App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies.
Läs mer här.

 

Hamster

Vår snart 8-åring pratar så mycket om husdjur och "riktiga" alternativ som katt och hund funkar inte för oss just nu. Även kanin och marsvin blir för stort åtagande, de lever för länge... haha. Fisk och fågel är för mig tämligen meningslöst. Valet föll därför på hamster. Jag har haft flera när jag var liten, så jag minns ju litegrann, men vad behöver man tänka på? Burstorlek? Finns det nåt alternativ till hamster? Ökenråtta stötte jag på på Google, hur är såna? Bombardera mig med era erfarenheter! :)

2019-04-26
MamsanMaria
MamsanMaria
Bebis på 8 månader

Hade guldhamster och den var vaken nån gång på dagen. Men det var oftast för att göra sina behov. Den var dock ofta vaken tidig morgon och kväll. Brukade ha honom i en boll på kvällarna och han va vakenen liten stund innan jag gick till skolan.

Man kan ju rucka på dygnsrytmen lite för dem genom att ha dem i ett mörkare rum och väcka dem 1-2 tim innan dem brukar vakna, mata lite godsaker osv. Så dem skjuter på dygnet lite.

2019-05-27
viva91
viva91
Bebis på 7 månader

Hej igen! Jag har fått kontakt med en uppfödare av guldhamstrar men hon verkar ha väldigt strikta regler kring sina hamstrar så jag vill fråga er en sak, frågar jag henne massa dumma frågor kommer jag nog hamna på hennes svarta lista... 🤭 Jag har bara haft 3 angorahamstrar när jag var liten och jag vill minnas att de var vakna nån gång då och då på dagtid. Nån som vet om guldhamstrar ALLTID sover hela dagarna? Hur ska barnen isåfall kunna ha nån glädje av de överhuvudtaget? Jag fattar ju att hamstrar inte finns för att glädja barn, men varför har så många människor hamster om de bara sover hela dagen?

2019-05-26
MamsanMaria
MamsanMaria
Bebis på 8 månader

Ja, men marsvin måste man ju definitivt ha 2 av och då snackar vi större bur än vad jag vill ha. Jag vet att hamstrar inte är superroliga, men det finns liksom inget bättre alternativ heller, haha.

2019-04-27
MamsanMaria
MamsanMaria
Bebis på 8 månader

Ärligt talat så är hamstrar inte så kul. Har man otur får man en som inte kan eller vill bli hanterad/tam.

Dem är nattaktiva så dem kommer sova hela dagarna och springa i sitt hjul hela natten. Är sjukt irriterande att höra. Haft både guld och dvärg hamster tycker guldhamstern är bättre pga storleken. Sen måste dem äta kött eller insekter och färska grönsaker dem kan inte leva på bara hamsterblandning.

Såg att marsvin inte riktigt var ett alternativ men jag hade rekommenderat dem över andra smådjur och kaniner. Dem blir tama lätt och gillar att gosa. Dem är lättskötta med. Städa buren och se till att dem får i sig färska grönsaker samt klippa klorna.

Ni kan ju leta vuxna marsvin så har ni dragit av ett par år på livslängden och gjort en god gärning.

2019-04-27
viva91
viva91
Bebis på 7 månader

Det är ju bra att du har livslängden i åtanke då 😅😊

2019-04-27
Emaliie
Emaliie
Barn på 1 år och 7 månader

Tack för svar! :) Ja, men precis som du säger Emalie så är det ju de vuxnas huvudansvar och jag har verkligen varken lust eller tid att skriva upp mig på 10-15 års djurskötsel just nu, därav hamster som blir typ 2 år max... :p

2019-04-26
MamsanMaria
MamsanMaria
Bebis på 8 månader

Här kan du läsa om vad för djurskyddsbestämmelser som finns för gnagare angående burmått och att dom flesta ska hållas i par osv har inget annat bra tips på djurslag dock.
http://www.jordbruksverket.se/amnesomraden/djur/olikaslagsdjur/smagnagare.4.62af51191240430af4d80002633.html
Jag tycker inte man borde köpa djur till sina barn om inte man som förälder är villig att ge djuret ett så bra liv tills djuret är gammalt. Barnet kommer garanterat att tröttna och då står man som förälder med noll intresse och lägger ut ett knappt vuxet djur på Blocket. Som svämmar över med hundar, katter, kaniner m. m som man har tröttnat på, blivit allergisk, som man helt plötsligt inte har tid för osv har man som förälder inte intresse, tid eller lust att ta hand om djuret borde man inte köpa ett djur till sitt barn 😊 Vet själv hur de va när vi fick varsin kanin det var jätte kul till en början men sen svalna det och mamma och pappa var ju inte direkt intresserade så har dåligt samvete än idag över att vi inte tog hand om dom bättre och hade intresse för dom. Det är bra att ha i åtanke med om man har någon som kan passa djuret om man ska iväg på semester! 🌴

2019-04-26
Emaliie
Emaliie
Barn på 1 år och 7 månader

Har bara hört att guldhamstrar är tjuriga och bits.
Vi har bara haft dvärghamstrar. De är söta, ofta snälla men behöver ju omhändertagande de med. Ofta ommöblering, gärna flera våningar i bur för att inte bli uttråkade. Variation med grönsaker och frukter, inget gosedjur.
Fåglar är ju lite knepigare, så förstår att du hoppar över det. Men de är roligare då man kan lära dem konster och få dem tama. Speciellt engelska eller halvengelska undulater. Väldigt intelligenta. Men bör ju få va i stor voljär och fritt flyga hemma....😁
Tror mer på marsvin, men de är ju större så klart.
Ökenråttor behöver massa stimulans de också och ska inte vara i gallerbur, utan typ terarium. Men de är sjukt söta!
Inte lätt dock när barnen vill ha djur, bra träning i ansvar men man får ju vara beredd att ta större ansvaret ifall de tröttnar 😂

2019-04-26
Premiemamma
Premiemamma
Barn på 2 år och 8 månader

Maken ör allergisk mot pälsdjur så vi skaffade höns.
I vår kommun får man ha 5 hönor om man bor i villakvarter.

2019-04-26
Norrlänning 1
Norrlänning 1

Dottern hade en guldhamster i typ 2 månader när hon var 7 år, hon tröttnade efter typ 1.5 månad. Den sov på dagen och levde rövare på natten. 🤣
Hon trodde att de var ett djur man kunde gosa med men ack vad fel de blev och det var nog därför hon tröttnade också.

Bur räcker de med en lagom stor. Vi köpte den på blocket och fick då med en bur och lite tillbehör :).

2019-04-26
sundstroom
sundstroom
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...