App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies.
Läs mer här.

 

Hur gör man med amningen när man börjar jobba?

Hejhej! Jag har en bebis på 5 och en halv månad, och är just nu på mammaledighet. Han är verkligen ett dröm barn. Men han är extremt beroende av mjölken/mig ( ammar ). Jag ska vara mammaledig till september och sen ska pappan ha ledigt. Är det någon som vet hur det kommer funka med mjölken då? Kommer det vara så att han inte bryr sig så mycket pga att han kommer ersätta det med mat? Han e en bebis som inte tar någon typ av flaska eller napp heller. Så att pumpa ut hjälper inte. Kan det Va så att jag oroar mig för ingenting? Har tänkt på detta ett par dagar nu så skulle va fint om någon kanske kan hjälpa mig. ☺️

2019-04-12
JaAj
JaAj
Bebis på 16 månader

Det är gott om tid kvar, man börjar introducera annan mat vid 6 månader, som senast, och vid 10 månader så brukar de flesta bebisar klara sig på vanlig mat (även om amning eller ersättning bör vara en del av kosten upp till ett år eller så länge man önskar). Om din bebis inte är så intresserad av mat så går det att ge bröstmjölk i glas eller pipmugg när de är så stora, det brukar vara roligare att dricka så än med flaska. Efter 8 månader så är produktionen av bröstmjölk så stabil att den klarar längre avbrott, finns de som ammar varannan vecka. Vill du fortsätta amma så kan du göra det långt efter jobbstart. Jag jobbar och ammar min snart 2-åring, är perfekt återanknytning efter en lång dag med jobb och förskola. Oroa dig inte, det kommer lösa sig.

2019-04-13
emc85
emc85

Om du börjar jobba är det ju inget som säger att dmåste sluta med morgon och kväll att amma, jag ammar fortfarande min 16 månaders på morgon och kväll och hon äter annat dagtid.

Du får väl kolla om din bebis gillar pure eller om det ska vara bitar av välkokt mat att kladda med i början.
Första barnet var väldigt glad i pureer av allt men de två andra har inte ens velat smaka.

Om du inte låter det bli ett problem så tror jag att bebis inte heller låter det bli det. Erbjud annat nu som smak och vill h*n ha så äter h*n.

2019-04-13
ma78
ma78
Barn på 2 år och 3 månader

Tack snälla för alla svar!

2019-04-12
JaAj
JaAj
Bebis på 16 månader

Denna kommentar har tagits bort av dess författare.

2019-04-12
JaAj
JaAj
Bebis på 16 månader

Jag kanske ska tillägga att en del mammor (jag själv) upplevde det som väldigt stressigt och jobbigt att börja ge mat tidigt. För egen del hade vi inget val då värt barn behövde järnberikad kost för blodvärdets skull och uppmanades att sätta in mat när vårt barn bara var 2 månader korrigerat.
Så bli inte förvånad om du får som en slags separationsångest av att dra ner på ammandet. Men man vänjer sig och det blir roligt att tänka ut bra nyttiga rätter till barnet. Ett tips är att ha i rapsolja i det du ger för att se till att barnet får i sig tillräckligt med fett också. Och bli inte besviken om barnet inte tycker om allt. Man lär sig snabbt att tänka om och komma med nya idér🌸 lycka till!

2019-04-12
Premiemamma
Premiemamma
Barn på 2 år och 9 månader

Hej! Vi började ge smakportioner vid 4 månader. Dock delammade jag till vårt barn var ca 10 månader så det blir väl i september för dig ungefär då.
Vid 5 månader åt han hela grötportioner och testade allt vi gav. Han föll för broccoli och allt med passerade tomater. Även aprikos gick ann. Så om du inte har någon dröm om att ditt barn ska amma tills det är 12 månader eller mer kan man absolut introducera mycket nu. Gärna järnberikad gröt och grönsaker. Vänta gärna med frukt så har barnet ofta lättare att tycka om annat som inte är sött, alltså mat😊 när barnet är ca 6 månader kan du antingen ge färdiga klämmisar (mat) eller göra egen barnmat. Jag gjorde i stora satser, mosade och frös in. Finns massa recept och tips på nätet.
Och börja med smått men öka på och ersätt hela mål.
Och går det som du tänkt kommer du kunna lägga ner amningen när du ska jobba, eller alternativt pumpa lite på lunchrasten för att underhålla mjölken så du kanske kan ge frukost/kvällsmål för mysets skull.

2019-04-12
Premiemamma
Premiemamma
Barn på 2 år och 9 månader

Förstår vad du menar. Kan vara väldigt stressande när det gäller småbarn och mat. Nu när han är 5 månader kan ni ju börja ge honom små smakportioner. Man kan göra egna puréer och blanda i lite bröstmjölk. Man kan börja med lite frukt och rotsakspuré. Det man ska undvika att ge är salt, honung och gröna bladväxter. Gröt och välling kan man göra små smakportioner av med.
Rådfråga på BVC så kan de säkert ge er lite tips för att börja ge mat.

2019-04-12
Sahra11
Sahra11
Gravid i vecka 33
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...