App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies.
Läs mer här.

 

Är det okej att förbjuda alkohol hemma? Unga föräldrar

Hej jag är gravid i vecka 10. Det var oplanerat men vi båda vill behålla det. Vi är 22 och 23 år gamla och har fast jobb samt går i skolan för vidare utbildning. Min sambo tycker väldigt mycket om öl och varje till varannan helg dricker han iaf 8 öl på en kväll och blir skapligt dragen. Jag tycker det kan vara lite jobbigt och han blir dryg men just nu så är ju bäbis i mage så det skadar ju inte den. Men när den är född så vill jag INTE att den ska behöva se pappa full varje vecka. Är det ok att förbjuda alkohol hemma? Tänker att om han ska dricka så får han dricka borta och sova borta för det sista jag vill är att han ska bete sig illa när barnet är i närheten. Isåfall vad kan jag säga? Han tycker inte att det är något problem och han förstår inte mig när jag säger att det är jobbigt för mig när han är full.

2019-04-09
Novalace
Novalace
Bebis

Klart du kan förbjuda det. Jag har sånt förbud hemma. Inte en droppe kommer innanför min dörr, mitt ex har heller inte druckit en droppe sedan innan han träffade mig, han är väl medveten om att han inte får besöka barnen alls om han inte är 100% nykter HELA TIDEN, inte bara under besöken. Släktingar är väl medvetna om att det blir synd om dem om de dricker i närhetem av mina barn och de respekterar det. Växte själv upp i missbruksmiljö och vill inte att mina barn ska uppleva samma sak.

Vad som helst kan hända när du är gravid. Det kan bli missfall, förlossningen kan starta tidigt eller andra komplikationer. Tycker det är extra viktigt med en nykter partner då så att man alltid kan ta sig till sjukhus om så behövs. Om han inte vill ändra sitt drickande nu, vad är då chansen att det sker när barnet kommit?

2019-04-13
illusiona
illusiona

En sak att ha i åtanke är att det kan vara bra redan nu om din partner kan vara nykter ett par veckor. För våran del fick maken avstå minsta droppe då jag och bebis blev sjuka i v28 och det var flera turer till sjukhuset och sen färdig bebis i v 32 och en månad på sjukhus.
Jag hade aldrig klarat att köra fram och åter till sjukhuset sista veckorna eller vara ensam inlagd. Plus att jag behövde massa hjälp första två månader som mamma.... vill inte skrämma upp dig, men tror din partner kan behöva reflektera över vad han tycker är viktigast. Och du kommer, oavsett hur frisk du och bebis kommer vara, behöva stöd i din nya roll som mamma. Och det bästa din partner kan göra är att stötta, hjälpa med matlagning, ta bebis en stund för att du ska få
kissa/duscha/slumra utan press. Det sista man vill ha då är en som blir berusad hemma???! Hoppas verkligen det löser sig, låter ohållbart i längden. Men inget talar väl för att han inte kan ändra sig ☺️Många blivande pappor mognar enormt när första barnet kommer. Inte bara kvinnan som växer. Lycka till! Och hoppas du får en fin graviditet!💜

2019-04-10
Premiemamma
Premiemamma
Barn på 2 år och 9 månader

Jag förstår dig till 100 %! Jag var 19 och sambon 23 när jag blev gravid och vi valde att behålla. Han tyckte då om att festa, både hemma och ute. Försökte ta det snacket med honom men han fattade liksom inte innan magen började växa. När dottern kom så skötte han alkoholen väldigt bra och var en ”mogen och ansvarsfull” pappa. Fick hjälp av hans pappa och bror med att förstå varför jag tyckte det var jobbigt. Han drack alkohol fram till två veckor innan BF och tog 2 månader innan han tog en öl efter att dottern föddes, o då frågade han mig först. Har han förstått att ni ska ha barn än? Förbered honom och ställ lite krav, säg ifrån. Ta hjälp om du behöver! Min sambo gick det inte att ”förbjuda” eller ”skälla på”, han var tvungen att fatta det själv. Lycka till! 💞

2019-04-09
corneliaat
corneliaat

Min man dricker öl på helgerna men han har ju sitt arbete som är ibland dygnet runt och kräver att man vet vad man gör( bonde) men jag skulle inte tillåta så mycket öl och till viss del ansvar för en liten. Om något skulle hända dig eller bebisen så måste han ju kunna rycka in och hjälpa till.

