App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies.
Läs mer här.

 

Egentid och fördelning av hushållssysslor

Hur mycket kan man kräva av parten som arbetar egentligen? Min sambo arbetar och jag är föräldraledig m bebis 2 mån. Vi hjälps åt på morgonen och han lämnar storebror som är knappt 2 År på föris. Sen kommer han hem 18:30 tidigast o då ska det ätas vilket jag i princip alltid lagat. Jag har hämtat 14 på dagis och underhållit alla barn till sambon kommit hem. Jag handlar all mat, lagar oftast, tvättar och plockar. Han dammsuger ca en gång per vecka. Jag köper alla barnkläder och håller koll på barnens grejer. Han har dessutom fritidsaktivitet varje eller varannan helg och då är han borta ca 6-7 h. Känner mig bara så less på att det känns som om jag gör allt! Och att man dessutom har mage att åka iväg på helgen tycker jag bara är för mkt. Eller är jag bara gnällig??

2019-04-05
Mickapicka86
Mickapicka86
Bebis på 10 månader

vill du skriva av dig till min mail?

2019-05-30
8kee6
8kee6

usch då♥️har du inga vänner eller familj som du kan beta av tiden hos eller lämna över natten? är själv helt utpumpad efter varit hemma 2,5 vecka med sjuka barn,inklusive mig själv😂har noll avlastning nu för tiden men har en underbar man som tar barnen direkt efter jobbet så jag kan sova👌🏼

2019-05-30
8kee6
8kee6

...och här sitter jag själv en långhelg... Det är så jobbigt för jag har typ total ångest över att vara själv med barnen. Att jag inte ska klara av situationen. En tvååring som bara totalröjer sönder huset och en 3,5 mån som vill vara på mig hela tiden. Försöka hitta på och laga mat, försöka söva ett barn när det andra är vaket mm. Fattar inte hur ensamstående klarar det. Känner mig så sjukt misslyckad och desperat :-( Vill mest bara sätta mig och gråta.

2019-05-30
Mickapicka86
Mickapicka86

Nej det tycker inte jag. Känner samma sak har 2 små och 3 påväg och då får jag hjälp med barnen 2 dagar i veckan om jag inte kräver det och han hjälper till att städa kanske en gång i månaden. Han hjälper aldrig till på en helg då han är med vänner och sover. Har försökt prata om det men har inte fått någon respons till och med försökt ta hjälp av rådgivning men nu orkar jag inte längre så vi går skilda vägar. Tycker du ska sitta ner med din man och prata om hur ni ska dela arbete och egen tid ni ska båda kunna känna att ni får er tid. Fick rådet att berömma mannen när han gjorde något och också förklara hur mycket det hjälte mig.

2019-04-13
ninni8011
ninni8011
Bebis på 6 månader

Tror de är bra å ställa sig frågan vad jag sj har för förväntningar när pappan är hemma/ om han hade varit det. För mig är det självklart att jag ska handla, tvätta, städa, laga mat, lämna & hämta storasyskon på förskolan , hinna träna osv på dagtid.. För min man jobbar 8 timmar pet dygn, och har inte under dom timmarna chansen att bidra i hemmet. Jag vet att han gör detsamma när jag jobbar.

Sedan kan man i familjen välja om ta hand om barn är 100 % arbete och spara hushållssysslor till tiden på dygnet när båda är hemma eller hur man vill göra. Jag stökar undan för att hinna ta de lugnt och umgås alla 4 på em, men det är olika hur man känner är rätt. Och det är bara Du och Pappan till barnen som kan reda ut den frågan i Er familj.

2019-04-11
Emm87
Emm87
Barn på 1 år och 7 månader

Tack för era tips. Känner mig mer hoppfull!
Det är absolut inte elakhet utan jag tror inte att han fattar hur mkt jag gör. Är han hemma tar han alltid nattning mm men diskar typ 50% av disken så att jag ändå får göra resten. Inte av slöhet utan för att han verkligen inte tänker på det (men är man vuxen tycker jag att man får skärpa sig...)
Jag tycker att om man skaffar barn med så liten åldersskillnad får båda lägga manken till ett tag och kämpa på tillsammans. Även om man såklart har rätt till egentid båda två (vilket han aldrig skulle neka mig, men tror också han skulle ledsna om jag var borta halva helgen...) Tycker en promenad på en timme eller gymmet är en mer rimlig regelbunden egentid när man har två små barn.

2019-04-06
Mickapicka86
Mickapicka86

Enligt mig låter 6-7h mycket på helgen.
Vi har haft så här att vi sällan hr grejer spikat, alltså bestämda aktiviteter varje vecka. Maken har på din höjd en 30 min löprunda en kväll i veckan med sina syskon, som sen kommer hem till oss och umgås en stund.
På helgen brukar maken även stå för middag, men jag gör det andra utöver det. Som du nämnde, tvätta, städa försöka planera maten under veckan.
Sen storhandlar vi en gång i veckan ihop.
På helgen delar vi i stort på sonen och hunden. Men maken är ofta den som tar nattning och kvällspromenad med hunden. Jag kanske är bortskämd? Men maken brukar se att vi stiger upp samtidigt men att han åker till jobbet. Och mitt ”jobb” slutar inte vid 16:30 som hans, utan fortsätter ofta till 19. Så då försöker han avlasta eller se till att ge beröm och omtanke för att visa att han uppskattar det jag gör. Det kommer man långt på.
Men kan ju vara i ditt fall att han bara inte tänker på ett, utan att vara elak? De kan inte läsa våra tankar, så då kanske vi behöver resonera med dem så de förstår hur vi känner.

