App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies.
Läs mer här.

 

Svårt med grövre mat

Min lilla på snart 9 månader gillar inte mat med bitar i. Eller bitar överhuvudtaget. Hon äter även bara vissa maträtter, får hon nått i munnen som hon inte gillar börjar hon hulka och spyr sedan upp nästan all mat hon ätit tidigare under dagen. Inte kul alls. Till saken hör att hon haft magproblem sedan start, mjölkfri ersättning och konstant magont vad vi än gjort. Läk har kommit fram till att hon har omogna tarmar och känslig överlag men inte allergisk. Har även haft dipp i kurvan på vikten tidigare, nu ligger hon bra. Får läkemedel mot förstoppning, utan den är det stenhårt. Så det här med mat är problematiskt, antingen spyr hon eller så får hon magknip... Ska jag lugna ner mig, ge den mat hon gillar och låta tiden gå - till slut äter hon bitar men kanske långt efter det normala ELLER gör jag bort mig som inte utmanar henne men då utsätter både henne och mig för spykalas och noll sömn på natten pga magont?

2019-04-26
EB00
EB00
Barn på 1 år och 8 månader

Hej!
Min dotter fyller tre år i juni. Hon fick problem med förstoppning redan vid två månader och bvc började diskutera att de var mjölkallergi men min man är laktosintolerant och ha blir lös som vatten om han äter/dricker ngt med laktos i så de var inte de. Hon avskydde och även än idag avskyr vissa maträtter men hon får äta de som går ifrivilligt, hon spydde och vrålade från 6 mån-2 år å åt i princip bara välling och enstaka bröd bit men nu äter hon välling morgon och kväll, sedan äter hon yoghurt, egen bakat bröd med ost och smör, korv och ibland köttbullar. Vi har låtit henne äta den mat hon vill för att inte bråka. Hon åt endast välling till 1,5 års ålder med enstaka bit smörgås eller så men inget annat. Sedan ville hon smaka på mormors tallrik å självklart fick hon knycka lite där å så slank de minsann ner 😀 vi gav en burk plommonpure i nappflaska utspädd med vatten från tre månader å de har fungerat utmärkt emot förstoppningen. Samma är med vår son på dryga året. Han äter allt, dricker mjölk å vatten men ändå är han hård i magen men plommonpure har funkat utmärkt. Som mina gamla släktingar sa, på deras tid när barn på en månad och uppåt va förstoppade så gavs de plommonpure. De är femte generationen och på deras tid var de inte så himla åh herregud du kan ju inte ge ditt barn på 3 månader pure å 6 månader mjölk utan de var mera lugnt å bvc hade bättre koll. Vi har undvikit att ta för mycket med bvc om förstoppning osv så länge de följer kurvorna ordentligt så spelar de ju inte så speciellt stor roll. Vet inte om du kör med d vitaminer från bvc eller bytt till andra? Vi bytte till sempers d droppar som vi köper på apotea å våra barn slutade ha så ont i magen. Våra barn tålde inte de skiten utan vrålade å fick ont i magen efteråt. När vi bytte gick det över. Vi har nu även börjat planera för en tredje liten buse å vi kommer inte att göra något annorlunda utan kommer förstoppningen efter en månad som med sonen så blir de plommonpure tills dess att de löser sig. Man kan även använda sig av päron pure. Hoppas att de löser sig för er och jag rekommenderar att prova byta d droppar och ge plommonpure eller päron pure samt låt barnet äta de som går i 😃 lycka till hoppas att mitt svar kan hjälpa andra barn.

2019-05-04
carolineochdenllla
carolineochdenllla
Bebis på 2 månader

Tack för tipsen, ska prova med torr mat och potatis, broccoli m smör! Hon gillar rotfrukter så det kan kanske gå :) provade ge hel smörgås som hon fick suga på istället för att bryta av småbitar att ge vilket gick över förväntan.

