App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies.
Läs mer här.

 

Att leva med en deprimerad partner, tips?

I somras fick min sambo en kris då vi fick en del dåliga nyheter och har där efter varit deprimerad. Just nu går det väldigt upp och ner och behöver era tips! Ni som lever/levt med en deprimerad partner eller själva är/varit deprimerade, har ni några tips? Hur gör man för att orka leva med någon som mår dåligt och hur vill man bli bemött av sin partner när man är deprimerad?

2019-04-14
Vickan93
Vickan93
Bebis på 14 månader

Titta på filmen ” Black dog depression” på Youtube gjord av WHO tillsammans. Det är det bästa tips jag kan ge. Världshälsoorganisationen förklarar där genom en animerad film vad en depression är och det finns en uppföljande liten film om hur man som anhörig kan stötta någon med depression. Jag har använt den filmen otaliga gånger till patienter och anhöriga som läkare, och ibland när man skall förklara för människor som kanske inte själva förstått att det är en depression de drabbats av har filmen varit min räddning att nå fram till dem. Lycka till!

2019-05-26
Prickens mamma
Prickens mamma
Bebis på 7 månader

min man satte krav på mig vilketgjorde att jag tillslut bad om hjälp av vården. Du behöver också vara stark och inte vara rädd att trampa på hans tår annars kommer du också gå under!

2019-04-15
8kee6
8kee6

För det första: sök vård. Kan i vissa fall vara bra om även du är med på vissa besök för att kunna ställa frågor till kunnig personal/psykolog/läkare.
Ha förståelse, försiktig med kommentarer som ”-ryck upp dig” osv
Är tungt att vara anhörig, speciellt om personen känner hopplöshet och kanske drabbas av självmordstankar, att denne inte orkar mer osv. För du älskar ju din partner! Hur kan personen inte finna mening i det?!
Tänk att om din partner uttrycker såna tankar som hopplöshet, att personen inte är sig själv. Att personen är sjuk, precis som om en arm vore bruten. Vård behövs, kanske mediciner, kanske sjukskrivning, annan vårdpå psyk, mycket tid för att läka.
Av egen erfarenhet kan jag dela med mig av att en del går starkare ur sådana här situationer💜 men det kan krävas att du som frisk ofta biter ihop när det blir extra tungt eller om partnern säger konstiga saker. Så hitta en annan ventil än din partner medan han är dålig. Och försök ta hand om dig också, få tid till vila, motion, ät bra för att orka. Finns fina råd på 1177 om att vara anhörig.

2019-04-14
Premiemamma
Premiemamma
Barn på 2 år och 8 månader

Han tror inte på att gå och prata med någon, har dock masat sig iväg till en kurator en gång. Men det blev bakslag. Han har även vart hos läkare och fått antidepressiva som han själv bestämde sig att sluta med tvärt trots läkare avrått honom från att göra det. Så ja, han har fått hjälp men han vill inte ha den tyvärr.

2019-04-14
Vickan93
Vickan93
Bebis på 14 månader

har din partner fått hjälp? det var iaf starten på att det började bli bättre hos hos :)

2019-04-14
8kee6
8kee6
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...