Jag skulle börja prata om det redan nu eftersom det kan ta ett bra tag för honom att förstå.

Innan mina förlossningar så förbjöd jag honom att dricka starköl eftersom det kunde behövas köras in till förlossningen. Men ta hjälp om du känner att det blir jobbigt att prata ensam med honom, han vill ju ha barnet han med och då är det ju hans ansvar också.

2019-04-09
ma78
ma78
Barn på 2 år och 3 månader

Idag får man som mamma infon att det är ok att dricka 1-2 glas vin när man ammar. För att inte ta några risker med det som går över till barnet, men FRAMFÖR ALLT för att man ska vara lämplig att hantera sitt barn. Detta bör ju då självklart gälla för ALLA som ska vara tillsammans med bebis.
Jag vet inte hur andra gör, men jag själv ställer de kraven på alla som ska hantera mitt barn. Jag, pappa, mormor, faster osv. Jag tycker absolut att man kan unna sig lite vin eller öl, men att det ska hållas till rimliga gränser bör vara lika för alla.
Ta hjälp av din barnmorska om du behöver. De brukar vara lyhörda för om det finns eventuell missbruksproblematik i familjen.
Lycka till!

2019-04-09
Alvida
Alvida

Eftersom ni är samboende och inte gifta så är det du som kommer stå som ensam vårdnadshavare till barnet när det fötts. Ställ ultimatum, om han inte kan visa att han kan ta ansvar eller söka hjälp för sina problem så kan du avstå att skriva under om gemensam vårdnad. Låter grymt och elakt men kanske det som krävs för att få förståelse att det är allvar. Berätta för personer i din omgivning med så du får stöd och förståelse. Lätt att fastna i ett medberoende och tänka att det nog inte är så farligt ändå.

2019-04-09
Sahra11
Sahra11
Gravid i vecka 33

Jag vet vad du går egendom och nio år senare var det exakt likadant! Det slutade i skilsmässa.. alltså jag vill inte låta negativ men om han inte själv tycker att det är ett problem så kommer ingenting ändras. Jag hade lämnar mitt ex från början om jag hade kunnat leva om mitt liv. Barnen fick se så mycket fylla och diverse otrevligheter.
Idag lever jag och min sambo i ett alkoholfritt hem av respekt för barnen. Och det känns så skönt!

2019-04-09
March
March

Tycker att det låter som ett riskbruk om han dricker sig full nästan varje helg. 8 öl är mycket att dricka på en kväll. Om du inte redan har det så kommer du att få frågor på MVC om dina alkoholvanor. Ta upp med barnmorskan om din sambos alkoholbruk så han kan följa med på ett besök och fylla i samma enkät. Kanske han börjar reflektera över sitt drickande då. Tycker det är fullt rimligt av dig att säga till honom att inte dricka sig full så fort det är helg. Kan ju vara roligt om man kan hitta på något annat tillsammans innan bebis kommer och varför ska han sitta hemma och bli full tillsammans med sin gravida sambo? Själv tyckte jag att det gick an om min sambo gick ut med vänner någon helg. Krävde dock av honom att ta det lugnt med festande 1-2 månader innan bebis kom ifall något skulle hända. Berusade personer och barn går inte ihop. Man tappar omdömes förmåga när man är full och då kan man inte se efter en bebis. Om någon vill ta sig en öl eller ett glas vin till helgen så får den ena avstå alkohol. Om något skulle hända och man måste ta bilen t.ex.. Samsovning med spädbarn när man är full är uteslutet. Har själv växt upp med en far som inte spottade i glaset när det var ledigheter och helg, tyckte det var väldigt otäckt och upplevde att han blev personlighetsförändrad. Prata med din sambo om han inte lyssnar ta upp det på MVC. Kanske han har lättare att ta till sig om han får information av någon utomstående. Båda kommer ju bli föräldrar så fort det där plusset på stickan dyker upp. Föräldraansvaret har man gemensamt, varken mer eller mindre.

2019-04-09
Sahra11
Sahra11
Gravid i vecka 33
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...