2019-05-03
EB00
EB00
Barn på 1 år och 8 månader

Min son är likadan klöks ofta av smaker han inte gillar eller om det är grövre bitar i mossad/mixad mat. Men han gillar torra bitar.. tex om han får brödbitar eller små bitar av tex kyckling, couscous, ris alltså att man inte blandar ihop å
mixar ner, det klöks han inte av.

2019-04-28
Ostbåge91
Ostbåge91
Gravid i vecka 22

Ja, precis. Vi har förstört genom att låta varenda måltid bli en kamp och föremål för diskussion, bråk och tjat. Helt sjukt vad det sunda förnuftet åker all världens väg när det väl gäller... Min äldsta avvek från kurvorna när hon var mindre, så vi hade anledning att uppmärksamma det men nu har hon följt sina kurvor i flera år och trots det fortsätter vi tjata.

2019-04-27
MamsanMaria
MamsanMaria
Bebis på 8 månader

Om man tänker att barn bara ha ätit en smak i ca 6 månader (ammat/ersättning) så tänkte jag när mina barn var små, att de inte har så höga krav/önskemål på variation.
Vi körde mycket burkmat men våra gillade också när man mixade kokt potatis, kokt broccoli och smör. Vill man ha den lite lösare kan man spara lite av vattnet från kokningen.
Vi körde det som grund och så försökte vi allt eftersom att de fick smaka på något till det där (köttfärs, fisk).
Ibland bytte vi ut broccolin mot någon annan rotsak som palsternacka eller morot (finns på burk som man kan blanda i sin egen kokta potatis)

Men andas och låt det ta tid.😀

2019-04-27
Norrlänning 1
Norrlänning 1

Tack för svar och lugnande ord!
Hur menar du med "förstörde"? Pga ni va oroliga så det blev laddat ämne för barnen? Jag hade höga ambitioner och har köpt mixer m massa recept osv men hon har vägrat allt jag gett henne.. till slut köpte vi burkmat och där har hon nu 4 favoriter som vi ger. Om hon får mat att pilla med själv hamnar inget i munnen, hon kladdar bara. Vilket förstås är utvecklande så hon får kladda på men inget hon blir mätt av om man säger så. Bvc är så himla stressiga, skönt att höra att ni skriver att hon "bara" är 9 månader!

2019-04-27
EB00
EB00
Barn på 1 år och 8 månader

Jag skulle nog köra på att mixa all mat till henne och sedan kanske prova nån gång emellanåt med hennes favoritmat om det går att prova med bitar.

Hon är ju bara 9 månader så jag skulle nog fortsätta att variera med hennes favoriter ett bra tag till så hon får i sig mat.

Lycka till!

2019-04-26
ma78
ma78
Barn på 2 år och 4 månader

Alltså, hon är bara 9 månader.
Jag helammande i 6 månader och sedan började vi så smått med riktig mat så när mina barn var 9 månader hade vi inte hunnit så långt med olika maträtter.
Äter hon kokt potatis och grönsaker som ni mosar? Mosade kött bullar!?

Det behöve inte vara så avancerat i början. Är hon intresserad av något påver tallrik, låt henne smaka,
Vi mixade länge för våra barn gillade inte bitar. Vet att vi skämtade om att vi nog skulle få skicka med mixerstaven till skolan😂 men självklart löste det sig låååångt innan.

Gör inte maten till ett problem men skippa allt godis, glass, slask och sötsaker så kommer ni långt.

2019-04-26
Norrlänning 1
Norrlänning 1

Blir det samma om hon får äta helt själv, à la BLW? Vad är det för maträtter som du säger funkar? Jag får erkänna att vi har "förstört" våra barn med att oroa oss för deras ätande vilket har resulterat i 6 års konstant tjat kring matbordet och det de äter blir färre och färre alternativ. Har sprungit på extra kontroller, läkarbesök, provtagning, näringsdryck, kontakt med psykolog etc etc. Hamna inte i det helvetet säger jag bara. Så länge ditt barn växer som det ska så ta det med ro. Och just det, glömde säga, jag är legitimerad dietist. :/

2019-04-26
MamsanMaria
MamsanMaria
Bebis på 8 månader
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...