapenning för föräldraledighet först efter 18 månader om jag inte minns fel. Det är väldigt förvirrande att skilja på föräldraledighet och föräldrapenningdagar.

2019-05-01
Sahra11
Sahra11
Bebis på 16 månader

Föräldrapenning eller Graviditetspenning? Fp kan du ta ut ett par veckor innan BF har jag för mig. Men har din arbetsgivare registrerat hos FK? Efter att min arbetsgivare gjort det behövde jag bara logga in och bekräfta uppgifterna. Sedan var det bara markera de dagarna jag ville ha fp för. Med gravpenning så gjorde min arbetsgivare någon registrering och jag fyllde i ett formulär på FKs hemsida. Sen ringde någon upp från fk och gick igenom allt med mig. Väldigt smidigt. Jag har bara positiva erfarenheter från FK så jag rekommenderar dig att ringa dom så kan dom guida dig igenom djungeln😊 Lycka till

2019-04-30
Mislan
Mislan
Barn på 3 år och 2 månader
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...