App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies.
Läs mer här.

 

Blivit igångsatt?

Hej, Idag har jag BF + 10 dgr. Ska idag ringa förlossningen (på inrådan av barnmorska) för att boka tid för undersökning och igångsättning i början av nästa vecka. Läste på lite om igångsättning - valt att inte göra det förrän det ev blir aktuellt, som nu - och såg att det kan ta 2-3 dagar efter igångsättningens början innan förlossningen sätter igång. Allt beroende på hur det ser ut med livmodertappen osv. Just nu känns det som att hon aldrig kommer komma ut, haha. Någon som blivit igångsatt? Vad är era erfarenheter? Blev förlossningen mer utdragen?

2019-04-18
Bebis på 11 månader

Hej!
Jag blev igångsatt på 42+0 och var inte ens i närheten att få igång förlossningen själv. Mentalt var det jätte bra för mig att bli igångsatt, vet att nu kommer han att komma ut äntligen. Hade sån ångest för att något skulle hända i magen. totalen blev tyvärr 36 timmar innan vår pojk kom ut, och det var det negativa. Mycket pinvärkar innan ens förlossningen började...
Dom första timmarna innan jag öppnade mig tillräckligt för att få bedövning (mer än alvedon) var de värsta någonsin. När jag sedan öppnat mig över 6cm gick det väldigt fort och ”lätt”. Hade redan satt in epidural ingång så dom kunde ge det direkt. Sprack minimalt och sonen föddes 51 cm lång och 4.1 kg 😃 en fördel med är även att man hela tiden har hjälp bara en ringklocka bort, alla är väldigt gulliga och hjälper dig om du har oro frågor osv!

2019-04-18
LouiseLisen
LouiseLisen

Jag blev igångsatt 40+5 pga högt blodtryck.
Kom in onsdag eftermiddag och startade direkt med cytotec varannan timme totalt 8 doser, bet inte på mig. Torsdag eftermiddag sätts ballong in kl 16, ramlar ut ca kl 17 och då togs vattnet sedan kom värkar direkt. Öppen 4 cm 17-00 kl 01.30 öppen 10 cm och 01.59 natten mot fredag är han född! Så långdraget om man räknar från att vi kom in men 10 timmar från första värk.

2019-04-18
MammatillL
MammatillL
Barn på 1 år och 11 månader

Blev igångsatt 41+3 med mitt första barn då dom tyckte bebis var lite liten på ultraljudet, dock var flödet bra i navelsträngen. Ringde på morgonen och fick en tid kl 15 på förlossningen. Kom in, dom gör diverse kontroller och jag var 3 cm öppen men livmodern var helt omogen. Fick en tablett, Angusta tror jag den hette, som man ska ta varannan timme max 8 gånger om jag minns rätt. Efter två timmar görs kontroller igen och ingenting har hänt. Vi fortsätter varannan timme under kvällen och runt 01 på natten får jag en dubbel dos så man kan vänta 4 timmar istället för 2 så jag skulle få sova lite. Jovisst, 30 minuter efter dubbeldosen får jag värkar från helvetet och vattnet går, nu var jag 8cm öppen och livmodern mognat upp lite (på en halvtimme?!). Testar lustgasen som var det vidrigaste jag varit med om haha kräktes på en gång så den slängde jag iväg. Fick epidural efter en stund och allt kändes så mycket skönare :-) 05:10 kom riktiga krystvärkar och 05:53 var han född! Han vägde 3200gram så han var inte alls så liten som dom först trodde. Jag tycker allt gick jättebra, kände mig väldigt väl omhändertagen och trygg genom allt. Dock sprack jag och fick opereras efteråt men det gick bra det med. Det tog ca 14 timmar från första tabletten till han kom. Vi hade med oss en surfplatta så vi kunde kolla på massa filmer under tiden vi väntade, så var förberedd att det kan ta tid. Lycka till :-)

2019-04-18
xMariax
xMariax
Gravid i vecka 22

Blev igångsatt i v. 42+0 (Förstföderska) BM på MVC bokade tid på förlossningen och sedan kontaktades jag av koordinatorn om avd och tid. Var öppen 1 cm och livmodertappen var förkortad så en förlossningsläkare satte en BARD kateter till och börja med som de drog i var 2-3:e timme för att reta tappen (inte så hemskt som det låter) Medans vi väntade var vi ute och rörde på oss och åt lunch. Började få lite mensliknande värk då. När katetern åkte ut var det öppet 4 cm och då tog de hål på hinnorna så att vattnet gick. Då drog värkarna igång mer och mer och öppnade mig till 8 cm ganska fort. Hade enbart lustgas då men kände lite senare att jag ville ha EDA. Fick värkstimulerande dropp men det var nog mest för att EDA påverkade värkarbetet och att jag blev trött. Blev igångsatt kl. 08.30 och dottern tittade ut kl. 05 morgonen därpå. Det var kämpigt så som en förlossning kan vara men upplevde det inte som något dåligt.
Även om man inte blir igångsatt kan det ju ta 2-3 dygn innan barnet är fött. Får ju gå igenom latensfasen på förlossningen istället för hemma.
Tyckte det ändå var skönt att veta att man fick en tid och en plats även om man känner sig lite snuvad på att det inte kom igång spontant.
Vill tipsa om Babyzpodcast avsnittet som handlar om induktion. Lyssnade på det innan och tycker de förklarar väldigt bra steg för steg av en igångsättning och varför de väljer en viss metod och i vilken ordning.
Lycka till! Glöm inte att det är du som föder ditt barn även om det behöver lite hjälp på traven😊

2019-04-18
Sahra11
Sahra11
Gravid i vecka 32

Jag blev igångsatt 14 dagar efter bf. När jag kom in var jag öppen ca 6 cm så hade gjort en del av värkarbetet hemma redan. Men då fick jag i alla fall värkstimulerande dropp och de tog hål på hinnorna runt kl 11 och han är född 18.50, men mina värkar var lite krångliga och ville inte komma igång ordentligt trots dropp. Men har du inga förvärkar eller känt någonting alls? Jag tänker om du ändå är på gång som jag var. Jag är säker på att det kommer gå jättebra! :)

2019-04-18
Tuchulcha
Tuchulcha

Blev igångsatt 15 januari i år. Var 3 cm öppen när jag kom in så så de tog vattnet och 3 timmar senare föddes vårt 3e barn😃 Född 1 vecka innan bf pga foglossning som gjorde mig sängliggandes

2019-04-18
8kee6
8kee6
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...