App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies.
Läs mer här.

 

Har han autism?

Jag tror att min son har autism..precis fyllt 1 år. Han pekar inte, kollar sällan om jag pekar, vinkar inte. Han lyssnar sällan när man säger Hans namn, är vi tex ute och han är en bit bort och jag ropar brukar han oftast stanna och vända sig men är jag 1 meter ifrån får man oftast ingen kontakt förens man sagt hans namn typ 10 gånger. Han tycker det är kul med nya personer, är vi tex i affären ler han stort mot tex kassörskan och håller kontakt länge, charmar :) Som nyfödd var han väldigt krävande, ofta missnöjd, magproblem och stort närhetsbehov, han sov på mitt bröst första 2 månaderna.. Han har skelat sedan födseln, ska få glasögon. Han älskar att vara ute och bara gå runt, sitta i gräset och greja med löv och stenar. Inne springer han oftast fram och tillbaka mellan rummet, hittar någon leksak på vägen han grejar med några sekunder osv. Jag hade tänkt försöka vänta tills han börjat på förskolan efter sommaren men jag kan bara inte släppa det.. Vad tror ni?? Kan: Titt ut Säga mamma, pappa och sagt hej några gånger Går (sedan 10,5 mån) Ger mig en sak jag ber om att få (om han har den i handen, förstår inte tex hämta bollen) Äta med sked Ge ögonkontakt High five 🖐️ Kan bygga 1-2 klossar men verkar inte intresserad av det, känns som att han blir tvingad. Kan inte: Peka Lyssna när man säger Hans namn Vinka (sett försök till det enstaka gånger) Klappa händerna (kan slå två klossar mot varandra) "Vart är" tex lampan eller magen, ointresserad när jag försöker visa.

2019-04-18
MammatillL
MammatillL
Barn på 1 år och 11 månader

Jag förstår din oro, jag arbetar som förskollärare så har varit med om barns olika utvecklingsfaser, och jag kan börja med att säga, barn utvecklas olika snabbt en del behöver längre tid med vissa saker. Oroa dig inte för det här nu utan om det skulle vara så att han har autism så komner förskolepedadogerna se detta, de har lång erfarenhet och de samarbetar med specialpedagog så om det skulle vara så att din son har autism lovar jag dig att det upptäcks. Men oftast görs ingen utredning förrän barnet är 4-5 år eftersom det inte går att fastställa någon diagnos tidigare eftersom utvecklingen är så olika. Hoppas allt går bra dig och din son❤

2019-08-25
Mamma Bella
Mamma Bella

Känner igen vissa saker men tänk på att alla barn är olika. Min son fick diagnosen strax innan han fyllde 5 och jag fick uppfattningen av att det är väldigt tidigt. Jag tror du få vänta ett år innan frågan kan tas upp hos BVC, ditt barn behöver komma i en ålder då man leker tillsammans. Tänker jag tillbaka så var det mycket kring hur barnets relation med mig och omgivningen som inte stämnde med kommentarer på vad som var normalt och ej. Försök att inte reagera så mycket kring lek ännu och hur barnet svarar vid tilltal men anteckna gärna tidpunkter i utvecklingen.

2019-08-23
Hannafia
Hannafia
Bebis på 1 månader

Förstår din oro. Jag kände liknande men när vårt barn var mindre. Visade sig att han bara var lite senare än ”standard” men kom sen ikapp ordentligt och har varit mer frammåt med annat än jämnåriga.
Om jag jämför hur min son var i den åldern och som du beskriver att din är nu tycker jag din son låter ”duktig”, alltså i fas, tidig med vissa saker.
Min son var 18 månader när han lärde sig gå och tittar inte alltid idag vid nästan 2 års ålder när jag pekar. För att han inte bryr sig!😂 pillar han med något spännande spelar det liksom ingen roll vad jag försöker distrahera med eller om jag försöker påkalla uppmärksamhet.

Hur som helst: autism verkar vara väldigt svårt att diagnostisera i så ung ålder och de fall som jag personligen läst om (högfungerande autister) kommer det ofta fram att barnen varit väldigt sena med motorik och tal, mycket huvudbankande vid stress eller mycket ljus kring barnet, inget fokus i mataffärer då intrycken blir för många. Säkert väldigt generaliserande och jag förstår att inte alla är lika. Men jag skulle nog råda dig att inte försöka oroa dig för mycket och sen ta upp det på ettårskontrollen samt 18-månaders kontrollen. Finns lite generella listor eller som stolpar barn ”bör” kunna vid olika åldrar för att ev ge varningsflaggor till vården om barnet kommer behöva lite mer stöd i förskola/skola. Dock betyder det inte alltid att ett barn som inte lärt sig allt på dessa listor bvc har problem eller alltid kommer vara efter. Är mest bara riktlinjer. Men de kanske vore lugnande för dig att checka av? Tror en del av dem finns på 1177.se

2019-04-18
Premiemamma
Premiemamma
Barn på 2 år och 9 månader
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...