2019-04-06
Premiemamma
Premiemamma
Barn på 2 år och 6 månader

Ni har ju två barn. Var inte pappan något hemma med första barnet? Tycker tyvärr inte att min man helt förstod hur jobbigt det är att vara hemma med barn förrän han var det själv.
Tycker att man behöver egentid när det är möjligt men i detta fall känns det som om egentiden bara går åt ett håll. Kan ju dock vara svårt när man har en liten bebis som kanske ammar. Nu när mitt barn är större och slutat amma har vi bestämt att båda har en kväll eller stund på helgen varje vecka att göra något själv eller med någon annan. Det fungerar bra för oss, men vårt barn är äldre (1 år) och vi har bara ett. Tycker inte du gnäller, med tanke på att ni har två barn och du är så upplåts på vardagarna tycker jag det vore rimligt om pappan de flesta helger var med er eller gjorde något med det äldre barnet. Sedan får du ju försöka glädjas med honom om han någon gång kommer iväg på något annat även om det inte är möjligt för dig. Varje helg känns dock ganska orimligt???

2019-04-06
Joset
Joset
Barn på 1 år och 9 månader

Okej då förstår jag dig och med det du svara på
Så tycker inte jag då att det är gnälligt. Jag missuppfattade mig. Förlåt! Förlåt! Då tycker jag att man ska prata om detta. Försök fixa ihop vardagen lättare. Det är viktigt att du får vila lite med. Det är viktigt att som en familj hålla ihop så mycket det bara går. Visst är jobb jätte viktigt men om man själv kan välja tider ex eller göra det lättare bara, så tycker jag absolut att man ska göra det. Försök att prata med honom att du vill att ni gör mera saker som familj. Att han hjälper dig. Att ni hjälps åt. Att allt inte ska kunna bara vara på dig. Att du saknar och ha han brevid dig till precis allt!! ❤️

2019-04-05
Ledis mama
Ledis mama
Barn på 1 år och 8 månader

Du är inte alls gnällig. Det är verkligen ett heltidsjobb och nästan lite till att vara hemma med småbarn. Man känner sig ibland som hembiträde och projektledare. Klart att det faller lite mer hemmasysslor på den som är föräldraledig men man ska ju inte behöva ro hela skutan själv. Vissa saker måste man hjälpas åt med. Viktigt att prata med varandra med. Om man bara biter ihop och gör så kanske inte partner uppfattar att det blir för mycket. Och om partnern sen ska vara föräldraledig är det bra att se innan vad det är som behövs göras.
Brukar själv se till att engagera min sambo och inte lägga mig i när han är med dottern. När han kommer hem eller när vi är lediga tillsammans ”delegerar” jag att han tar dottern, och ser till att hon är ombytt och mätt eller packar skötväskan innan vi ska iväg. Börjat med att hjälpas åt så att båda kan hänga i soffan tillsammans på kvällen när dottern somnat. T.ex. om han tar disken så hänger jag upp tvätt eller att en ger dottern välling och byter till pyjamas. Viktigt att kunna umgås tillsammans som familj och då får också partner se hur mycket det kan vara att ordna med ett litet barn innan man kommer utanför dörren. Perfekt att åka på utflykt tillsammans nu under våren, ta med lite fika och åka till en lekpark, spana på djur och vårblommor.
Åk och storhandla en bestämd dag i veckan tillsammans. Skriv inköpslista och veckomatsedel ihop. Eller handla på nätet. Man behöver inte heller laga mat varje dag. Kan frysa in mat och bara värma på, smidigt under veckorna. Om du vill ge dig iväg själv en stund när han kommer hem från jobbet så finns det mat att värma.
Gå igenom barnens garderob tillsammans nu inför sommaren och lägg undan urväxta kläder.
Och du behöver också få möjlighet till ”egentid”. Det behöver ju inte vara att man åker iväg en hel dag. Ta en promenad själv, fika med en vän, AW med jobbet, frisörbesök, gå på träningspass... Det är inte för mycket begärt.
Om ni vill/kan ”låna ut” barnen några timmar till mor-/farföräldrar och hitta på något bara ni två tillsammans. Att man inte bara möts mitt i ”ekorrhjulet” hela tiden.

2019-04-05
Sahra11
Sahra11
Gravid i vecka 22

Denna kommentar har tagits bort av dess författare.

2019-04-05
Mickapicka86
Mickapicka86

Ang arbetstiderna så kan han välja dem mkt själv. Kan gå tidigare och sitta någon timme på kvällen hemma istället. Även jag har en karriär som jag får ”offra” just nu. Försöker knåpa med att arbeta någon timme här och där ändå. Jag har även fått offra min stora hobby pga för tidskrävande när vi har barn.
Jag blir bara så less på att vara den ständige projektledaren jämt. Kan tilläggas att jag även var det när vi båda jobbade heltid.
Kan tillägga att jag även förra gången inte mådde speciellt bra av att vara föräldraledig. Tycker det är sjukt ostimulerande och blir desperat efter att umgås med vuxna. Det är därför jag inte vet om jag kräver för mycket. Jag vill hellre göra något kul tillsammans än att åka iväg själv en massa timmar.

2019-04-05
Mickapicka86
Mickapicka86
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...