App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies.
Läs mer här.

 

Har han autism?

Jag tror att min son har autism..precis fyllt 1 år. Han pekar inte, kollar sällan om jag pekar, vinkar inte. Han lyssnar sällan när man säger Hans namn, är vi tex ute och han är en bit bort och jag ropar brukar han oftast stanna och vända sig men är jag 1 meter ifrån får man oftast ingen kontakt förens man sagt hans namn typ 10 gånger. Han tycker det är kul med nya personer, är vi tex i affären ler han stort mot tex kassörskan och håller kontakt länge, charmar :) Som nyfödd var han väldigt krävande, ofta missnöjd, magproblem och stort närhetsbehov, han sov på mitt bröst första 2 månaderna.. Han har skelat sedan födseln, ska få glasögon. Han älskar att vara ute och bara gå runt, sitta i gräset och greja med löv och stenar. Inne springer han oftast fram och tillbaka mellan rummet, hittar någon leksak på vägen han grejar med några sekunder osv. Jag hade tänkt försöka vänta tills han börjat på förskolan efter sommaren men jag kan bara inte släppa det.. Kan: Titt ut Säga mamma, pappa och sagt hej några gånger Går (sedan 10,5 mån) Ger mig en sak jag ber om att få (om han har den i handen, förstår inte tex hämta bollen) Äta med sked Ge ögonkontakt High five 🖐️ Kan bygga 1-2 klossar men verkar inte intresserad av det, känns som att han blir tvingad. Kan inte: Peka Lyssna när man säger Hans namn Vinka (sett försök till det enstaka gånger) Klappa händerna (kan slå två klossar mot varandra) "Vart är" tex lampan eller magen, ointresserad när jag försöker visa.

2019-04-19
MammatillL
MammatillL
Barn på 1 år och 11 månader

Skönt att höra att allt verkar bra med din pojk. Och kanske du fick en liten tankeställare, såna är ganska bra att få ibland, om han ex är "sen" med annat längre fram. Jag har en 8-åring som är rätt kass på det grovmotoriska (hon lärde sig cykla i våras) och en 4-åring som har full koll på sin kropp, i princip mer än vad storasyster har. Det jag vill komma till är att barn är så sjukt olika, och man jämför så mycket med andra, på gott och ont. Jag har 3 barn och man jämför ju mycket mellan sina egna barn, och det är intressant hur barn med samma föräldrar och samma levnadsförhållanden kan bli så olika. Hoppas att du njuter varje dag av din lille pojk, han verkar jätteduktig! 🤗💗

2019-08-29
MamsanMaria
MamsanMaria
Bebis på 8 månader

Tänkte svara här ifall någon är intresserad av hur hans utveckling ser ut.

Dag och natt!! Han har utvecklats så mycket sedan jag skrev det förra inlägget, allt det som jag skrev att han inte kunde, gör han nu. Allt kom en efter en, nu är han 16 månader och har under senaste veckorna börjat peka , först började han peka i böcker men nu även på andra saker., så det kom verkligen sent men huvudsaken är att han kan det nu. Att det lilla livet kunde skrämma livet ur mig så, jag var så orolig att något inte stod rätt till men det fanns inget att oroa sig över och det vill jag säga till andra oroliga föräldrar, det kommer! Tack ni som svarade, ni lugnade mig iallafall lite :)

2019-08-29
MammatillL
MammatillL
Barn på 1 år och 11 månader

På vår dotter släppte talet helt först vid ca 2 1/2 års ålder. Hon förstod inte heller ”vart är lampan” osv, men vid kanske 1 1/2 år så började hon lyssna mer på när vi bad henne göra saker. Alla barn utvecklas olika. Vi var nyss på BVC för 3-årskontroll och hon ligger helt i fas med sin utveckling trots att hon var ”sen” i början med mycket. Så häng inte upp dig på vad han inte kan, utan det kommer tids nog :-)

2019-04-20
moaeg
moaeg
Barn på 1 år och 11 månader

Alla barn utvecklas olika vilket du säkert är fullt medveten om. Försök att inte fokusera på vad han inte utan istället på vad han kan. Jag tycker inte det låter som att han skulle vara autistisk, av det du beskriver så låter han som en helt vanlig 1 åring.

Det är väldigt sällan de sätter en sådan diagnos innan dom börjar skolan men som sagt tror absolut inte du behöver oroa dig för det.

2019-04-19
Ostbåge91
Ostbåge91
Gravid i vecka 22

Jag tänker att det kan bli tokigt att uttala sig i ett sånt här forum. Ta det med BVC och se till att de tar dig på allvar ❤️ Det krävs mycket tester för att fastställa t ex autism och ofta visar det sig senare i livet. Men prata med BVC ❤️

2019-04-19
IdaHoo85
IdaHoo85
Bebis på 10 månader

Jag tycker det låter väldigt tidigt att dra sådana slutsatser. Men faktumet att han gillar människor så mycket talar väl för annat? Det är så olika när barn utvecklar olika delar. Vissa är snabba med tal, motorik eller gå/springa. Om han gick vid 10,5 mån är det väldigt tidigt jämfört med alla barn i min omgivning. Om det är så att han ser dåligt och behöver glasögon kanske det är anledningen till dålig ögonkontakt och att han inte pekar/följer när du pekar?
Jag vet inte egentligen hur man utreder detta, men tänker att du kan vara imponerad över hur tidigt han lärt sig gå och inte fundera så mycket på det han inte kan. Glasögon kanske gör susen? Och ang talet så tror jag inte heller att språket "ska" vara så utvecklat i den åldern.

2019-04-19
Mislan
Mislan
Barn på 1 år och 8 månader
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...